ŽUPANIJSKI STOŽERI Dva nova smrtna slučaja, zabilježeno je 20 novih zaraza virusom u Splitsko-dalmatinskoj županiji

U Hrvatskoj su dosad potvrđena 1704 slučaja zaraze koronavirusom, a ozdravilo je 415 ljudi. Zabilježen je 31 smrtni slučaj.

Dubrovačko-neretvanska županija: Jedna osoba preminula, nema novozaraženih

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji od jučer je jedna osoba preminula od koronavirusa, izvijestili su iz stožera.

I dalje imaju 100 zaraženih na koronavirus, u posljednja 24 sata nema novooboljelih, izvijestili su iz županijskog Stožera.

Osoba koja je preminula je 74-godišnji pacijent s kroničnim bolestima. Bio je na respiratoru i radi se o pacijentu iz Doma umirovljenika u Dubrovniku.



Novi smrtni slučaj u Splitu

Objavljeno je priopćenje iz Splitsko-dalmatinske županije. Umrla je još jedna osoba, radi se o ženskoj osobi 1922. godište koja nije bila korisnik doma za starije, a tek poslijepodne na dan smrti stigao je nalaz da je pozitivna na koronavirus.

“Tijekom jučerašnjeg dana u KBC- u Split preminula je jedna ženska osoba starije životne dobi (1922. godište ) kojoj je poslijepodne tog dana stigao pozitivan nalaz na koronavirus. Preminula osoba nije bila korisnik doma za starije i nemoćne osobe, a bolovala je od niza kroničnih bolesti uključujući i bolest srca”, priopćili su iz stožera.

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko dalmatinske županije na području Splitsko dalmatinske županije od ukupno obavljenih 170 testiranja još je 20 osoba zaraženo koronavirusom i to iz Splita 6 (od toga petoro iz doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici u Splitu), Kaštela 2 ( od toga jedno iz doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici u Splitu ), Makarska 4, Sinj 1, Solin 3 iz doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici u Splitu, Trilj 1 iz doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici u Splitu, Trogir 1 iz doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici u Splitu, Šestanovac 1 iz doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici u Splitu i Zagvozd 1.

“Svi ostali zaraženi su iz kontakata. Zaraženi korisnici doma za starije i nemoćne su afebrilni i za sada nemaju pogoršanja svojih kroničnih bolesti”, kažu iz stožera.

Među novozaraženima 17 osoba je iz samoizolacije.

“87 osoba je hospitalizirano. 101 zdravstveni djelatnik nalazi se u samoizolaciji. 9 osoba nalazi se na respiratoru u KBC – u Split i to 6 iz Splitsko dalmatinske županije, 2 osobe iz Šibensko kninske županije i 1 osoba iz Dubrovačko neretvanske županije. 16 osoba nalazi se u karanteni hotela Zagreb na Duilovu. Na području Splitsko dalmatinske županije na dan 15.04.2020. ukupno su 374 osobe zaražene koronavirusom”, kažu iz stožera Splitsko-dalmatinske županije.

Proboj virusa u Dom za starije u Zagrebu

U Zagrebu su još četiri osobe zaražene koronavirusom, izvijestio je stožer civilne zaštite na konferenciji za novinare.

Vjekoslav Jelić, pročelnik gradskog ureda za zdravstvo na konferenciji za novinare rekao je da su još četiri osobe zaražene koronavirusom u Zagrebu.

Od jutros imamo proboj korone u dom za starije. Pozitivno je troje korisnika Doma za starije i nemoćne, rekao je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, Zvonimir Šostar, dodavši da je testirano tridesetoro korisnika i desetoro djelatnika te da se očekuju rezultati tih testiranja.

Šibensko-kninska županija: Dva nova slučaja

Od jutros pristiglih nalaza, dvije su osobe pozitivne na koronavirus, tako da je ukupan broj oboljelih na području županije 79, javlja Šibenski portal. Novooboljeli su bliski obiteljski kontakti s ranije oboljelim osobama vezanim uz žarište na Murteru i kninskoj bolnici, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije.

Na Odjelu infektologije šibenske bolnice hospitalizirano je 13 osoba, od kojih je jedna osoba na respiratoru. Dva pacijenta jutros su otpuštena na kućnu njegu, a dva su i dalje na respiratoru u KBC Split.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i dalje je 534 osobe, od čega je 332 osobe kontakt s oboljelim od COVID-19, a u samoizolaciji je ukupno 420 osoba. U zadnja 24 sata u Policijskoj upravi šibensko-kninskoj nije zaprimljena niti jedna dojava o kršenju mjera samoizolacije.

