ŽENE POKRENULE LAVINU Na društvenim mrežama masnovno dijele iskustva uznemiravanja u javnom prostoru

Ilustracija: Pixabay

Marinella Matejčić, aktivistica i freelance novinarka koja trenutačno radi u Udruzi za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter iz Rijeke, na Twitteru je pokrenula lavinu.

Nakon objave Riječanke Marije Trcol, koja je opisala kako je je grupa starijih muškaraca bila izuzetno vulgarna prema njoj samo zato što ima tetovaže, Matejčić je reagirala i pozvala druge žene da podijele svoja iskustva kako bi podigle svijest o problemima uznemiravanja i nasilja nad ženama. Tako su se, pod hashtagom #ženeujavnomprostoru, masovno počela dijeliti iskustva.

“Bilo bi super ako bi tijekom pisanja o iskustvu postojanja u javnom prostoru koristile #ženeujavnomprostoru kako bi se moglo pratiti što se sve događa. Društvo ne prihvaća činjenicu da je nekima od nas postojanje u prostoru doslovno pitanje života, smrti, traume” napisala je Matejčić u jučerašnjoj objavi nakon koje je niz žena odlučilo javno podijeliti situacije u kojima su ih muškarci u javnom prostoru ponižavali i vrijeđali svojim ponašanjem.

Nakon toga pokrenuta je cijela lavina odgovora u kojima su žene podijelile sve što proživljavaju u javnom prostoru. Ovo su samo neki primjeri.

 

Komentari