Žinić je pravo na kuću dobio prije oslobođenja tog područja?

Borna Filic/PIXSELL

Državna kuća u Glini u kojoj od 1995. godine živi župan sisačko-moslavački Ivo Žinić, za koju je do 2008. godine plaćao najam od 100 kuna, a nakon toga je koristi besplatno, dok je u imovinskim karticama od 2011. godine pisao da ju je dobio darovnim ugovorom, ne izlazi iz fokusa javnosti.

Najnoviji zaplet u cijeloj priči je nejasno objašnjenje Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno i zbrinjavanje koji je u nedjelju poslao priopćenje u kojem su naveli kronologiju što se sve od 1995. go danas događalo s kućom u Glini u kojoj živi obitelj Žinić.

“Kuću na korištenje dobili 14. travnja 1995.”

“Predmetna nekretnina u Glini, Runjaninova 7 u vlasništvu je Republike Hrvatske, što se može utvrditi uvidom u zemljišne knjige. Ista je obitelji Žinić dana na korištenje rješenjem Komisije za privremeno preuzimanje i korištenje imovine od 14. travnja 1995., a temeljem Zakona o privremenom preuzimanju i upravljanju određenom imovinom”, stajalo je u priopćenju Središnjeg državnog ureda.

No, Zakon o privremenom preuzimanju i upravljanju određenom imovinom je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman potpisao tek 21. rujna 1995. godine, što bi značilo više od pet mjeseci nakon što je Žinić, prema priopćenju, na temelju tog Zakona dobio kuću na korištenje. Ostaje nejasno kako je dobio kuću na korištenje po zakonu koji nije postojao.



Uselili u kolovozu 1995., a Zakon je donesen u rujnu

S druge strane, Glina je u vojno-oslobodilačkoj akciji Oluja oslobođena 6. kolovoza 1995. godine, a Žinić je u svojem priopćenju od nedjelje i potvrdio da se njegova obitelj u kuću uselila nakon Oluje.

“Nakon oslobođenja Gline, vratili smo se u grad i dobili smo na privremeno korištenje napuštenu kuću u koju smo se uselili odmah nakon VRO Oluja u kolovozu 1995. godine”, napisao je Žinić u priopćenju.

Ako je priopćenje Središnjeg državnog ureda točno, ostaje nejasno kako su četiri mjeseca prije nego je Oluja uopće počela Žiniću dodijelili kuću na tada okupiranom području jer oni navode da su kuću dali na korištenje 14. travnja 1995.

Zanimljivo je i da Žinić tvrdi da se u kuću uselio u kolovozu 1995., nakon akcije Oluja, a Zakon prema kojem se mogao useliti je Sabor izglasao 20. rujna, a predsjednik Tuđman ga je potpisao dan kasnije, piše RTL.

Komentari