ŽUPANIJSKI STOŽERI U Karlovačkoj županiji zaražena dvomjesečna beba, petnaest novozaraženih u Splitsko-dalmatinskoj županiji

U Hrvatskoj su jučer potvrđena tri nova smrtna slučaja, među njima prvi u Zadru i Dubrovniku te peti u Osijeku, a ukupan broj zaraženih porastao je s 56 novopotvrđenih slučajeva na 1182. Time je, poručuje Nacionalni stožer, zadržana linearna epidemiološka linija rasta oboljenja od covida-19 od kojeg je u svijetu umrlo više od 66 tisuća ljudi.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Alemka Markotić izjavila je u emisiji HRT-a Nedjeljom u 2 da broj od 56 novooboljelih pokazuje da se držimo stabilno, a porast broja umrlih je očekivan. “Broj novooboljelih je dobra informacija jer znači da se držimo stabilno, međutim još je prerano za bilo kakvo opuštanje”, rekla je Markotić.

Županijski stožeri objavljuju nove podatke o broju zaraženih koronavirusom

SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA

Zaraza koronavirusom u ponedjeljak je potvrđena jednom novom pacijentu u Sisačko-moslovačkoj županiji u kojoj je sada ukupno 20 zaraženih osoba, od kojih su dvije izliječene.

Županijski Stožer civilne zaštite objavio je da se novi pacijent razbolio još 28. ožujka, a od tada je bio na kućnom liječenju.



Prošlog tjedna testiran je na virus i nalaz je bio negativan, ali se novi nalaz pokazao pozitivnim, pa je epidemiološka obrada u tijeku.

Kontakti zaražene osobe stavljeni su pod zdravstveni nadzor, uključujući i kućnu samoizolaciju.

Od ukupno 18 zaraženih u županiji dvanaest ih je s područja Siska, tri s kutinskog, dva petrinjskog te po jedan s područja Novske, iz mjesta Vidrenjak na području Velike Ludine i s područja Lekenika.

Dvije osobe su ozdravile, po jedna iz Siska i Petrinje. Na liječenju je 18 pacijenata.

VARAŽDINSKA ŽUPANIJA

Nakon što je u nedjelju u Varaždinskoj županiji bilo šest novih slučajeva zaraze koronavirusom, stanje je u ponedjeljak znatno bolje budući nije otkriven nijedan novi slučaj, izvijestio je Županijski stožer Civilne zaštite.

Dosad je oboljelo 30 osoba, ozdravilo ih je sedam, a na liječenju u Općoj bolnici u Varaždin su 22 osobe čije je opće stanje trenutačno dobro.

No, posljednja osoba u koje je jučer dijagnosticirana bolest zbog težih je simptoma prevezena na liječenje u Kliniku za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu. Ono na čemu se intenzivno radi jest mapiranje svih kontakata s obitelji četvero novooboljelih u nedjelju. Riječ je o dvjema osobama srednje dobi i dvjema mlađim osobama iz iste obitelji od koji nijedna u trenutku pojave bolesti nije bila pod mjerom samoizolacije.

DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji dva su nova slučaja zaraze koronavirusom te je ukupan broj oboljelih 64, od kojih je 8 hospitalizirano u dubrovačkoj bolnici i 6 u sekundarnom bolničkom objektu dubrovačkog studentskog doma, a 42 u kućnoj izolaciji, objavio je u ponedjeljak županijski Stožer Civilne zaštite.

Iz županijskog stožera objasnili su kako su dva novozaražena pacijenti srednje životne dobi s područja doline Neretve i Konavala.

Nepromijenjeno je zdravstveno stanje četiri pacijenta koji su stavljeni na respiratori i prevezeni u KBC Split, a dobrog je općeg stanja pacijent koji je iz predostrožnosti prevezen u Kliniku za zarazne bolesti “Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu.

Broj izliječenih od koronavirusa u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i dalje je dva.

Od početka pandemije koronavirusa iz Dubrovnika su ukupno za analizu upućena 522 uzorka, među kojima i 20 poslanih u nedjelju, koji su svi obrađeni.

U posljednja 24 sata nisu utvrđena kršenja samoizolacije, pa je broj slučajeva kršenja od početka pandemije ostao sedamnaest. U karanteni su i dalje dvije osobe.

