ŽUPANIJSKI STOŽERI U Virovitici pet novozaraženih nakon 22 dana bez novih slučajeva, u Osijeku zaraženo pet zdravstvenih djelatnika

Cropix

Županijski stožeri objavljuju nove informacije o broju oboljelih. Jučer je u Hrvatskoj bilo 27 novih slučajeva koronavirusa. Ministar Božinović najavio je objavu plana za popuštanje mjera.

Dva nova slučaja zaraze koronavirusom u Zagrebu

U podne je započela redovita dnevna konferencija za medije zagrebačkog stožera.

Pročelnik Ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč rekao je da je tijekom jučerašnjeg dana testirano 220 ljudi, pozitivna su četiri, dva su nova, dva retestirana. Znatno je reduciran broj poziva i dolazaka, pa se ukida noćna smjena covid ambulanta.

Još je devetero ljudi stavljeno u samoizolaciju. Ukupno su 194 osobe ozdravile od korone.

Izvijestili su da se i dalje pregledavaju objekti oštećeni u potresu koji je Zagreb pogodio prije točno mjesec dana. Posebno se provjeravaju vrtići, škole i druge ustanove. Postupali su ukupno na 1824 lokacije, a reciklažna dvorišta i dalje rade od ponedjeljka i subote.

Policija je izvijestila da su utvrili pet mjera kršenja samoizolacije, a nijedno kršnje društvenih okupljanja i rada ugostiteljskih objekata, prenosi Dnevnik.hr.

Gradonačelnik Milan Bandić opet je ocijenio da se još ”nismo umorili”. Rekao je da je sretan što je u Zagrebu trend pada novooboljelih te je zahvalio svima koji su pomogli da se taj trend nastavi. ”U apsolutnim brojkama to je ogroman uspjeh, moramo na to biti ponosni”, naglasio je. Za jagodare koji inače prodaju proizvode na lokacijama u Zagrebu rekao je da će i za njih zatražiti da u skladu s uputama i mjerama mogu prodavati.

Ponovio je da se stvara slučaj od toga je li netko tko dostavlja građevinski materijal u nekoj stranci i kojeg je svjetonazora. ”Nesretan se što se od najplemenitije ideje radi slučaj. Mi nećemo provjeravati tko je u kojoj stranci”, istaknuo je Bandić. Rekao je da to neće provjeravati ni kod dodjele stanova. Kriteriji će biti da im je oštećena nekretnina jedina, brojnost obitelji, zdravlje u obitelji i godine provedene u Zagrebu. ”Savjest mi je čista ko gorski potok, namjera je samo da pomognemo oštećenim ljudima”, rekao je.

U KBC-u Osijek pet novozaraženih medicinskih djelatnika, nakon dva tjedna ozdravila dr. Perić

Čak petero medicinskih djelatnika KBC-a Osijek našlo se na popisu novozaraženih Covidom-19, čime je ukupan broj zaraženih zaposlenika KBC-a Osijek porastao na devetero.

“Ukupno je oboljelih devet zaposlenika, što znači da je novih pet, no od njih petero dvoje je s područja naše županije, a troje s područja drugih županija. No, svi su se oni nalazili u kontroliranoj karanteni i važno je da nemamo novih kontakata u samoizolaciji u kojoj se, inače, ukupno nalazi 128 osoba”, izvijestio je načelnik Stožera Goran Ivanović, dok će KBC Osijek poslati posebno priopćenje o novim okolnostima što se tiče njihovih zaraženih djelatnika.

U Osječkoj županiji, dakle, u posljednja 24 sata imamo dvije novozaražene osobe, a u oba slučaja riječ je o medicinskim djelatnicima koji su bili u organiziranoj karanteni. Time je ukupan broj zaraženih u Osječkoj županiji porastao na 113. No, županijski Stožer Civilne zaštite izvijestio je i kako je šest osoba u međuvremenu ozdravilo, pa ih je sada 34 izliječenih.

“Posebno me raduje da je i dr. Lijljana Perić među onima koji su ozdravili. U zadnjih 48 sati dva puta je bila negativna i stoga joj i s ovog mjesta želim brz oporavak i povratak na radno mjesto”, rekao je Ivanović.