– I dalje apeliramo na građanstvo, poštujte preporuke Stožera civilne zaštite RH, izbjegavate nepotrebna putovanja i kontakte jer o nama samima ovisi koliko će ovakvo stanje trajati – pozivaju iz županijskog Stožera.

Zagrebačka županija zabilježila četiri nova slučaja

Na području Zagrebačke županije potvrđena su četiri nova slučaja zaraze, izvijestio je županijski Stožer. Dosad je izliječeno 17 osoba, a tri su preminule. Ukupno je potvrđeno 116 slučajeva zaraze.

U Istarskoj županiji ni danas nema novozaraženih koronavirusom

U Istarskoj županiji ni danas nema novozaraženih koronavirusom, objavio je Stožer civilne zaštite te županije.

Ispitano je ukupno sedam uzoraka brisa i svi su negativni na koronavirus. Nema novooboljelih.

Četrnaest (14) pacijenata je izliječeno, što čini ukupno 46 izliječenih od koronavirusa (COVID-19) u Istarskoj županiji.

Tijekom jučerašnjeg dana uzeto je 57 novih uzoraka brisa zbog sumnje na koronavirus (COVID-19) i dostavljeni su u laboratorij u Zagreb.

U Osječko-baranjskoj županiji nema novooboljelih

Novoobljelih nema ni Osječko-baranjska županija, objavio je županijski Stožer civilne zaštite.

Vukovarsko-srijemska županija bez novozaraženih

Od ukupno 26 jučer testiranih uzoraka, s područja Vukovarsko-srijemske županije, niti jedan nije pozitivan, objavili su iz županijskog stožera.

Ukupan broj oboljelih osoba je i dalje 36. Do danas je ukupno testiranih na području naše županije 535 osoba. U samoizolaciji nalazi se 412 osoba, a tijekom jučerašnjeg dana zaprimljena je 1 prijava o kršenju samoizolacije, te se provjerom utvrdilo kako je ista osnovana.

U objektima za karantenu osoba, nalaze se 4 osobe, a u objektima za karantenu vozača kamiona ne nalazi se niti jedna osoba. Izdvojene ambulante osnovane pri domovima zdravlja su zaprimile 12 poziva sa sumnjom na bolest COVID-19.

U Općoj županijskoj bolnici Vinkovci ima 3 hospitalizirane osobe pozitivne na COVID-19, što je jedna manje nego jučer, dok se ostale osobe nalaze u kućnoj samoizolaciji zbog blažih simptoma bolesti.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji, pozitivno je 11 zdravstvenih radnika, a od toga 4 liječnika, 3 medicinske sestre/tehničara, 3 druga zdravstvena i 1 nezdravstveni djelatnik. Ukupan broj zdravstvenih radnika u samoizolaciji je 2, od čega su obje medicinske sestre/tehničari.

Virovitičko-podravska županija: 14 dana nemamo novooboljelih

Iz Virovitičko-podravske županije su danas na Facebooku objavili kako punih 14 dana nemaju nijedan slučaj koronavirusa.

“Tog 1. travnja, na području Virovitičko-podravske županije, objavljeno je kako imamo drugog oboljelog od bolesti COVID 19. Od tada je prošlo dva tjedna… Punih 14 dana, Virovitičko-podravska županije je bez novo oboljelog od korona virusa. Do sada je na području Virovitičko-podravske županije, ukupno testirana 151 osoba, njih 149 je imalo negativan nalaz.

Samo u zadnja dva tjedna, od pojave drugog oboljelog, testirano je ukupno 101 osoba. Svih 101 su bili bez simptoma bolesti COVID 19. Djelatnici policije, u zadnja 24 sata, bili su na 45 adresa osoba koje se nalaze u samoizolaciji. Svi su bili na „svom kućnom broju“. Na prometnim punktovima, kontrolirano je 3.055 vozila u kojima je bilo 3.684 osoba. Njih 13 nije imalo propusnice…”, napisali su.

Nema novooboljelih na području Zadarske županije, među zaraženima dvoje djece

Načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije Šime Vicković na jutrošnjoj je konferenciji izvijestio kako nema novih slučajeva oboljelih na području Zadarske županije.

Ukupno je u županiji zaraženo 77 osoba među kojima su 3-godišnje i 4-godišnje dijete, javlja lokalni portal Zadarski.hr.

Epidemiolog Alan Medić kazao je kako se u samoizolaciji nalazi 985 ljudi te da je ta mjera istekla za 1390 osoba.

Iz samoizolacije su izašli svi djelatnici Specijalne bolnice za ortopediju u Biogradu, gdje je krajem ožujka bilo žarište zaraze koronavirusom, nakon što je potvrđeno da se nisu zarazili iako s su bili “kontakti kontakata”, a Zadarska županija ne bilježi nijedan novi slučaj zaraze.

