ŽUPANIJSKI STOŽERI OBJAVLJUJU NOVE INFORMACIJE Dobre vijesti: U tri županije nema novozaraženih

Koronavirus.hr

U Hrvatskoj je dosad potvrđeno ukupno 1 495 oboljelih osoba, a 231 osoba se oporavila. Preminula je 21 osoba. U 14 sati Nacionalni stožer civilne zaštite izvijestit će javnost o najnovijim podacima, a pojedini lokalni stožeri već su počeli s objavom novih podataka po županijama.

Zadar: Šest novooboljelih od koronavirusa

Na zadarskom području u posljednja 24 sata registrirano je šest osoba pozitivnih na koronavirus pa je sada ukupni broj oboljelih 72, izvijestio je u subotu županijski Stožera civilne zaštite.

Svi novooboljeli kontakti su sa Specijalnom bolnicom za ortopediju u Biogradu.

Na COVID odjelu zadarske Opće bolnice trenutno je šest pacijenata, a dvoje ih je na respiratoru.



Stanje pacijenta koji je u srijedu pri padu s prvoga kata COVID odjela zadobio teške tjelesne ozljede je stabilno i premješten je iz jedinice intenzivnog liječenja na odjel.

U ovome trenutku u samoizolaciji je 857 osoba, a nadzor izolacije završio je nad 1416 osoba, izvijestio je Stožer.

U Krapinsko-zagorskoj županiji tri novooboljele osobe

Na području Krapinsko-zagorske županije zabilježene su tri novooboljele osobe od COVID-19 i sada ih je ukupno 96, objavio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Od tri novozaražene osobe, jedna je iz Tuhlja, jedna iz Desinića, a jedna iz Lobora.

Čekaju se nalazi za još 52 osobe, od kojih je 26 u samoizolaciji u svojim kućama. Ukupno je dosad testirano 590 osoba.

Od ukupno 96 oboljelih, gledano prema gradovima i općinama s područja Krapinsko-zagorske županije, 36 pozitivnih osoba na koronavirus je na području Pregrade, 16 na području Krapine, sedam u Humu na Sutli, po šest osoba je u Oroslavju, Zaboku i Desiniću, po četiri u općinama Jesenje i Petrovsko, po dvije osobe su u Donjoj Stubici i Loboru te po jedna osoba na području općina Bedekovčina, Đurmanec, Krapinske Toplice, Radoboj, Gornja Stubica, Stubičke Toplice i Tuhelj.

Iz županijskog Stožera javljaju i kako je u posljednja 24 sata evidentirano 19 kršenja mjere Odluke o zabrani napuštanja prebivališta i stalnog boravka u Hrvatskoj.

U Zagrebu 11 novih pozitivnih na koronavirus, ukupno 393

U Zagrebu se broj osoba pozitivnih na koronavirus u protekla 24 sata povećao za 11, tako da je sada ukupno 393 oboljelih, a u Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež nema novih zaraženih – pozitivno je petero djelatnika, a niti jedno dijete, izvijestio je u subotu gradski Stožer civilne zaštite.

“Kroz trijažne ambulante domova zdravlja prošlo je 123 bolesnika, od čega je 31 upućen na testiranje”, rekao je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč.

U Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež i dalje imaju pet pozitivnih djelatnika, u toj bolnici je osmero djece i sva su dobro, a ukupno je testirano 60 osoba.

Zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Sandra Šikić rekla je da su jučer testirali 224 osobe, od čega je devet bilo pozitivno, što čini četiri posto. U Zavodu je dosad testirano 3036 uzoraka, što je gotovo 30 posto ukupno obavljenih testiranja u Hrvatskoj.

Tijekom jučerašnjeg dana 30 osoba stavljeno je u samoizolaciju, 14 osoba je u karanteni, a psihološka pomoć je pružena za 139 osoba.

Načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić izvijestio je kako je samoizolaciju u zadnjih 24 sata prekršilo sedam osoba. Na području Zagreba i Zagrebačke županije je 5208 osoba kojima je određena mjera samoizolacije, pa im je poručio da budu strpljivi, odgovorni i ostanu u svojim domovima.