Podsjetimo, zaraza kod dr. Perić, koja je v.d. predstojnica Klinike za infektologiju KBC-a Osijek, a zaraza joj je potvrđena prije točno dva tjedna.

U KBC-u Osijek je hospitalizirano je 20 osoba, a nitko nije na respiratoru.

Ivanović je izvijestio i kako Osječko-baranjska županija za sada nije sklona svojevrsnom ujedinjavanju sa susjednim županijama u smisli ukidanja e-propusnica, a što se ovih dana pojavilo kao inicijativa. To će, rekao je, ovisiti o epidemiološkoj slici.

Zadarska županija: Jedan novi slučaj. I u Zadru počinje drive-in testiranje na koronavirus

U petak će u Zadru početi drive-in testiranje na koronavirus, potvrdio je u srijedu ravnatelj zadarske Opće bolnice Željko Čulina na konferenciji za novinare Stožera Civilne zaštite Zadarske županije.

Ovaj tjedan, podsjetio je, počeo je i rad u ambulantama i dnevnim bolnicama u Poliklinici zadarske bolnice.

“Povećavat ćemo rad jer su liste čekanja doista velike. Od petka ćemo početi uzimati uzorke drive-in, izvan COVID ambulante. Također, svi febrilni bolesnici bit će obrađivani u ambulanti COVID 1, pa neće biti potrebe za njihovim ulaskom u krug bolnice”, najavio je Čulina.

U posljednja 24 sata, na zadarskom području jedna je novozaražena osoba koronavirusom, pa ih je sada od početka pandemije ukupno 83.

“Ovaj bolesnik, kao i prethodni, djelatnik je Specijalne bolnice za ortopediju u Biogradu, ali zbog asimptomatskog tijeka bolesti nije ranije otkriven. Zdravstveni djelatnici imaju produženo vrijeme samoizolacije te se testiraju prije povratka na posao. Iako nije bilo simptoma, test je pokazao da su pozitivni, no kako su provodili mjere samoizolacije, nisu imali kontakata”, rekao je epidemiolog zadarskoga Zavoda za javno zdravstvo Alan Medić.

Od 17 djelatnika biogradske bolnice s pozitivnim nalazom, kod 13 je zaraza bila otkrivena nakon samoizolacije, nekima sa simptomima, nekima bez njih, a trećina slučajeva bila je s asimptomatskim simptomima, napomenuo je Medić.

Na zadarskom području do sada je uzeto 1711 uzoraka, na COVID odjelu Opće bolnice Zadar liječi se šestero pacijenata, jedan je u jedinici intenzivnog liječenja, ali nije na respiratoru.

“Danas će dva pacijenta biti otpuštena na kućnu njegu, a jedan u biogradsku bolnicu. Do sada je ozdravilo 14 pacijenata, među njima i dvoje liječnika te četiri medicinske sestre. Jednom liječniku danas će se uzeti prvi uzorak, a drugi za 24 sata”, izvijestio je ravnatelj zadarske Opće bolnice Čulina.

Karlovačka županija: Jedan novi slučaj

Nakon osam dana bez novooboljelih u Karlovačkoj županiji zabilježen je jedan novi slučaj. Veseli informacija da se ne radi o lokalnoj transmisiji, već o osobi koja se je bila u Austriji, te je kao povratnik iz te zemlje vrijeme provodila u samoizolaciji.

Osim toga, jučer je u Općoj bolnici Karlovac hospitalizirana Covid pozitivna osoba, kojoj je zaraza ranije liječena u Stubičkim Toplicama, gdje je bolest i utvrđena.

“Radi se o osobi koja ima prebivalište na području Karlovačke županije te je iz tog razloga prebačena ovdje na liječenje. Tako se sada u Karlovačkoj županiji ukupno vodi 30 oboljelih osoba (29+1). Među njima su 4 osobe hospitalizirane u OB Karlovac, 13 ih je na kućnom liječenju, 2 osobe u bolnici Fran Mihaljević u Zagrebu, 10 osoba je izliječeno, a jedna je nažalost preminula”, javili su iz Stožera CZ Karlovačke županije.

