ŽUPANIJSKI STOŽERI OBJAVLJUJU NOVE PODATKE Broj zaraženih u Zagrebačkoj županiji popeo se na 101; U Šibensko-kninskoj županiji potvrđena četiri nova slučaja

Koronavirus.hr

Prema posljednjim podacima u Hrvatskoj je dosad potvrđeno ukupno 1 407 oboljelih osoba, a 219 osoba se oporavilo. Preminulo je ukupno 20 osoba. Nacionalni stožer civilne zaštite u 14 sati će održati redovitu konferenciju na kojoj će iznijeti najnovije podatke o epidemiji u Hrvatskoj, a županijski stožeri donose nove podatke u županijama diljem države.

Koronavirus.hr

U Zagrebačkoj županiji novih četvero zaraženih

Nove četiri koronavirusom zaražene osobe bilježi u petak Zagrebačka županija, u kojoj je od početka pandemije zaraza ukupno potvrđena za 101 osobu od kojih je 13 izliječeno, a dvije su umrle.

Iz županije su priopćili kako je prema podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo na njenom području najviše zaraženih potvrđeno u Velikoj Gorici (32), zatim u Zaprešiću (23), Svetoj Nedjelji (16), Dugom Selu (14), Ivanić Gradu (7), Sv. Ivanu Zelini (4).

U Samoboru su dosad zaražene tri osobe te po jedna u Jastrebarskom i Vrbobvcu.



Umrle su dvije osobe, po jedna u Velikoj Gorici i Dugom Selu.

Ukupno je u županiji od koronavirusa izliječeno 13 osoba.

Županijske vlasti pozivaju sve stanovnike da poštuju upute Nacionalnog stožera civilne zaštite jer jedino odgovornim ponašanjem, ističu, možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusom.

“Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana”, poručuju u priopćenju.

Četiri novooboljela u Šibensko-kninskoj županiji

Još četiri osobe s područja Šibensko-kninske županije pozitivne su na koronavirus, tako da se broj oboljelih do sada popeo na ukupno 61, izvijestio je u petak županijskog Stožera civilne zaštite.

Svo četvoro novooboljelih su kontakti prethodno oboljelih u kninskoj Općoj i veteranskoj bolnici, a među njima troje je pacijenata i jedan zdravstveni djelatnik te bolnice. Dvoje zaraženih je iz Knina, jedan je s područja Općine Promina, a jedan iz Grada Drniša.

Od ukupno 61 oboljelih osoba od COVID-19 u Šibensko-kninskoj županiji, jedna osoba koja je zdravstveni djelatnik Opće i veteranske bolnice „Hrvatski ponos“ Knin, je iz Splitsko-dalmatinske županije.

Na Odjelu infektologije šibenske bolnice hospitalizirano je 11 osoba oboljelih od COVID-19, od kojih je jedna osoba na respiratoru. Dva pacijenta su i dalje na respiratoru u KBC-u Split.

U karanteni su i dalje dvije osobe koji su hrvatski državljani. U zadnja 24 sata u Policijskoj upravi šibensko-kninskoj zaprimljena je jedna dojava o kršenju mjera samoizolacije za koju je provjerom utvrđeno da kršenja mjere nije bilo.

Dva novozaražena u Zadarskoj županiji

U Zadarskoj županiji potvrđena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom, a troje pacijenata je na respiratoru, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite. Od 63 oboljelih, 43 osobe povezane su uz ortopedsku bolnicu u Biogradu. Dvije su osobe uhvaćene u kršenju propisane mjere samoizolacije.

Iz Stožera su poručili i da se oporavlja i muškarac zaražen koronavirusom koji je u utorak pao s prvog kata zadarske bolnice. Razmišlja se o njegovu otpuštanju s odjela intenzivne njege.

Istarska županija

Ispitan je 51 uzorak brisa i svi su negativni na koronavirus, što znači da nema novooboljelih. Ukupno se zarazili 19 osoba otkako traje epidemija, a još je jedan unutar 24 sata izliječen.

Koronavirus.hr

Tijekom jučerašnjeg dana, terenskim uzorkovanjem i na Odjelu za infektologiju Opće bolnice Pula, uzeto je 46 uzoraka brisa te su dostavljeni u laboratorij u Zagreb. Rezultati će kasnije biti poznati.

Dobre vijesti i iz Virovitičko-podravske županije

Na području Virovitičko-podravske županije deveti dan zaredom nema pozitivnih na koronavirus. Županijski stožer priopćio je da su i dalje oboljele dvije osobe, koje se nalaze u kućnoj samoizolaciji i više nemaju simptome bolesti.

Stožer je izvijestio i da je policija u srijedu provjerila 30 osoba i poštuju li mjere samoizolacije. ”Jedan od njih je ‘prošetao gradom”’, priopćili su.

Bedeković: Postoji mogućnost da je virus u dom ušao preko zaposlenika. Moralo se ranije reagirati

Splitski Dom za starije i nemoćne

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković gostujući jutros u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska” na HRT-u otkrila je kako je prema posljednjim informacijama u splitskom Domu za starije zaraženo čak 50 osoba, 42 štićenika i osam djelatnika. Jedna pacijentica je preminula.

PREMINULA ŠTIĆENICA DOMA U Splitu preminula 93-godišnja pacijentica pozitivna na koronavirus

Procesija na Hvaru

U četvrtak navečer na Hvaru je održana procesija Za križen, na kojoj iz svakog mjesta (Jelsa, Pitve, Vrisnik, Svirče, Vrbanj, Vrboska) sudjeluje po 15 sudionika, a za to imaju dozvolu Stožera civilne zaštite RH.

Procesija “Za Križen” je tradicionalno krenula u 22 sata iz šest mjesta sa središnjeg dijela otoka Hvara. Svako mjesto ima svoga križonošu i svaka povorka ide u krug tako da se nigdje međusobno ne susreću. Križonoše su: Jelsa – Ivica Gamulin, Pitve – Roman Radonić, Vrisnik – Prošper Grgičević, Svirče – Andro Balić, Vrbanj – Mateo Bratanić i Vrboska – Dinko Damjanić, javlja Dalmacija Danas.

Sudionici su dobili dezinfekcijska sredstva da se crkva u svakom mjestu nakon dolaska povorke iz drugih pojedinih mjesta dezinficira.

(FOTO / VIDEO) PROCESIJA ‘ZA KRIŽEN’ Evo kako je izgledala procesija koja se održala u dosad nezabilježenim okolnostima

Komentari