Kandidat za predsjednika zagrebačkog HDZ-a Kostopeč za Otvoreno najavio: Bit ću kandidat HDZ-a za gradonačelnika

Doktor Pavo Kostopeč, trenutno jedini kandidat za predsjednika gradske organizacije HDZ-a gostovao je u podcastu portala Otvoreno. S glavnim urednikom Marijanom Opačkom komentirao je aktualne političke teme, ali je govorio i o svom životnom pozivu te ljubavi prema kirurgiji.

Član je transplatacijskog tima koji je poznat ne samo u Hrvatskoj, nego i u Europi i cijelom svijetu.

‘Vjerujem da se svaki ispravan rad isplati’

“Abdominalna kirurgija kliničke bolnice Merkur inkorporirana je u rad transplatacijskog tima kliničke bolnice Merkur. Imamo puno razloga biti ponosni na taj tim i njegove dosadašnje dosege i rezultate, a vjerujem da ćemo biti ponosni i na ono što će se u budućnosti dogoditi”, rekao je Kostopeč.

“Vjerujem da će mi činjenica da sam 15 godina član transplatacijskog tima pomoći u kandidaturi na dva načina. Prvi je to što mi to daje smirenost i samopouzdanje da vjerujem da su ispravan i dugoročan rad, planiranje rada i njegovi rezultati relevantni. Vjerujem da se svaki rad, pa i onaj u politici treba isplatiti na dobrobit svih građana. Merkur me uči da rad daje rezultate. Druga stvar je to što sam imao priliku sudjelovati u kreiranju današnjih  rezultata kliničke bolnice Merkur i transplatacijskog tima i mislim da se kroz taj rad mogu vidjeti sve one krucijalne supstance koje su potrebne da bi jedan tim i projekt uspjeli.”



‘Uvjeren sam u dobre rezultate’

Trenutno prevladava mišljenje da zagrebački HDZ ne stoji na čvrstim nogama, ali Kostopeč čvrsto vjeruje da je pred njima dobro vrijeme te da ih očekuju pozitivne promjene.

“Možemo se složiti da naši rezultati nisu adekvatni našoj snazi. Ako ćemo govoriti o brojnosti članstva, preko 18 000 članova nas čini prvom stranačkom snagom Grada Zagreba. Samim tim bi trebali imati i rezultate. Ako ćemo gledati tradiciju i činjenicu da je 90-h HDZ vladao Gradom Zagrebom te tradiciju i snagu stranke na nacionalnoj razini, što je uvijek dodatan motor u lokalnim sredinama, opet se mogu složiti da naši rezultati zaslužuju iskorak. No, kad se sagledaju sve te stvari, od brojnosti članstva pa do naših mogućnosti mislim da je ispred zagrebačkog HDZ-a jedno dobro vrijeme te sam uvjeren u dobre rezultate.”

“Ispred nas su parlamentarni izbori, a onda slijede lokalni izbori. Drugim riječima, mi imamo pola godine, u suradnji s nacionalnom strankom, da pripremimo stranku za parlamentarne i još pola godine za pripremu lokalne organizacije za pobjednički rezultat na izborima u Zagrebu. To je malo vremena, ali uz sve naše resurse i kvalitetu, mislim da će to biti dovoljno. Ne bojim se vremena.”

Kandidat za gradonačelnika

I na nacionalnoj i na lokalnoj razini HDZ je postao opterećen koalicijom s prvim čovjekom Grada Zagreba. Kostopeč smatra da zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ne uvažava HDZ te da odnosi u njihovoj koaliciji nisu ravnopravni.

“Svatko tko iskazuje ambiciju da postane prvi čovjek zagrebačkog HDZ-a mora biti spreman podnijeti i kandidaturu za prvog čovjeka Grada Zagreba. Prema tome, da, bit ću kandidat HDZ-a za gradonačelnika Zagreba.”

