ŽUPANIJSKI STOŽERI Pet osoba preminulo. Troje ih bilo korisnici splitskog doma

Koronavirus.hr

Županijski stožeri civilne zaštite počeli su objavljivati nove podatke o koronavirusu.

SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA

Pet osoba je umrlo, od kojih su tri osobe bile štićenici domova za starije i nemoćne osobe, a devet je novozaraženih koronavirusom, pa se ukupni broj zaraženih “popeo” na 497, priopćio je u petak Stožer za civilnu zaštitu Splitsko-dalmatinske županije.

Prema izvješću KBC-a Split umrlo je pet osoba – u dobi od 96 i 93 godine, dvije osobe u dobi od 78 godina te jedna u dobi od 72 godine.

Dvije umrle osobe bile su korisnice doma za starije i nemoćne osobe Split smještajna jedinica u Vukovarskoj ulici a jedna je bila korisnica doma za starije i nemoćne osobe u Makarskoj.U bolnici su rekli kako su svi umrli, uz nekoliko teških kroničnih bolesti. bili pozitivni i na COVID-19.

Prema izvješću županijskoga Nastavnog zavoda za javno zdravstvo (NZJZ) od ukupno 324 obrađena testa sa područja Splitsko-dalmatinske županije devet je novooboljelih osoba zaraženih koronavirusom i to troje iz Splita, dvoje iz Solina, te po jedna osoba iz Dugopolja, Podbablja i Omiša te Makarske, a riječ je o štićeniku Doma za starije i nemoćne osobe.

Među novooboljelim osobama četiri su osobe zdravstveni djelatnici, od toga su tri medicinske sestre KBC-a Split i jedna njegovateljica doma za starije i nemoćne osobe Split, smještajne jedinice na Zenti.

Kako se navodi u priopćenju, njegovateljica iz doma na Zenti u samoizolaciji je već 14 dana te od tada nije bila u kontaktu ni s korisnicima doma niti s djelatnicima, a nakon isteka roka d 14 dana testirana COVID-19 i nalaz je bio pozitivan.

Do sada je 86 osoba hospitalizirano, 103 zdravstvena djelatnika su u samoizolaciji, osam osoba je u karanteni hotela Zagreb na Duilovu, dok je devet osoba na respiratoru i to šest iz Splitsko-dalmatinske županije i troje iz Šibensko-kninske županije.

U odnosu na jučer još je 19 osoba izliječeno od koronavirusa te je do sada ukupno izliječeno 270 osoba, priopćio je županijski Stožer za civilnu zaštitu.

ZADARSKA ŽUPANIJA

Šesti dan zaredom na zadarskom području nema novooboljelih pa je ukupan broj od početka epidemije i dalje 85 osoba zaraženih koronavirusom, priopćio je u petak Stožer Civilne zaštite Zadarske županije.

Dosad su izliječene 42 osobe, a danas će iz Specijalne bolnice za ortopediju u Biogradu otpustiti preostalih dvoje pacijenata s lakšim simptomima i ta zdravstvena ustanova počet će s pripremama za normalno funkcioniranje.

U Općoj bolnici u Zadru na COVID odjelu na liječenju je troje pacijenata i nitko nije na respiratoru.

Aktivni nadzor samoizolacije provodi se nad 580 osoba, a istekao je za 2478 stanovnika s područja Zadarske županije.

U priopćenju je istaknuto da je od početka epidemije u Zadarskoj županiji bilo više zaraženih žena nego muškaraca. Prema dobnoj skupini, najviše je oboljelih bilo između 50 i 59 godina, a najmanje između 10 i 19 godina. Gledajući po spolu, najviše oboljelih žena bilo je u dobi od 70 do 79, a muškaraca u dobnoj skupini od 50 do 59 godina.

Policijski službenici PU zadarske u protekla 24 sata obavili su 433 provjere provođenja mjera samoizolacije i utvrdili jedno kršenje, a na prometno-blokadnim punktovima evidentirano je 11 osoba bez valjane propusnice.

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Osječko-baranjska županija u zadnja 24 sata ne bilježi nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom, pa broj oboljelih ostaje na 121 osobi, a županijski Stožer civilne zaštite dao je nalog za demobilizaciju osječke sportske dvorane “Gradski vrt”.

Načelnik Stožera i dožupan Goran Ivanović kazao je na konferenciji za novinare kako su u protekla 24 sata testirane 82 osobe, te da nema novih pozitivnih nalaza na covid-19.

Izliječene su četiri nove osobe, ukupno 81, od toga 78 u osječkom KBC-u i tri u našičkoj Općoj bolnici.

U osječkom KBC-u hospitalizirano je devet osoba, dok u našičkoj bolnici nema hospitaliziranih pacijenata, već samo jedna osoba na kućnom liječenju, rekao je Ivanović.

Istaknuo je kako je županijski Stožer na današnjoj sjednici dao nalog za demobilizaciju osječke sportske dvorane Gradski vrt, odnosno da se uklone kreveti koji su tamo bili postavljeni, a kako bi se u tome objektu mogle nastaviti redovne aktivnosti.

Izvijestio je i kako se u samoizolaciji trenutno nalaze 123 osobe, što je deset više nego jučer, a policija je jučer evidentirala dva kršenja samoizolacije, u Tenji i Dalju.

Ivanović napominje kako su obavljene pripreme za otvorenje osječkog ZOO vrta. S osječkom gradskim Stožerom razmotreno je nekoliko inicijativa, među kojima i otvaranje kvartovskih tržnica, kako bi se OPG-ima omogućilo da i tamo prodaju svoje proizvode.

ISTARSKA ŽUPANIJA

Četrnaesti dan za redom nema novooboljelih od koronavirusa u Istri, a iz županijskog Stožera civilne zaštite u petak javljaju kako je izliječen i posljednji od 83 pacijenata koji su bili pozitivni na covid-19 te je otpušten iz pulske Opće bolnice.

Načelnik županijskog Stožera Dino Kozlevac rekao je kako je unutar 24 sata testirano ukupno 47 uzoraka brisa i svi su negativni na koronavirus.

“U Istri dakle nema novooboljelih, a u međuvremenu još jedan pacijent je izliječen, što čini ukupno 83 izliječenih od covida-19 u Istarskoj županiji” , istaknuo je.

Ravnateljica Opće bolnice Irena Hrstić potvrdila je Hini kako s današnjim danom nema više hospitaliziranih pacijenata koji su bili pozitivni na koronavirus, odnosno svi su izliječeni i otpušteni iz bolnice.

Trenutno je na ispitivanju dvadeset uzoraka brisa.

KRAPINSKO-ZAGORSKA ŽUPANIJA

U Zagorju je broj izliječenih osoba prvi put veći od broja zaraženih koronavirusom, izvijestio je u petak Stožer civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije.

Ozdravilo je šest novih osoba pa je sada u županiji ukupno izliječeno 70 osoba, a trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom je 67.

U protekla 24 sata na području županije na testiranje je uzeto 25 briseva, od kojih se 19 pokazalo negativnima, dok se rezultati za šest uzoraka još čekaju.

Također, zaprimljeno je 12 negativnih nalaza briseva iz proteklih dana, dok se jedan još čeka. Ukupno je dosad uzeto 1638. briseva.

Stožer je izvijestio i da je od četvrtka do petka u 7 sati na području županije evidentirano 15 slučajeva kršenja Odluke o zabrani napuštanja prebivališta i stalnog boravka, a od srijede do četvrtka u 22 sata kršenja mjera samoizolacije nije bilo.

Komentari