GRADE SE HELIDROMI KOD TRI BOLNICE Hoće li Hrvatska konačno imati hitnu helikoptersku službu, evo što kažu iz Ministarstva

Ilustracija Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Više nije upitno da je Hrvatskoj potrebna hitna helikpterska medicinska služba (HHMS). Nedavni smrtni slučaj muškarca s Lošinja još je jedan dokaz da trenutni sustav, prijevoz pacijenata vojnim helikopterima, nije dobar. 

Godišnje je oko 23.000 umrlih od srčanih i moždanih udara, skoro 300 poginulih te oko 2.700 teško stradalih u prometu. Veliki broj ovakvih slučajeva mogao bi se spriječiti. To su pokazali i rezultati pilot projekta helikopterske hitne medicinske službe 2015. godine koji je trajao nekoliko mjeseci.

Također, ovo nije nešto što si mogu priuštiti samo razvijene države poput Njemačke, Velike Britanije i Švicarske, već HHMS imaju i Albanija, Rumunjska, Mađarska, Češka, Poljska i Slovačka.

Unatoč brojnim najavama ministara zdravstva taj sustav još uvijek nije zaživio. I trenutni ministar Vili Beroš govorio je u uvođenju hitne helikopterske medicinske službe, ali nema napretka.



Mladen Tureček iz udruge Helikopterima liječnici pomažu (HELP), navodi da je Ministarstvo zdravstva najavilo međunarodni tender za helikopterskog operatera za Hrvatsku za HHMS-a za 10.3.2021., ali do danas nije raspisan. “Mi nemamo niti pilota, niti medicinski opremljene helikoptere u ovom trenutku”, rekao je.

‘Riječ je o izuzetno zahtjevnom projektu’

Stoga se postavlja pitanje gdje je problem. Iz Ministarstva zdravstva navode da je riječ o izuzetno zahtjevnom projektu čija priprema zahtjeva određeno vrijeme i znatna financijska sredstva kao i ulaganja u ljudske resurse u letačku posadu i medicinsko osoblje koje čini liječnik i medicinska sestra/medicinski tehničar.

Dodaju da je Ministarstvo zdravstva u prosincu 2020. godine objavilo Prethodnu informacijska obavijest – prethodne informacije za postupak Usluge helikopterske hitne medicinske službe (HHMS) u Republici Hrvatskoj sa Stručnim dijelom dokumenta o nabavi i Upitnikom u Elektroničkom oglasniku Javne nabave RH (EOJN RH) i službenom oglasniku javne nabave EU (TED).

“Cilj ovakve objave je bilo istraživanje tržišta, informiranje zainteresiranih gospodarskih subjekata o planovima Ministarstva u svezi HEMS-a te dobivanje njihovih povratnih informacija na izrađenu Stručnu podlogu u svrhu izrade konačnog teksta Dokumentacije o nabavi koja bi bila temelj za nabavu usluga pružatelja HEMS-a u Republici Hrvatskoj u prijelaznom razdoblju dok se ne uspostavi trajni HEMS”, kako nam objašnjavaju.

U zatraženom roku Ministarstvo je zaprimilo, kako navode, hvale vrijedne komentare od zainteresiranih gospodarskih subjekta koji će se iskoristiti za izradu Konačnog teksta dokumentacije o javnoj nabavi. Uspostava HEMS-a uvrštena je u strateške dokumente Ministarstva zdravstva – Nacionalni plan razvoja zdravstva 2021. do 2027.

Tvrde da je u tijeku programiranje financijskih sredstava u Operativnom programu Konkurentnost i kohezija za razdoblje 2021. – 2027. kako bi se osigurala sredstva iz fondova Europske unije za daljnje korake u uvođenju HEMS-a.

Izgradnja helidroma

Najveći su problem bolnice i prihvat helikoptera, istaknuo je Tureček.

“U krugu djelovanja helikoptera, za cijelu Hrvatsku minimalno pet, po nama najviše osam baza, helikoptera više, mora postojati bolnica koja može zbrinuti sve vrste životno ugroženih osoba. Do sada su helidromi građeni kako kod bolnica tako i na otocima za prihvat velikih, teških vojnih transportnih helikoptera. Problem je da su ti helidromi 100 do 200 metara ili kilometara (Rijeka) od bolničkog trakta i potreban je prijevoz od helidroma do bolnice bolničkim kolima, što je gubitak vremena i iscrpljivanje ugrožene osobe”.

Iz Ministarstva ističu da je Vlada prihvatila donaciju Vlade Sjedinjenih Američkih Država za projekt izgradnje helidroma kraj Opće bolnice Karlovac, Opće bolnice ‘Dr. Josip Benčević’ Slavonski Brod i Kliničke bolnice Dubrava.

Dodaju da je u tijeku realizacija predmetne donacije, odnosno poduzimaju se potrebne mjere i aktivnosti usmjerene prema ostvarenju navedenih projekata.

Vojni helikopteri koji se koriste za prijevoz pacijenata nisu prikladni već su potrebni mali helikopteri koji mogu s doktorom doći do ugrožene osobe, gdje god bila i prevesti ju do/na bolnicu, kako je objasnio Tureček.

Na pitanje kakve će se letjelice koristiti, iz ministarstva navode da će se koristiti namjenski helikopteri koji se svuda u svijetu koriste za pružanje ovakvih usluga.

“Izrada tehničkih specifikacija za helikoptere i pripadajuću nemedicinsku i medicinsku opremu je povjerena stručnim osobama vodeći računa o međunarodnoj dobroj praksi”.

KOLIKO JOŠ LJUDI MORA UMRIJETI? Hrvatska se razbacuje novcem, ali i životima

Komentari