Zvjezdice Josipe Rimac: Tako je označavala ljude koji su trebali proći ispit bez problema

Damir Krajac / CROPIX

Ljudi čija su imena bila označena zvjezdicom na državnom stručnom ispitu su oni koji su trebali proći bez problema jer je tako tražila Josipa Rimac, donedavna državna tajnica u Ministarstvu uprave. Tako barem, po pisanju Telegrama, smatra USKOK.

Podsjetimo, USKOK je prošlog tjedna proširio istragu protiv Josipe Rimac zbog namještanja s državnim ispitima, pri čemu navode najmanje 11 sumnjivih polaganja.

Do zaključka o označavanju imena zvjezdicom istražitelji su došli proučavanjem komunikacije Josipe Rimac i Terezije Marić, načelnice Samostalnog sektora za građanska stanja i modernizaciju upravnog postupanja u Ministarstvu uprave, a jedan od slučajeva koji, po USKOK-u, dokazuje takvo “šifriranje” imena je onaj Jelene Drlje, matičarke iz Knina.

Ona je, naime, dvaput izlazila na državni stručni ispit iako je Josipa Rimac urgirala za nju.



Poruka Josipi Rimac: “Ima li šanse da i ja budem zvjezdica?”

Istražitelji su, piše Telegram, među porukama koje su analizirali pronašli i poruku u kojoj Josipa Rimac javlja Tereziji Marić: “Moja Jelena polaže u subotu” te od Marić traži ispitna pitanja. Marić joj na to odgovara “stavit ću zvjezdicu”.

Čini se da to nije bio jedini slučaj u kojem je korištena zvjezdica kako bi se muljalo na ispitima. Naime, među kontaktima Josipe Rimac postoji i jedan zabilježen 11. studenog 2019. godine. Tom prilikom javila joj se poznanica Larisa Aničić s informacijom da polaže državni ispit te ju pita: “Ima li šanse da i ja budem zvjezdica?”

Kumska veza

Aničić se, prema javno dostupnim podacima, zaposlila u ožujku prošle godine u državnoj upravi. Postala je referentica za obrtništvo u ispostavi Otok Ureda državne službe u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a rješenje o prijemu u službu potpisao joj je tadašnji predstojnik ureda Mario Banožić, koji je sada ministar obrane.

Telegram navodi kako je iz izvora u Otoku doznao da je suprug Larise Aničić vjenčani kum supruga Josipe Rimac, Danijela Rimca. USKOK još uvijek nije provjerio je li Larisa Aničić dobila zvjezdicu i kako je položila državni ispit.

Komentari