Žinić: Niti jedna obnovljena kuća nije srušena, ne strahujem od poziva DORH-a!

Ivo Žinić/Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL

Ministar Oleg Butković nalazi se u posjetu Sisačko-moslavačkoj županiji. 

“Sva pomoć koja dolazi ovdje, osiguran je besplatan prolaz. Isto je učinio i HŽ. Što se tiče sanacije, dosta toga smo učinili, Hrvatske ceste su odmah izašle na teren. Ukupne štete su oko 70 milijuna kuna, sanacija će hitno krenuti. Isto tako, bitne su i žzupanijske ceste, to je negdje oko 20 milijuna kuna. Preko Hrvatskih cesta osigurat ćemo ta sredstva.

U tom smislu, zaključak je da sanacija riješena. U ingerenciji gradova i općina, tražimo od njih da nam dostave kolike su štete i tu ćemo pomoći. U ovom trenutku ne znamo kolika je šteta. Ovo je prilika da se i te ceste obnove,” rekao je Butković u izjavi medijima.

Butković je govorio i o telekomunikacijskoj infrastrukturi.



“Pao je sustav nakon potresa.  Radimo na tome da određena mjesta, ruralna područja, da teleoperatori pojačaju taj dio. U narednim danima učinit će se dodatna poboljšanja Oštećena je HŽ zgrada, tu je pet obitelji koje su živjele. Privremeno su smješteni, neki u Velikoj Gorici. Riješit će se i to pitanje. Što se tiče same zgrade, ona je zaštićena, u ingereniciji je Ministarstva kulture. To nam je prioritet, tu su privremeno kontejneri, ljudi mogu prometovati dok obnova na krene”, dodao je ministar.

Žinić: Ne strahujem od poziva

“Obnova u ratu od 1995. godine do 2010. jedan je od najvećih projekata u ovoj državi. Više od 150 tisuća kuća obnovljeno je, prema podacima naših statičara, nijedna kuća nije razrušena. Kuće su odradile ono što su trebale. U epicentu ima takvih kuća, novoobnovljena od temelja nije srušena. Obnovljene su po tadašnjim standardima

Graditeljstvo nije mikrofizika. Pratilo se od materijala do završnog izvješća. Pričate površne stvari. Obnova je izvedena sukladno svim pravilima struke. Obnova kuća imala je posebna pravila, ali sukladno tome su rađene upute za sanaciju da bi se ubrzao cijeli proces. One su regulirale čitav niz procesa”, rekao je Žinić.

Novinari su pitali Žinića što bi napravio da mu je tako obnovljena kuća.

“U Petrinji  i Glini obnovljeno je 10 tisuća kuća. I moja je kuća oštećena. Isto kao i svi ljudi. Je li župan Žinić odgovoran za potres? Mislim da su priče preuranjene. Na terenu je 700 statičara. Sinić u razgovoru sam doznao da nijedna obnovljena kuća nije razrušena. Kuća ima oštećenja koja su takva da se ne mogu koristiti. Nitko nije nastradao, nije se srušila. Kuće su napravljene prema propisima. Ne strahujem od njihovog poziva na razgovor”, dodao je Žinić, prenosi Direktno. 

Komentari