KARLOVAČKA ŽUPANIJA

Beba stara dva i pol mjeseca iz Duge Rese u Karlovačkoj županiji najmlađa je osoba zaražena koronavirusom u Hrvatskoj, rečeno je na konferenciji za novinare stožera Karlovačke županije.

Beba se zarazila od majke, koja je od ranije bila u izolaciji. Zbog dobrog stanja beba je zajedno s majkom puštena iz bolnice, nije imala povišenu temperaturu, nego samo blage respiratorne probleme, kazali su iz stožera, dodavši da je dobro i da se stanje prati.

U toj je županiji, inače, 24 zaraženih, a jedna je osoba preminula.

Više pročitajte OVDJE.

PRIMORSKO-GORANSKA ŽUPANIJA

Tijekom proteklog vikenda u Primorsko-goranskoj županije dvije su novooboljele osobe od koronavirusa, a pet ih je ozdravilo, izvijestio je u ponedjeljak ravnatelj županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Mićović.

Obje novozaražene osobe su iz ranije utvrđenog žarišta, a to je putovanje zrakoplovom iz Turske, kazao je Mićović na konferenciji za novinare županijskog Stožera civilne zaštite.

U Primorsko-goranskoj županiji je sada ukupno oboljelih 47, s tim da nisu svi stanovnici ove županije, nego su među njima i osobe koje su se tu zatekle. Mićović je naveo i kako je do sada ozdravilo 11 osoba, a izvijestio je i kako se provjerava 374 kontakata oboljelih te da je u obradi u laboratoriju u Rijeci 299 uzoraka.

Više pročitajte OVDJE.

MEĐIMURSKA ŽUPANIJA

U Međimurskoj županiji jedan je novi slučaj zaraze koronavirusom – riječ je bliskom kontaktu s prije zaraženom osobom, a dosad je u toj županiji oboljelo pet osoba od kojih je jedna ozdravila, objavio je u ponedjeljak na konferenciji za novinare župan Matija Posavec.

Od četiri zaražene osobe tri su iz iste obitelji. Dva su pacijenta hospitalizirana u Županijskoj bolnici u Čakovcu, stabilno su i nisu na respiratoru.

“Drugozaražena osoba koja je danima hospitalizirana na odjelu infektologije Županijske bolnice u Čakovcu dobrog je općeg stanja i kontrolni su nalazi pokazali prvi negativni test na koronavirus”, rekao je župan Posavec te dodao kako je dosad provedeno 98 testiranja.

Više pročitajte OVDJE.

SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA

Rvanateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, Željka Karin iznijela je nove podatke vezane uz oboljele od koronavirusa.

‘U zadnja 24 sata imamo 15 novooboljelih. Ukupno imamo 192 oboljelih. Naglasila bih da su svi novooboljeli kontakti već oboljelih osoba, nisu importirani slučajevi, bili su u samoizolaciji a sada su počeli pokazivati simptome bolesti. Bris se pokazao pozitivnim. Situacija je pod kontrolom, to su osobe za koje smo očekivali da će oboljeti. Imamo 41 oboljelih zdravstvenih djelatnika, a očekujemo da će barem 10 zdravstvenih djelatnika izaći iz samoizolacije uskoro jer nisu pokazali simptome bolesti. Jučer nismo rekli da je od 9 novooboljelih bilo 2 djece roditelja koji su oboljeli’, rekla je Karin.

Više pročitajte OVDJE.

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

“Poslali smo 79 uzoraka, od 43 uzorka, dva su pozitivna u Osijeku i Brenju. Svi su stavljeni pod nadzor. Nismo imali niti jedan smrtni slučaj. Jedan djelatnik KBC-a je pozitivan, ali nemojte se bojati, bolnica je sigurna”, kazali su iz Stožera Osječko-baranjske županije.

“Od četiri dojave kršenja samoizolacije, jedna je dojava bila točna”, kazali su iz policijske uprave.

Više pročitajte OVDJE.

ZADARSKA ŽUPANIJA

Stožer Zadarske županije objavio je nove informacije o zaraženima koronavirusom.

“Imamo pet novooboljelih, i jednog preminulog pacijenta od petka. Riječ je o 88-godišnjem pacijentu. U ime stožera ističem svoje saučešće obitelji preminuloga. U petak smo prebacili nekoliko pacijenata u bolnicu u Biograd”, kazali su iz Stožera.