“Jučer je bio zadnji dan kada su svi djelatnici Specijalne bolnice za ortopediju u Biogradu koji su se mogli zaraziti izašli iz samoizolacije. Svi su bili kontakti kontakata, a sad bismo već imali i njihove kontakte. Ubuduće ćemo dostavljati popis osoba po mjestu njihova boravka”, rekao je u srijedu epidemiolog zadarskog Zavoda za javno zdravstvo Alan Medić.

Naime, u biogradskoj bolnici se nakon ulaska infekcije krajem ožujka pojavilo žarište zaraze u Zadarskoj županiji, pa je bolnica dezinficirana i pripremljena za prijem covid-pozitivnih bolesnika.

Kako su jučer rekli iz županijskog Stožera civilne zaštite, tamo je smješteno sedam pacijenata s lakšim simptomima bolesti.

Ni Brodsko-posavska županija nema novooboljelih osoba

Peti dan za redom na području Brodsko-posavske županije nema novooboljelih osoba na novi koronavirus COVID-19. Svi pristigli nalazi tijekom posljednja 24 sata bili su negativni, objavili su iz županijskog stožera. U Brodsko-posavskoj županiji je do sada zabilježeno ukupno 19 pozitivnih slučajeva od čega je 17 aktivnih te po 1 izliječena osoba i 1 preminula osoba. U karanteni je do sada u samoizolaciju bilo ukupno smješteno 25 osoba od čega je 12 osoba napustilo karantenu po isteku 14 dana samoizolacije te se trenutno u karanteni nalazi 13 osoba.

Jučer je po prvi puta obavljen prijevoz osobe u karantenski objekt sa za to posebno prilagođenim vozilom HGSS-a. Od stupanja na snagu „Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj” (23. ožujka 2020. godine), stožeri civilne zaštite općina i gradova s područja Brodsko-posavske županije izdali su sveukupno 25.996 propusnica, od čega je trenutno važećih 5.301. U istom je razdoblju odbijeno 1.414 zahtjeva za izdavanje propusnica. Županijski Stožer civilne zaštite i nadalje poziva sve građane da poštuju mjere i preporuke nacionalnog Stožera CZ, a posebice one o potrebi fizičkog distanciranja, zabrane okupljanja na javnim površinama i izbjegavanja privatnih okupljanja u većem broju.

Međimurska županija: Nema novozaraženih

Stožer civilne zaštite Međimurske županije izvijestio je da u posljednja 24 sata u toj županiji nema novozaraženih osoba koronavirusom.

Krapinsko-zagorska županija: Dva nova slučaja
Stožer Civilne zaštite KZŽ održao je u Krapini konferenciju za medije, priopćili su na svojim web stranicama.

Načelnik Stožera Anđelko Ferek-Jambrek istaknuo je da je na području Krapinsko – zagorske županije dosad evidentirano ukupno 111 osoba pozitivnih na koronavirus sa prebivalištem na području županije.

“U odnosu na dan ranije, sa današnjim danom novoevidentirane su 2 osobe; 1 iz Gornje Stubice i 1 iz Jesenja. Broj osoba koje su ozdravile ostaje nepromijenjen – dosad ukupno 4. Dosad su uzeti uzorci od 709 osoba“, rekao je načelnik Stožera Anđelko Ferek-Jambrek te ujedno ponovio apel građankama i građanima da se drže svih propisanih mjera.

“Kad će sve ovo završiti, ovisi prvenstveno o svima nama. Nažalost, neki građani i dalje krše mjere. Tijekom jučerašnjeg dana imali smo 6 slučajeva da osobe nisu imale propusnice“, rekao je Ferek-Jambrek.

Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina rekao je da je stanje pacijenata koji su COVID- 19 pozitivni stabilno i da nema novih pacijenata na odjelu u zabočkoj bolnicu.

“Od jučer je jedna osoba koja je pozitivna na koronavirus, a koja je bila u izolacijskom odjelu, puštena na kućno liječenje. U izolacijskim jedinicama na području hitnog bolničkog prijema gdje se radi trijaža su 3 osobe, dobrog su zdravstvenog stanja“, rekao je Vančina. Voditelj službe epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo KZŽ dr. Ivan Lipovac rekao je da je na području županije dosad u samoizolaciji bilo 160 zdravstvenih djelatnika, od čega je sedmero pozitivno na koronavirus te je dodao kako se nada da su građanke i građani bili disciplinirani te da su se pridržavali mjera Stožera tijekom uskrsnih blagdana, odnosno da su izbjegavali bliski socijalni kontakt, što uključuje i neposjećivanje obitelji, rodbine i prijatelja.

Komentari