“Postoji jedno dugogodišnje nezadovoljstvo tihe većine članova zagrebačkog HDZ-a s trenutnom koalicijom s Milanom Bandićem. Istaknut ću samo najvažnije osobine te suradnje. Prvo, to zovemo koalicijom i partnerstvom, a to nema osobine partnerstva. Za partnerstvo je potrebno dvoje. Ponašanje gradonačelnika prema svojim partnerima nikada nije bilo sa uvažavanjem partnerskog odnosa nego uvijek kao čisto soliranje”, istaknuo je Kostopeč.

‘Za partnerstvo je potrebno dvoje’

“U ova zadnja tri mjeseca pripremio nam je proračun gdje smo mi samo reagirali amandmanima, pa GUP, pa projekt Manhattan, pa inicijativa gdje je išao s povećanjem cijena zbrinjavanja otpada da bi se onda povukao i sve to sam radi. Onda smo imali aferu s adventskim kućicama pa aferu Srebrnjak. To sve skupa nije partnerski i to je previše. Ne vidim da se ovakav način suradnje nastavi. Moram dodati i da je Grad Zagreb stao s razvojem i čini mi se da je izgubio cijelu jednu dekadu. Cijelo desetljeće Zagreb nije polučio niti razvoj kakav je očekivan niti je išao u ozbiljne infrastrukturne projekte niti su iskorišteni europski fondovi. Ako pogledamo Varšavu, Bratislavu i druge europske glavne gradove onda se možemo uvjeriti da to nije nikakva mantra. Ključne infrastrukturne projekte oni su financirali iz kohezijskih fondova. Kada je riječ i europskim fondovima, tu su mogućnosti zaista velike. Mislim da je Zagreb izgubio previše vremena”, pojasnio je.

Dodao je i kako smatra da je trenutni način upravljanja gradom netransparentan i njemu osobno je to neprihvatljivo.

“Što god budem mogao napraviti kao predsjednik zagrebačkog HDZ-a, napravit ću da se trenutno prekinu disciplinski postupci koji se tiču isključivanja članova. U dosadašnjim takvim situacijama, iz svega što je bilo dostupno javnosti i meni, nisam našao nikakav krimen koji bi bio te razine da se pokreće postupak izbacivanja. Mogu se složiti da generalno neukusni komentari nisu dobrodošli, vrijeđanje nije dostojno jedne ozbiljne stranke koja vodi državu, ali moramo imati i određenu slobodu govora i ne možemo reagirati na komunikaciju unutar jedne zatvorene grupe najstrožim postupcima i izbacivanjem iz stranke”, rekao je Kostopeč.

‘Plenković je najbolji izbor u ovom trenutku’

Pred nama su i unutarstranački izbori u HDZ-u, a za Kostopeča je aktualni predsjednik stranke Andrej Plenković najbolji izbor.

“Za predsjednika stranke u potpunosti podržavam Andreja Plenkovića i njegov drugi mandat. Mislim da je on u teškom trenutku došao na čelo stranke, postigao je izvrsne rezultate. Ne moramo biti zadovoljni svim rezultatima, posebno ovima na zadnjim izborima, ali to ne mijenja činjenicu da je on najbolja osoba u ovom trenutku i najbolji izbor za voditi dalje. Osim toga, mislim da je i najbolji partner za razvoj Zagreba kao europske metropole što je strateški cilj zagrebačkog HDZ-a”, poručio je.

“Što se tiče drugih kandidata, ponosan sam na to u kojoj mjeri imamo kvalitetne kandidate i kvalitetan odabir. Zadovoljan sam i kandidatima za zamjenika predsjednika i za potpredsjednika. Tko god pobijedi, pružit ću mu ruku, bit ću proaktivan u smislu suradnje. Pružit ću ruku i onima koji ne pobijede, mislim da su izvrsni kandidati, osobnu ću im pružiti ruku i želim ih snažno prisutne u radu HDZ-a”, zaključio je Kostopeč.

Komentari