Zurovec: ‘Ne želim da Hrvatska u Europi bude kao Kosovo u Jugoslaviji, da praktički ovisimo o tuđoj pomoći’

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnici u utorak su nastavili izjašnjavanje i iznošenje stajališta o preostalim amandmanima na Državni proračun koji se tiču godišnjih planova Hrvatskih željeznica i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a razmotrit će i izmjene Ovršnog zakona.

“Naš amandman bi mogao biti samo jedan, da se ovakav proračun kakav je zamišljen uopće ne izglasava”, istaknuo je saborski zastupnik Fokusa i gradonačelnik Svete Nedjelje Dario Zurovec za Otvoreno.hr.

“Koliko ste mogli vidjeti ni jedan amandman skoro nije prihvaćen osim nekolicina koliko sam uspio vidjeti. S druge strane vidimo da je sabornica praktički prazna. Oni ljudi koji bi trebali glasati o amandmanima praktički ne pojavljuju”, dodao je.



Naglašava kako imamo jedan veliki pad prihoda, smanjenje broja zaposlenosti, odnosno broj nezaposlenih je porastao preko trideset posto u razmaku od godinu dana. “Mislim da je to poprilični znak za uzbunu, a ne da se ponašamo kao da se to nas ne tiče. Ako se smanjuju prihodi onda se drastično moraju smanjiti rashodi”.

“Ne volim da se od Hrvatske u Europi radi Kosovo i da praktički mi ovisimo o tuđoj pomoći.  Mi bi trebali ovisiti o sebi si svojim upravljanju u javnim financijama koji su prvenstveno novci naših poreznih obveznika. Ono što dođe iz Europe treba biti dodatak na naše projekte ili određena pomoć koja nam treba, a ne da mi isključivo ovisimo o toj pomoći. Nije loše koristiti novce iz EU fondova, dapače mislim da je to dobrodošlo, pogotovo na krizu. No, ako mi ne možemo srezati rashode i smanjiti javnu administraciju te napraviti korak prema naprijed, mislim da je to onda loši potez, pa ćemo žicati novac iz Europe zato što ne možemo racionalno upravljati našim troškovima”, poručio je.

Vezano za Ovršni zakon i ovrhe navodi da imamo reket državu. “Ako ste vi dužni neki sitan iznos za bilo što, vama će drugi dan dolaziti opomene, ovrhe, ali kada država duguje veledrogerijama ili ako država duguje bilo kojoj firmi, možemo reći milijunske iznose, onda se onda se čeka godinama. Taj dio ne valja, ako imamo takvu reket državu možemo se zapitati kakvo smo mi društvo stvorili. Cijeli taj sistem ovrha sam po sebi ne valja, sustav nije pravedan sam po sebi”, ističe.

Za lokalne izbore rekao je kako će kroz koji tjedan objaviti imena. “Nije velika tajna da nam je sada u fokusu Zagrebačka županija, a u kojem sastavu i u kojem će smjeru ići to ćemo obavijestiti. Radi se o zaista kvalitetnim ljudima”, poručio je.

Navodi kako je dobivao prijeteće mailove zbog protivljenju Zakonu o obnovi Zagreba, što je zanemario jer ih dobiva od prvog dana mandata gradonačelnika.

“Htio bih naglasiti da nitko od nas nije protiv obnove Zagreba, ali zakon kojim se to regulira je nakaradan, da vi praktički trošite javni novac na privatnu nekretninu u smislu dobivanja poena pred izbore. To je loš potez, pogrešan način na koji se može trošiti javni novac. Mogli smo promijeniti zakon o gradnji i dopustiti da se zgrade u centru obnove na način da imate frontu koja bi se zaštitila, odnosno gdje bi se vizura prema ulicama zaštitila. Problem je što nije riješeno ni pitanje vlasništva. To je sve trebalo prvo riješiti”, objašnjava.

 

 

Komentari