Vidmarović o sukobu Rusije i Ukrajine: Nitko nije pobijedio u ovoj situaciji, već se Rusija strogo zauzima za minski sporazum

U 33. epizodi podcasta Geopolitički objektiv Davor Dijanović razgovarao je s dr. sc. Branimirom Vidmarovićem, stručnjakom za međunarodne odnose. Komentirali su odnose velikih sila, prije svega SAD-a i Kine odnosno Rusije, situaciju na regionalnoj razini kao i položaj hrvatske u međunarodnim odnosima u susret 30. obljetnici međunarodnog priznanja.

O gomilanju ruskih vojnih efektiva na rusko-ukrajinskoj granici, Vidmarović tvrdi da je riječ o pokazivanju mišića s ruske strane, ali i da je to bilo isprovocirano.

˝Ovdje govorimo o jednoj cirkularnoj logici. Jedan zvecka oružjem zato što drugi prijeti, zato što ovaj prvi zvecka oružjem zato što drugi prijeti. U pozadini svega su minski sporazumi kojima se treba riješiti pitanje Dombasa. Naime, za Kijev su oni neprihvatljivi, oni su usvojeni kada Ukrajina nije imala nikakvog izbora. To su pro-ruski sporazumi i kompletno ispunjavanje minskih sporazuma bi dalo Dombasu široku autonomiju, ustavne promjene, a Rusima veliku kontrolu i utjecaj na tom području. Zelenski ne može na to pristati, ukrajinska elita isto ne može. Sada se traže alternativne opcije. Francuska i Njemačka ne mogu ništa predložiti. Rusija pokazuje jednu dozu fleksibilnosti. Vrijeme curi, taj problem može otići u zastaru. Zelenski pred očima ima dva primjera, jedan stariji, jedan noviji, reintegraciju okupiranih područja. Prvi je Hrvatska, drugi je recentniji Gorski Karabah. Zelenski je očito procijenio da bi mogao dići tu eskalaciju, privući pažnju zapadnih snaga pogotovo preko nove administracije Bidena i pokušati demonstrirati Rusiji svoju spremnost, ali isto tako ispitati do koje mjere je Amerika voljna ići u podršku Ukrajine. Rusija je odgovorila time da je objavila velike famozne vojne vježbe i nagomilala veliku količinu snaga kod Ukrajinske granice. Jedan drugome su svi pokazali na što su spremni, tko što može. Ukrajina ne bi preživjela takav rat jer teško da bi Amerika i NATO ratovali za Ukrajinu, s druge strane Ukrajina na žalost na svom teritoriju nema nema ključnih aktiva koji bi Zapad bio voljan braniti. Doista, vi možete razoriti područje Ukrajine, a da se ne desi velika ekonomska šteta. Jedino bi imalo štete za transportne kopnene pravce, ali onda bi se sve moralo prebaciti na Bjelorusiju, a znate tko sjedi Bjelorusiji. Nitko nije pobijedio u ovoj situaciji, već se Rusija strogo zauzima za normativnu poziciju, minski sporazum i to je to. Alternative su moguće, ali ih predložite. Zelenski pokušava proširiti sporazum, normandijsku četvorku sa SAD-om, Britanijom, Kanadom sve kako bi Rusija popustila i omekšala svoj stav˝, rekao je Vidmarović.

Cijeli podcast možete pogledati ovdje.



 

Komentari