Osijek: U županiji nema novoozaraženih

Iz Osječko-baranjske županije u subotu su izrazili zadovoljstvo jer nakon dužeg vremena nemaju nijednog novog slučaja zaraze koronavirusom što je, ističu, potvrda da se zadnjih dana bilježi osjetno smanjenje broja oboljelih.

Župan Ivan Anušić rekao je na konferenciji za novinare kako od jučer testiranih 109 uzoraka nije bilo pozitivnih nalaza na virus Covid-19, od kojega su u županiji dosad ukupno zaražene 103 osobe, a četiri su izliječene.

Hospitralizirano je 28 osoba među kojima 27 u osječkom KBC-u, a jedna u našičkoj Općoj bolnici.

Tri osobe su na respriratoru, odnosno jedna manje, a 218 ih je u samoizolaciji što je za deset manje nego jučer, napomenuo je Anušić.

Na virus su pozitivna četiri medicinska djelatnika (jedan liječnik i tri medicinske sestre), a 21 djelatnik je u samoizolaciji (jedan liječnik i 20 medicinskih sestara).

Anušić stoga opovrgava napise nekih medija da je postotak oboljelih liječnika i medicinskog osoblja u osječkom KBC-u znatno veći.

Policija je jučer u 63 kontrole tri osobe uhvatila u kršenju mjere samoizolacije, dvije u Osijeku i jednu u Belišću. Obavljene su 5973 kontrole propusnica, a pet osoba nije imalo valjane te dozvole za napuštanje mjesta prebivališta ili boravišta.

Župan je izrazio zadovoljstvo većom disciplinom ljudi i organizacijom prodaje na tržnicama u županiji, gdje je opskrba dobra.

“Čini mi se da smo dosegnuli razinu svijesti da se moramo ponašati odgovorno, a rezultat toga su današnji podatci. Ali, molim Vas da se ne opuštamo”, poručio je građanima i čestitao im nadolazeći Uskrs s željom da “iz ovih izazova izađemo snažniji”.

Pula: Od 46 ispitanih uzoraka – svi negativni

U Istri u subotu nema novooboljelih od koronavirusa – od ukupno ispitanih 46 uzoraka brisa svi su negativni, no jedna je osoba iz Istre, koja je u četvrtak doputovala iz Austrije, pozitivna na COVID-19, a njoj je bris uzet na graničnom prijelazu Bregana, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Istarske županije.

“Kod osobe koja je u samoizolaciji, a došla je organizirano iz Austrije, odnosno iz Tirola, potvrđen je pozitivan nalaz na koronavirus. Taj je uzorak uzet još u četvrtak navečer na graničnom prijelazu Bregana”, rekao je je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović.

Dodao je kako su od jučer tri pacijenta u pulskoj Općoj bolnici izliječena, što čini ukupno 22 izliječenih od koronavirusa u Istri.

“U četvrtak je zabilježen dolazak građana iz Istre zrakoplovom iz Tunisa te autobusom iz Austrije. S područja Tunisa su zrakoplovom doputovale tri osobe koje su testirane prilikom dolaska i nalazi su im negativni te su oni u samoizolaciji, dok je iz Austrije stiglo deset osoba od kojih je jednoj osobi iz Rovinja potvrđen pozitivan nalaz na COVID-19”, rekao je Stojanović u izjavi za Hinu.

Ta je osoba, dodao je, hospitalizirana u pulskoj bolnici. Time Istra od početka epidemije broji 82 zaražene osobe.

Tijekom petka uzeto je 52 novih uzoraka brisa zbog sumnje na koronavirus koja su dostavljena u laboratorij u Zagreb.

U Zagrebačkoj županiji nove četiri zaražene osobe, ukupno 105

Nova četiri slučaja zaraze koronavirusom bilježi u subotu Zagrebačka županija u kojoj je dosad zaraza ukupno potvrđena kod 105 osoba od kojih je 14 izliječeno, a dvije su umrle.

