Željno se iščekuje odluka porote za policajca optuženom za ubojstvo Georgea Floyda

Napetost u Minneapolisu u SAD-u. Željno se iščekuje odluka porote koja se povukla na vijećanje – na suđenju policajcu optuženom za ubojstvo Georgea Floyda. Taj je slučaj lani izazvao masovne prosvjede, ali i nerede diljem zemlje i ponovno u prvi plan nametnuo problem rasizma i policijskog nasilja u Americi.

Amerika iščekuje ishod sudskog procesa bivšem policajcu Dereku Chauvinu zbog ubojstva koje je na noge dignulo cijelu zemlju. Suđenje je završeno, a porota od 13 članova povukla se i sada se razmatra presuda.

“Od vas kao porotnika traži se da donesete neke važne odluke. Morate odvojiti vrijeme koje vam je potrebno da pozorno i promišljeno razmislite o dokazima i da donesete nepristranu odluku na osnovi dokaza i iskaza svjedoka”, rekao je sudac okruga Hennepin Peter Cahill.

Neki američki kongresnici zauzeli su se da se Chauvin proglasi krivim po svim točkama optužbe. Prijeti mu 40 godina iza rešetaka.



“Rezultat ovog suđenja i odluka porote dat će ton kojim će putem krenuti naša zemlja. Vidjet ćemo je li stvarni napredak moguć”, naglasila je zastupnica u američkom Kongresu Ilhan Omar.

“Želim da izabrani zastupnici prestanu govoriti o ovom slučaju, pogotovo u maniri koja ne poštuje vladavinu prava, sudsku granu vlasti i njezinu funkciju. Ako žele izražavati svoje mišljenje, trebaju to činiti na način koji je u skladu s prisegom koju su dali na Ustav SAD-a”, poručio je Cahill.

Obrana je u završnoj riječ kazala da je Chauvin na Floydu upotrijebio zahvat koji nije zabranjen u policijskom poslu. Oglasio se i predsjednik Joe Biden.

“Znam Georgea. Posjetio sam njegovu obitelj. Mogu samo zamisliti kakav pritisak i tjeskobu osjećaju. Zato se molim da ova presuda bude pravedna, a Georgeova obitelj da napokon pronađe mir i spokoj”, dodao je predsjednik SAD-a Joe Biden.

Sud u Minneapolisu zaštićen je i čuvaju ga naoružani vojnici Nacionalne garde. A na gradskim ulicama provala bijesa zbog policijske brutalnosti prema Afroamerikancima.

“Sutra čak i ako pobijedimo. To će biti olakšanje. Ne pobjeda. Jer još ubijaju naše ljude. Zaustavite nasilje. Spasite djecu”, rekao je aktivist za ljudska prava Jesse Jackson.

Bijesni prosvjednici marširali su ulicama Minneapolisa. Građani izražavaju svoj gnjev zbog ubojstva Georgea Floyda iščekujući pravednu presudu policajcu koji mu je koljenom pritiskao više od devet minuta vrat i time prouzročio njegovu smrt. Mirno prosvjeduju protiv rasizma, piše HRT.

Komentari