Horvatinčić zbog zdravlja danas ne može preuzeti termin za odlazak u zatvor

Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Tomo Horvatinčić neće se danas odazvati na poziv suca izvršenja kod kojeg je trebao dobiti termin za odlazak u zatvor i služenje kazne. Umjesto njega doći će njegov odvjetnik Velimir Došen.

“Horvatinčiću se pogoršalo zdravstveno stanje, te se u ponedjeljak javio liječniku u Njemačkoj koji mu je rekao da hitno mora na operaciju 30.1, umjesto u travnju kako je bilo planirano. Za sve postoji medicinska dokumentacija”, poručio je odvjetnik.

Podsjećamo, sud u Zadru potvrdio je presudu šibenskog Općinskog suda i osudio Tomislava Horvatinčića na četiri godine i 10 mjeseci zatvora zbog pomorske nesreće u kojoj je u kolovozu 2011. poginuo talijanski bračni par Salpietro.

Kada se može odgoditi služenje kazne?

Veljko Miljević kaže da, kada je riječ o odgodi služenja zatvorske kazne, postoji razrađena procedura kojom se o tome odlučuje.



Prema Zakonu o izvršavanju kazne zatvora, molba za odgodu može se podnijeti u roku od tri dana otkad osuđenik dobije rješenje da mora ići u zatvor. Molbu može podnijeti i nakon isteka tog roka, ali ne kasnije od tri dana nakon što se otkrije da postoje razlozi koji bi mogli odgoditi izdržavanje kazne.

Razlozi za odgodu, stoji u Zakonu, obuhvaćaju teške akutne bolesti ili znatno pogoršanje kronične bolesti koja se ne može liječiti u zatvoru, smrt člana obitelji osuđenika, završetak školske godine ili polaganje ispita.

Razlog odgode izvršavanja kazne može biti rizična trudnoća ili ako do poroda ne preostaje više od šest mjeseci te skrb o djetetu mlađem od godinu dana ili maloljetnim, starim, bolesnim i nemoćnim članovima obitelji.

Također, odlazak u zatvor može se odgoditi i zbog obavljanja neodgodivih sezonskih radova i radova izazvanih elementarnom nepogodom onda kada u obitelji osuđenika nema druge radno sposobne osobe te obveza dovršavanja započetog posla zbog čijeg bi neobavljanja nastala znatna materijalna šteta, piše N1.

Komentari