“Novoregistriranih je 54, njih 35 dovodimo u vezu s ortopedskom bolnicom”, kazali su.

Više pročitajte OVDJE.

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA ŽUPANIJA

Zaraza koronavirusom potvrđena je za još tri osobe u Vukovarsko-srijemskoj županiji, po jednoj u Vinkovcima, Vukovaru i Nuštru, tako da se broj ukupno oboljelih u županiji popeo na 24.

Iz županijskog Stožera civilne zaštite u ponedjeljak su rekli kako je s jučerašnjim danom u županiji ukupno testirano 269 osoba, a 587 osoba se nalazi u samoizolaciji.

Bilo je sedam dojava o kršenju samoizolacije, od kojih su dvije utvrđene kao osnovane.

U objektima za karantenu nalazi se šest osoba te četiri vozača kamiona.

Covid-19 ambulante imale su 13 poziva osoba, od toga dva sa sumnjom na zarazu tim virusom.

U vinkovačkoj Općoj županijskoj bolnici i dalje je na liječenju ukupno sedam zaraženih osoba, dok su ostale u kućnoj samoizolaciji radi blažih simptoma bolesti.

ŠIBENSKO-KNINSKA ŽUPANIJA

U Šibensko-kninskoj županiji nema novooboljelih osoba od COVID-19.

“Na Odjelu infektologije šibenske bolnice hospitalizirano je 12 osoba pozitivni na virus SARS-CoV-2, od kojih je jedna osoba na respiratoru. Troje pacijenta se i dalje nalaze na respiratoru u KBC Split. Šest osoba je u karanteni od kojih su četiri državljani Republike Hrvatske i dvoje stranaca. U posljednja 24 sata u Policijskoj upravi šibensko-kninskoj nije bilo dojava o kršenju mjera samoizolacije”, istakli su iz stožera šibensko kninske županije.

POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA

Požeško-slavonska županija već četvrti dan ne bilježi nove slučajeve zaraze koronavirusom, a do sada je ukupno troje oboljelih, izvijestio je u ponedjeljak Stožer civilne zaštite dodavši i kako je tijekom vikenda u njihovu županiju iz inozemstva došla 71 osoba.

Od troje zaraženih jedna je osoba hospitalizirana, a dvije su u kućnoj izolaciji dok su u samoizolaciji ukupno 252 osobe, rečeno je na konferenciji za novinare.

VIROVITIČKO-PODRAVSKA ŽUPANIJA

Peti dan zaredom Virovitičko-podravska županija nema novozaraženih koronavirusom, a jedine dvije oboljele osobe uspješno se opravljaju, izvijestio je u ponedjeljak Županijski stožer Civilne zašite.

“Dvoje oboljelih supružnika više nema simptome Covida-19, nemaju povišenu temperaturu, ne kašlju i normalno dišu. Možemo kazati da su klinički ozdravili, ali ne i epidemiološki. Oni i dalje moraju biti u kućnoj izolaciji jer se smatra da najmanje četiri tjedna od pojave bolesti mogu izlučivati virus iz tijela“, rekao je za Hinu ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Virovitičko-podravske županije Miroslav Venus.

Od početka epidemije do ponedjeljka na testiranje je iz Virovitičko-podravske županije poslano 77 uzoraka, od kojih je 75 negativnih i dva pozitivna.

“Ohrabrujuće je i to da nam se u posljednjih nekoliko dana ne javljaju ljudi sa simptomima koji se povezuju s koronavirusom pa se ukupan broj uzoraka koje na dan uzimamo smanjuje“, rekao je dr. Venus.

BJELOVARSKO-BILOGORSKA ŽUPANIJA

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i treći dan zaredom nema nijednog novog slučaja zaraze koronavirusom, a iz županijskog Stožera civilne zaštite u ponedjeljak ističu kako u županiji nije došlo do lokalne transmisije bolesti, nego je svaki od šest slučajeva unutar obitelji.

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs rekao je kako u županiji postoje dva žarišta zaraze, jedno u Čazmi, drugo u Bjelovaru, a na oba žarišta prijenos bolesti bilježi se unutar obitelji.

Bajs je istaknuo da sve službe rade 24 sata na dan, prate sve posljedice vezane uz otkrivene slučajeve, a epidemiolozi otklanjaju mogućnost širenja bolesti među građanstvom.

U samoizolaciji je trenutno 810 osoba, 60 više nego jučer.

