‘SAČEKAJMO MALO’ Jandroković: O prodaji Fortenove saznao sam iz medija, nemam nikakvih informacija

Foto: Tomislav Kristo / Cropix

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković referirao se u četvrtak na transakciju ulagača iz Emirata koji je od Sberbanke kupio 43,4 posto udjela u Fortenovi, rekavši da najprije treba utvrditi sve relevantne činjenice kako bi se moglo odlučivati o daljnjim postupcima.

“Sve o toj transakciji saznao sam jučer iz medija, nemam nikakvih informacija koje vi nemate, pročitao sam ono što je priopćila Vlada i to su informacije s kojima trenutačno raspolažem”, kazao je Jandroković na konferenciji za novinare nakon sjednice proširenog Predsjedništva Sabora.

Na novinarsko pitanje je odgovorio i da ga obavještajne službe nisu ni o čemu obavijestile, a, kaže, vrijeme će pokazati jesu li trebale znati i tko je što znao o tome što se točno dogodilo. Vidim da se radi o kompleksnim pravnim i financijskim transakcijama i očekujem da ćemo u idućim danima imati informaciju je li ta transakcija uopće u skladu sa zakonom i odredbama koje reguliraju sankcije za pojedine ruske kompanije, kazao je.

Na oporbene kritike da je Vlada trebala znati za tu transakciju jer je riječ o važnoj kompaniji, Jandroković je zapitao kako je Vlada mogla znati ako Fortenova, o čijem se udjelima radi, nije znala.



Riječ je o udjelima koji su privatno vlasništvo, a to privatno vlasništvo Sberbanke nastalo je tako što su zbog nevraćanja kredita bivšeg vlasnika preuzeli udio u vlasništvu Fortenove i tako je Sberbank postao vlasnik. A što su oni učinili, kako je napravljena ta transakcija, vrijeme će pokazati je li sve bilo u skladu sa zakonom. To u ovom trenutku ne mogu procijeniti budući da i sama Fortenova nije imala spoznaja, kazao je Jandroković.

Upitan je li zakazala SOA, kazao je da ne može o tome govoriti jer nema informacija. O tome je li dozvolu za prodaju udjela Sberbanka trebala dati HANFA ili Ministarstvo financija, Jandroković je rekao da je i Fortenova u priopćenju ukazala na to da međunarodne institucije i institucije pojedinih država o tome daju svoja mišljenja, pa i na razini EU, a nakon toga i hrvatska tijela moraju dati svoj pristanak. Budući da oni nisu bili informirani niti su dali pristanak na tu transakciju, u ovome trenutku očito postoji spor je li to legalno ili nije, ustvrdio je.

Oporba skače na svaku informaciju vrlo brzo i često neargumentirano
Dodao je da ne želi nagađati u čijoj je nadležnosti davanje dozvola, rekavši da on nije ‘oporbeni političar pa da može lupati što ga je volja nego da, kada nešto kaže, govori u ime države’. Da bih mogao precizno i jasno reći što mislim, moram imati sve informacije, kazao je, dodavši da će se o daljnjim postupcima moći govoriti kada se utvrde sve činjenice.

Na najavu predsjednika Odbora za nacionalnu sigurnost Siniše Hajdaša Dončića (SDP) da će o ovom slučaju tražiti izvješće SOA-e, Jandroković je poručio da ‘oporba skače na svaku informaciju vrlo brzo i vrlo često neargumentirano pa se nerijetko pokaže da su njihovi stavovi pogrešni’. Govoriti napamet, tako da prikupiš nešto političkih bodova zato što se to možda nekome čini atraktivno po meni je neozbiljno, a odgovore će davati renomirani stručnjaci, odvjetnici, pravni i financijski, vjerojatno i međunarodni stručnjaci jer se radi o transakciji koja nadilazi Hrvatsku, poručio je.

Unaprijed nekoga prozivati, a nitko točno ne zna što se dogodilo, sačekajmo malo, apelirao je Jandroković.

Komentari