Šibensko-kninska županija: Jedan novi slučaj

Još jedna osoba s područja Šibensko-kninske županije pozitivna je na virus SARS-CoV-2. Riječ je o osobi s područja Grada Vodica koja je obiteljski kontakt s prethodno oboljelom osobom, izvijestili su iz županijskog Stožera civilne zaštite, a prenosi lokalni portal ŠibenikIN.

S današnjim danom, od početka epidemije na području županije broj zaraženih osoba je 83 od kojih je 27 ozdravljenih osoba.

Na Odjelu infektologije šibenske bolnice hospitalizirano je 8 osoba i niti jedna nije na respiratoru. Dva pacijenta iz šibenske bolnice se i dalje nalaze na respiratoru u KBC Split. Pod mjerama zdravstvenog nadzora je 343 osobe, od čega je 216 osoba kontakt s oboljelim od COVID-19, a u samoizolaciji je ukupno 295 osoba.

U protekla 24 sata u Policijskoj upravi šibensko-kninskoj zaprimljene su dvije dojave o kršenju mjera samoizolacije, a provjerom je utvrđeno da nije bilo kršenja navedene mjere, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije.

“Samodisciplina i odgovornost naših građana je ključna u sprječavanju širenja epidemije, zato apeliramo, poštujte preporuke Stožera civilne zaštite RH, izbjegavate nepotrebna putovanja i kontakte jer o nama samima ovisi koliko će ovakvo stanje trajati”, poručuju iz Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije.

Zagrebačka županija: Jedan novi slučaj

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do srijede, 22.04.2020. u 11:00 sati evidentirano je 125 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom.

U odnosu na podatke od jučer, radi se o jednoj osobi više kojoj je potvrđen COVID 19, ali i 8 osoba više koje su izliječene. Do sada je ukupno izliječena 31 osoba, a tri su preminule.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji još je 10 novooboljelih, među njima je i njegovateljica doma za starije

U Splitsko-dalmatinskoj županiji od ukupno 102 obrađena testa još je 10 osoba zaraženo koronavirusom i to iz Splita 5, Makarske 4 (svi novooboljeli korisnici su doma za starije i nemoćne osobe Makarska ) i Trogira 1.

“Među novooboljelim osobama jedna je zdravstvena djelatnica i to njegovateljica doma za starije i nemoćne osobe Split smještajne jedinice u Vukovarskoj ulici. Osoba je bila u kućnoj samoizolaciji i nije bila u kontaktu sa korisnicima doma za starije i nemoćne kao ni sa ostalim djelatnicima doma za starije i nemoćne. 2 osobe su iz samoizolacije, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

Hospitalizirano je 104 osobe, a 7 osoba nalazi se na respiratoru i to 5 iz Splitsko-dalmatinske županije i 2 iz Šibensko-kninske županije.

U samoizolaciji je 113 zdrastvenih djelatnika, a 13 osoba se nalazi u karanteni hotela Zagreb na Duilovu.

Na području Splitsko-dalmatinske županije do sada su zabilježena 434 slučaja zaraze koronavirusom od toga je 97 osoba izliječeno te je na dan 22.04.2020. na području Splitsko-dalmatinske županije 337 osoba pozitivno na COVID infekciju.

Bjelovarsko-bilogorska županija bez novih slučajeva

U Općoj bolnici Bjelovar u protekla 24 sata testirano je 13 osoba na koronavirus i za svih 13 osoba nalazi su negativni.

Tako je sada prošlo tjedan dana od zadnjeg zabilježenog slučaja oboljenja od koronavirusa na području naše županije u kojoj je do sada bilo potvrđeno 10 osoba zaraženih koronavirusom od kojih je njih 4 ozdravilo.

Treba spomenuti kako na području Bjelovarsko-bilogorske županije nije zaražen ni jedan zdravstveni djelatnik koronavirusom.

U samoizolaciji na području naše županije s današnjim danom nalazi se 302 osobe, a Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska u posljednjih 24 sata zabilježila je 1 kršenje mjera samoizolacije ili ukupno 40 do sada. Od kada policijski djelatnici županijske Policijske uprave vrše kontrolu mjera samoizolacije došli do brojke od 2655 provjera.