Više pročitajte OVDJE.

ISTRA

U Istri je ispitano 13 uzoraka brisa, te su svi negativni na koronavirus (COVID-19). Nema novooboljelih osoba, a dva pacijenta su izliječena. Na području Istarske županije brojimo ukupno 11 izliječenih.

Tijekom jučerašnjeg dana uzeto je 9 uzoraka brisa koji su dostavljeni u laboratorij u Zagreb, potvrdio je jutros načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac.

“Ukupno je ispitano 13 uzoraka brisa, te su svi negativni na Covid-19. Nema novooboljelih osoba, a dva pacijenta su izliječena. Na području Istarske županije ukupno je 11 izliječenih”, rekao je načelnik županijskog Stožera Kozlevac. Dodao je da je tijekom nedjelje uzeto devet novih uzoraka briseva koji su dostavljeni u laboratorij u Zagreb.

U Istri je dosad ukupno zaraženo 76 osoba.

“Idemo dalje istim tempom te zahvaljujem građanima što su ovim teškim trenucima iznimno disciplinirani i drže se propisanih mjera”, zaključio je Kozlevac.

Sabor o produljenju osobnih iskaznica i drugih dozvola

U nastavku sjednice Sabora zastupnici će raspraviti paket od četiri zakona kojima se produljuje rok trajanja osobnih iskaznica i drugih dozvola kako bi, u epidemiji koronavurisa, što manje građana dolazilo na šaltere policijskih postaja, odnosno da ih što više ostane doma.

U paketu, koji je vezan uz rad Ministarstva unutarnjih poslova, dopune su zakona o putnim ispravama, o osobnoj iskaznici, o sigurnosti prometa na cestama te o nabavi i posjedovanju oružja građana. Svim građanima, kojima osobna iskaznica istekne za trajanja epidemije, ona će vrijediti i 30 dana po njezinu prestanku.

Građanin koji je već podnio zahtjev za novu osobnu iskaznicu, a nije ju preuzeo, moći će to učiniti 30 dana nakon epidemije. Isto vrijedi i za vozačku dozvolu, za odjave vozila, podizanje već izdanih dozvola i dokumenata o nadzornom pregledu. Novi rokovi ne vrijede za tehnički pregled i registraciju vozila. Njih će građani i gospodarski subjekti i dalje obavljati u propisanim rokovima zbog sigurnosti prometa na cestama

Povratak Hrvata

Stotinu i jedanaest hrvatskih državljana u nedjelju navečer vratilo se iz austrijske savezne pokrajine Tirola u Hrvatsku, priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Hrvati su Tirola, austrijske pokrajine koja je u potpunoj karanteni, vraćeni u konvoju šest autobusa i četiri automobila.

Večeras su stigli na granicu u Bregani. Svi putnici na granici su epidemiološki pregledani i određena im je samoizolacija.

Pošto je Tirol pod strogim mjerama ograničenja kretanja, za njihov je povratak trebalo ishoditi višestruka odobrenja austrijskih vlasti. MVEP im u priopćenju zahvaljuje na tome i napominje da će dalje raditi na povratku hrvatskih državljana koji su se za izbijanja pandemije koronavirusa zatekli u inozemstvu.

Više pročitajte OVDJE.

Na Hvar došla gradonačelnikova obitelj iz Austrije i izazvala nemir

Neke od stanovnika grada Hvara, u kojem dosad nema nijednog potvrđenog slučaja koronavirusa, uznemirila je vijest da se u petak u njihov grad dovezao automobil austrijskih registarskih oznaka. Riječ je, kako su Hvarani javili Jutarnjem listu, o članu najuže obitelji gradonačelnika Hvara Rikarda Novaka.

Gradonačelnikov stariji brat s obitelji, kako doznaje list od zabrinutih sugovornika, već više od dva desetljeća živi i radi u Austriji.

Nije im jasno kako se u uvjetima strogo ograničenog kretanja, kad kartu za trajekt koji s kopna polovi na neki od otoka mogu kupiti samo oni s otočnom iskaznicom, dakle isključivo oni koji imaju prebivalište na otoku i žive na njemu, gradonačelnikova rodbina iz Austrije mogla ukrcati na trajekt, niti kako ju je lokalna policija pustila da uđe u grad Hvar.

Više pročitajte OVDJE.

Komentari