Župan Tomašević prenamijenio je Toplice u Lipiku za covid pacijente bez dozvole Ministarstva zdravstva

Alojz Tomašević/Ivica Galovic/PIXSELL

Postoje jasna pravila po kojima se zdravstvene ustanove (bolnice) mogu prenamijeniti u, tzv. sekundarne centre, odnosno bolnice predviđene za liječenje srednje teških i blažih oblika bolesti COVID 19. Procedura je jasna: svaki Županijski stožer dužan je poslati zahtjev Ministarstvu zdravstva o privremenoj prenamjeni bolnice.

Takva procedura nije se poštivala u Požeško-slavonskoj županiji. Tako je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević sam odlučio prenamijeniti bolnicu, piše portal 034.

Kao načelnik Stožera civilne zaštite Požeško-slavonske županije Tomašević je samostalno proglasio Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Lipik ne sekundarnim, već čak tercijarnim centrom, iako tercijarni centar može biti samo nezdravstveni objekt (npr. dvorana, hostel, hotel itd.) što znači kako se Bolnicu degradira i dovodi u opasnost liječenje redovitih pacijenata.

Portal doznaje kako Požeško-slavonska županija uz već dvije bolnice, one u Požegi i Pakracu, nema potrebe za aktiviranjem tercijarnog centra, a u ovom slučaju Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju u Lipiku.



Naime, Požeško-slavonska županija je među tri najbolje županije u Republici Hrvatskoj po broju zaraženih u odnosu na broj stanovnika.

Nadalje, kapaciteti u te dvije bolnice nisu ni približno popunjeni maksimumu, a također, bolnica u Lipiku nema odgovarajuće stručnjake i opremu za takvu namjenu, piše 034 portal.

Komentari