 Iz županije navode kako su tri nova slučaja potvrđena na području Samobora, gdje je sada ukupno šestero zaraženih, te jedan u Zaprešiću s čijeg je područja sada 24 oboljelih.

 Pozivaju građane u županiji da poštuju upute Nacionalnog stožera civilne zaštite, jer se jedino odgovornim ponašanjem može smanjiti širenje zaraze koronavirusa.

 “Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana”, poručuju u priopćenju.

Virovitičko-podravska županija već deseti dan bez novih zaraženih

Već deseti dan zaredom nema novih slučajeva zaraze koronavirusom u Virovitičko-podravskoj županiji, u kojoj su i dalje zaražene dvije osobe koje su u kućnoj samoizolaciji.

Iz županijskog Stožera civilne zaštite u subotu navode kako se za uskrsne blagdane iz inozemstva u županiju vratilo 98 hrvatskih državljana i svi su u samoizolaciji.

Dosad je na virus testirano 110 osoba, a 108 nalaza se pokazalo negativnima.

U zadnja 24 sata policija je na dežurnim punktovima u kontroli prometa u 2.752 vozila ukupno zatekla 3.460 osoba, od kojih 15 nije imalo valjanu propusnicu za dopušteno napuštanje mjesta prebivališta ili boravišta.

Za svih 55 provjerenih osoba potvrđeno je da se drže mjere samoizolacije te se nalaze na kućnim adresama.

Inače, Virovitičko-podravska najdulje je od svih hrvatskih županija odolijevala pojavi koronavirusa, pa je prvi slučaj zaraze potvrđen 31. ožujka kod žene osobi srednje životne dobi, a odmah idućeg dana zaraza je potvrđena i njezinom suprugu.

Oboje već danima nemaju simptome Covida-19 niti povišenu temperaturu, ne kašlju i normalno dišu pa se, kažu županijski epidemiolozi, može reći da su klinički ozdravili, ali ne i epidemiološki.

Stoga i dalje moraju biti u kućnoj izolaciji jer se smatra da najmanje četiri tjedna od pojave bolesti mogu izlučivati virus iz tijela.

Bez novozaraženih u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Na području Vukovarsko-srijemske županije, u posljednja 24 sata, nema novozaraženih koronavirusom te je ukupan broj zaraženih i dalje 32, izvijestio je u subotu Županijski stožer Civilne zaštite.

Tijekom posljednja 24 sata testirana je 51 osoba i s time ukupan broj testiranih iznosi 450.

U samoizolaciji je 510 osoba, a od četiri prijave na kršenje samoizolacije policija je utvrdila da su dvije bile opravdane. U karanteni je sedam osoba.

U vinkovačkoj Općoj županijskoj bolnici hospitalizirano je pet osoba, na COVID 19 pozitivno je troje liječnika, tri zdravstvena i jedan nezdravstveni djelatnik, a u samoizolaciji je 18 liječnika, 36 medicinskih sestara i tri nezdravstvena djelatnika.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nema novih slučajeva

U Općoj bolnici Bjelovar do sada je na koronavirus pozitivno testirano 9 osoba, od toga je njih osam s područja Bjelovarsko-bilogorske županije, a jedna osoba živi i radi u Zagrebu, a trenutno se liječi u samoizolaciji u Garešnici.

Do sada je na koronavirus u bjelovarskoj Općoj bolnici testirano 156 osoba.

“Na području Bjelovarsko-bilogorske županije u samoizolaciji su 554 osobe.Treba istaknuti kako su do sada bila 34 slučaja kršenja mjera samoizolacije i još jednom apelirati na sve naše sugrađane da to nikako ne čine već da se pridržavaju svih mjera koje su dobili”, istaknuli su iz Stožera.

Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska do sada je odradila 1967 obilazaka i kontrola provođenja mjera samoizolacije.

“Vrijeme je uskrsnih blagdana. Širimo poruku Uskrsa, a to su ljubav prema bližnjima i briga za širu zajednicu, na način da ćemo se pridržavati svih izrečenih savjeta i preporuka jer briga o vlastitom zdravlju i zdravlju naših bližnjih svima nam mora biti prioritet”, zaključili su.

Komentari