Istarska županija bez novih slučajeva

U Istri je unutar 24 sata ispitano 64 uzoraka brisa i svi su negativni na koronavirus (COVID-19). Nema novooboljelih.

Izliječene su 4 osobe, što čini ukupno 70 izliječenih od koronavirusa (COVID-19) u Istarskoj županiji.

Trenutno je na ispitivanju 5 uzoraka brisa zbog sumnje na koronavirus (COVID-19), koji su uzeti na Odjelu za infektologiju Opće bolnice Pula.

Virovitičko-podravska županija: 5 novozaraženih

Zabilježeno je pet novooboljelih od bolesti COVID 19 na području Virovitičko-podravske županije, priopćeno je.

Podsjetimo, ta je županija čak 22 dana zaredom bila bez ijednog novog slučaja zaraze.

Primorsko-goranska županija bez novih slučajeva, jedna osoba preminula

U Primorsko-goranskoj županiji danas nema novih zaraženih. 41 osoba je zaražena, 29 je ozdravilo, te je jedna pacijentica nažalost preminula, javlja N1.

U ovom trenutku u Primorsko-goranskoj županiji u samoizolaciji je još oko 1500 osoba i 540 ljudi kao kontakti do sada oboljelih, a koji su pod stalnim nadzorom. Do sada je obavljeno više od 1.600 testiranja.

Požeško-slavonska županija bez novih slučajeva

Iz Požeško-slavonske županije objavili su kako nema novooboljelih osoba. Za tri osobe koje su ranije bile pozitivne na COVID-19 stigli su dvostruki negativni nalazi.

U samoizolaciji se nalaze 304 osobe, ukupno je testirano 203 osoba, a jučer, 21. travnja, na analizu je poslano 35 uzoraka i svi su negativni.

“Požeško-slavonska županija opet ima nula pozitivnih na korona virusa. Tri osobe koje su bile pozitivne na COVID-19, dobile su dvostruki negativan nalaz te više nisu pozitivne na COVID-19. Ovo je izvanredna vijest i iznimno smo sretni što je naša županija ponovno bez pozitivnih na COVID-19. Zajedničkim snagama i naporima uspjeli smo postići da se virus ne proširi te da ostanemo na tako malom broju zaraženih, a koji sada više nisu pozitivni na COVID-19. Zahvaljujem se svim zdravstvenim djelatnicima, djelatnicima stožera, našem epidemiologu te svim žiteljima naše županije koji savjesnim ponašanjem pridonose ovakvim rezultatima. Ujedno pozivam da se i dalje pridržavamo svih mjera kako bi rezultati i dalje bili ovakvi”, rekao je župan Tomašević.

“Novonastala situacija daje optimizam, no aktivnosti stožera se naravno nastavljaju jer postoji velik broj mjera koje se provode i dalje. Dobili smo i odluku o demobilizaciji objekta koji je služio za karantenu na području Požeško – slavonske županije. Imamo dosta upita, imali smo i sastanak sa predstavnicima obrtničke komore naše županije te pozivam sve stanovnike koji imaju obrte ili se bave gospodarskom djelatnošću, na još malo strpljenja, jer sve što je bilo u našoj mogućnosti, a u vidu olakšavanja poslovanja, mi smo uputili prema nacionalnom stožeru”, rekao je načelnik stožera Neferović.

“Zadovoljstvo mi je reći kako Požeško slavonska županija na današnji dan nema pozitivnih osoba na COVID-19. Osobe koje smo imali na praćenju, nekih 30ak dana i koje su bile pozitivne, smatrali smo se radi o osobama sa povećanim rizikom širenja s obzirom na njihova radna mjesta. Temeljem toga nismo htjeli samo pustiti da prođe 28 dana, nego smo ih testirali i nakon što smo primili dva negativna nalaza s razmakom od 24 sata ili većim, one se smatraju COVID-19 negativnima. Također prestaje njihova kućna izolacija. Treća osoba je također negativna, no još uvijek je u bolnici, i očekujemo da se ona otpusti iz bolnice”, rekao je epidemiolog Vitalia.

Komentari