Nogalo: Ana Stavljenić Rukavina je bila samo pijun, mora se razotkriti cijela hobotnica. Mnogi su povlačili poteze

Doktor Boro Nogalo, bivši ravnatelj bolnice Srebrenjak u Terapiji Marijana Opačka komentirao je prošlotjedna uhićenja u Gradu Zagrebu te se osvrnuo na stanje u toj bolnici.

Na pitanje kako se sada osjeća kada je krenulo s uhićenjima Nogalo odgovara:

“Ne znam što da kažem, jer kada se dugo borite osjećate neku prazninu i osjećate da je pravda teško dostižna”.

Smatra da ovi događaji daje novu perspektivu državi i kako bi zdravlje djeca trebala biti strateški interes u Hrvatskoj.



Smatra kako to i nije tako te podsjeća na oštećenu bolnicu poput Klaićeve te na slučaj sa Srebrnjakom.

“Mi imamo projekt kojeg financira netko drugi, onaj koji ima određene reference u području u kojem radimo itd. I kada taj netko, a u pitanju su vrhunski stručnjaci, da financijski poticaj te nas vrhunski recenziraju shvatimo da nas vani cijene više nego u našoj državi. Kad oni kažu da možete dati puno za zdravlje djece, kad vide određena dostignuća, onda shvatite da vas ti eksperti cijene”, rekao je Nogalo.

Dodao je kako ga razočara kad uspješne u Hrvatskoj mobingiraju oni koji nešto znače u njoj.

“Ne možete ništa riješiti u hrvatskom zdravstvu, koje je palo na najniže grane gotovo 15 milijardi kuna duga, a nikad se manje nije radilo. Ali zato niču privatne poliklinike, pa se pitamo tko je tu lud”, dodaje bivši ravnatelj Srebrenjaka.

Na pitanje što uhićenja predstavljaju za projekt koji je bolnica Srebrenjak dobila Nogalo odgovara kako je trenutno jako površno prikazana situacija.

“Kad govorimo o korupciji oko Srebrnjaka, to nikako ne spada na ključne članove Upravnog vijeća, to su Ana Stavljenić Rukavina i Šulentić. To je jedan puno širi krug, ima tu puno akademske zajednice, djelatnika Medicinskog fakulteta u Zagrebu, puno poduzetnika, svi su oni povlačili poteze, a Stavljenić Rukavina je bila pijun. Mora se razotkriti cijela hobotnica”, ističe Nogalo.

Podsjeća kako je jedna zgrada odijeljena od bolnice, a na nju su oko bacili privatnici dok su na projekt od 60.mil eura su oko bacili akademici.

“To su njihove zlatne koke, oni ne razumiju što znači kada je dijete bolesno, kad ne može biti s majkom. Kad se sve to svede na to da je važniji novac, nekretnine itd… onda vidite da su svi pedijatri, profesori, poduzetnici i slično djelatnici samo jedne institucije. Kad nam pošalju čovjeka s Rebra koji predstavlja ministra i kad žele preuzeti potporu govore da mi ne želimo surađivati s njima. Oni su htjeli surađivati s nama, ali da preuzmu vlasništvo nad projektom”.

Na pitanje da je spomenuo kako treba istražiti djelovanje Stavljević-Rukavine, Dragana Primorca, Ređepija, Slobodana Vukičevića i drugih Nogalo govori kako su svi oni na neki način povezani s tom pričom.

“Ja puno toga znam da se razumijemo, ali ja ne mogu znat da li je nešto kazneno djelo ili nije, ali ne želim da dječja bolnica Srebrenjak bude povezana sa nekim aferama”, objašnjava.

Naglasio je i kako ne želi da Serbrenjak bude ‘Sveti duh 2’, kako ne želi da djeca završe kao biglovi, zbog ekipe koja nema veza s pedijatrijom.

Dodaje i kako većina nikad nije pregledala niti jedno dijete. “Trenutno na Srebrenjaku imate ravnateljicu koja je radila u prodaji umjesto u pedijatriji. Onda vidite koliko je ta ekipa bahata i gramziva da su čak izgubili kriterije za normalan natječaj”.

Na pitanje o ulozi Bandićeve pročelnice Šulentić rekao je kako je ona ta koja je formirala pravni sustav u kojem može sve.

“Hvale se da imaju pravosuđe, da imaju sve, hvale se i u nekom kontekstu i prijete samo kako bi šutio, ali ja neću šutiti jer su meni glavni interes djeca”.

Dodaje i kako danas imamo društva za zaštitu svega, a ne državnog pravobranitelja briga za djecu dok se dječja bolnica vuče 11 godina kroz hrvatska bespuća. Dodao je i kako su svi oni koji su specijalizirali pedijatriju to napravili zbog morala, humanosti, a ne interesa.

Ostavili ste bolnicu u dobrom stanju, a sad je dug već 40 milijuna kuna.

“Dug je preko 60.mil. Moj minus je bio u čitavom sustavu oko 2 milijuna kuna. Meni je nevjerojatno da je dug u razdoblju od 1 godine narastao u 40 milijuna, ne znam kako su to uspjeli, ali svi sve sad opravdavaju koronom”.

Rekao je da ne smije taktizirat kada je zdravlje djeteta u pitanju. Osobno ne zna kako će projekt opstat nakon ovakvih rezultata, ali ako se dogodi da propadne kaže kako odlazi raditi u drugi sektor.

Komentari