Zoran Mamić ostaje na slobodi, određene su mu mjere opreza

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Zoran Mamić ostaje na slobodi u Bosni i Hercegovini, ali će se redovito, jednom tjedno javljati policiji, te su Mamiću privremeno oduzeti osobni dokumenti BiH, tako je u srijedu odlučio Sud BiH. 

Mamića su u jutanjim satima u Međugorju uhitili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) na temelju tjeralice koju je za njim raspisala Hrvatska.

Nakon toga Mamić je u Sarajevu predan Sudu BiH, a pred sucem Brankom Perićem tijekom popodneva održano je ročište kako bi se utvrdio njegov zakonski status, odnosno je li on državljanin BiH. Sudac je donio odluku kojom je dopustio da Mamić ostane na slobodi, ali uz mjere ograničenja, zbog čega je sudu odmah morao predati osobne dokumente.

Sud BiH nije raspravljao o mogućem Mamićevu izručenju s obzirom na činjenicu da Hrvatska za to još nije uputila službeni zahtjev.



Prethodno je Mamić uhićen u Međugojru na osnovu međunarodne crvene tjeralice Interpola na zahtjev Interpola u Zagrebu, a u cilju izručenja u Hrvatsku radi izvršenja sudske presude.

Zoran Mamić je presudom Vrhovnog suda Hrvatske osuđen na četiri godine i osam mjeseci zatvora nakon što je proglašen krivim za izvlačenje novca iz Dinama.

26. travnja se trebao javiti na izdržavanja kazne. No, Mamić je zatražio da izvršenje kazne bude provedeno na području Bosne i Hercegovine, čije državljanstvo ima.

Policija privela Zorana Mamića, očekuje se odluka suda u vezi s izručenjem

Komentari