30. godišnjica stradanja kod Selaša. Ministar Medved: Nikada nećemo prestati tragati za nestalima

HRT

Otkrivanjem spomen-obilježja Bijelog križa i polaganjem vijenaca u ponedjeljak je obilježena 30. godišnjica pogibije 18 hrvatskih branitelja u borbama na južnom dijelu obrane Osijeka, u blizini Seleša.

Uz obitelji poginulih branitelja, vijence su, među ostalima, položili potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, predstavnici državnih i lokalnih vlasti, Hrvatske vojske i policije te udruga iz Domovinskog rata, piše Direktno.hr.

Ministar Medved istaknuo je da se “ulažu veliki napori kako bi se pronašle preostale 1853 nestale osobe”. Podsjetio je kako je u protekle četiri i pol godine pronađeno gotovo 200 nestalih.

Svakodnevno se “provode probna iskapanja, zaprimaju nova saznanja i obrađuju informacije”, ali, nažalost, izostaje dostava zapisnika i informacija iz Srbije o sudbini nestalih, rekao je.



“Na tom tragu ne prođe tjedan da ne zanavljamo naše zahtjeve i konkretne protokole. Mi znamo tko je, gdje, kada i što činio, ali ne znamo gdje su posmrtni ostatci i u tom traženju se nećemo nikada umoriti niti prestati”, istaknuo je ministar Medved.

“Važno je da je Hrvatska vrlo jasno postavila svoj uvjet Srbiji i od toga ne odstupamo ni jednog milimetra. Dakle – inzistiramo da Srbija preda zapisnike i konkretne podatke gdje su posmrtni ostatci nestalih osoba”, poručio je ministar Medved.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić podsjetio je kako je prošlo 30 godina od najveće bitke na južnom prilazu Osijeku, gdje su se, nakon okupacije Vukovara, približavale snage velikosrpskog agresora.

“U tim vremenima, kada je utvrđena obrana na južnim prilazima Osijeku, uspjeli smo zadržati napade do trenutka kada je Hrvatska vojska bila dovoljno snažna i spremna zaustaviti eventualni prodor srpskih snaga prema Osijeku. Borbe s agresorom u Vukovaru, Bogdanovcima i Nuštru dale su nam vremena da se pregrupiramo, organiziramo i pripremimo za obranu”, istaknuo je Anušić.

Komentari