Župan Žinić: Ova situacija će trajati još barem dva do tri mjeseca

Screenshot

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić na konferenciji za medije izvijestio je kakvo je stanje u Sisačko-moslavačkoj županiji nakon jakog potresa koji je 29. prosinca pogodio petrinjsko područje.

“Prijavljeno je 22 061 šteta, ovaj broj se povećava iz sata u sat, a pregledano je više od 8000 objekata. Ako gledamo da je 20% od do sad pregledanih objekata potpuno uništeno, sad se taj broj prema 4000 obiteljskih kuća i stanova i on će još rasti. Razmjeri štete su velike: 116 000 stanovnika direktno je zahvaćeno potresom, a štetom 66 000 ljudi, velike su to brojke. Od 56 pregledanih škola, uporabljive su 23, uporabljivo s preporukom 10, privremeno neuporabljivo 12, neuporabljivo 9. Nisu pregledana još dva objekta”, kazao je Žinić.

Dodao je da su velike štete i na gospodarstvima i drugim objektima.

“Štete na državnim cestama su 55 milijuna kuna, na županijskim cestama 23 milijuna kuna.”



“Na terenu se kuha oko 4000 objekata, imamo nekoliko centralnih objekata za dopremu humanitarne pomoći. Situacije je pod kontrolom. Prve donacije su gotovo iscrpljene, pomalo nedostaje i određenih konzervi i drugih prehrambenih artikala. Ova situacija će u ovim uvjetima trajati još barem dva do tri mjeseca”, rekao je Žinić.

“Prema informacijama na terenu je montirano oko 300 kamp kućica ili mobilnih kućica, a imamo 783 zahtjeva za ovakvim objektima. Taj će broj prema sadašnjim pokazateljima doseći 100′, a po mojim procjenama i oko 1500”, dodao je.

Žinić je istaknuo da su na terenu i mobilni timovi koji provjeravaju koji su konkretni problemi.

“Na terenu su mobilni timovi, pet građevinskih i pet za psiho-socijalnu pomoć te poljoprivredni timovi. Oni imaju zadatak doći do svakog čovjeka, do svake kuće u selu i vidjeti kakvi su problemi. Ljudi se mogu javiti na telefone ili mailove”, rekao je Žinić.

Načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke Luka Pešut izvijestio je da je od 28. prosinca zabilježeno oko 50 kaznenih djela, a dodao je da dojave o presretanju nisu potvrđene.

“Oni koji šalju neistinite dojave o presretanju vozila, o krađama i slično s tim uzurpiraju i troše naše resurse”, kazao je Pešut.

Dodao je da su policijski službenici obišli sve građane ove županije, a ako postoji netko da ga nitko nije obišao neka se javi policiji.

“Stanje sigurnosti je na zavidnoj razini”, dodao je.

Žinić se osvrnuo i na obnovu nakon rata.

“Program organizirane obnove napravljen je prema zakonu o obnovi obiteljskih kuća. Najprije se pristupilo procjeni ratnih šesta i utvrdilo se šest kategorija. Organizirana obnova je provođena na svim ratnim područjima. Neću prejudicirati tko je odgovoran”, poručio je Žinić i dodao:

“Pozivam sve da ispitaju što se dogodilo, postoji li neka odgovornost, a ako postoji, pozivam da oni koji su nešto krivo napravili i odgovaraju.”

Komentari