Želite pomoći pogođenima u potresu ili ste vi oni koji trebaju pomoć? Ove informacije vrijedi proučiti

Iz Crvenog križa mole sve one koji žele donirati da prije donacije provjere kojih potrepština nedostaje i da doniraju sukladno popisu koji se nalazi na mrežnoj stranici

Nakon stravičnog potresa koji je pogodio Petrinju i okolicu, ljudi iz cijele Hrvatske pokušavaju pomoći na sve moguće načine te su mnogi već ponudili smještaj i potrepštine za unesrećene.

Unatoč dobroj volji građana da sami dođu do Petrinje, apelira se da ne odlaze u potresom pogođena područja na vlastitu inicijativu zbog veliki gužvi koje se stvaraju na cestama.

Stožer civilne zaštite ranije je poručio da humanitarnu pomoć u obliku prehrambenih proizvoda, higijenskih potrepština, odjeće, obuće i sličnih stvari možete donirati u lokalnom Crvenom križu koji će ih proslijediti dalje.



Crveni križ ostavio je detaljne upute za donacije i pomoć pogođenima potresom u Petrinji i Sisku te popis kontakata za objekte Crvenog križa u cijeloj Hrvatskoj.

Iz Crvenog križa mole sve one koji žele donirati da prije donacije provjere kojih potrepština nedostaje i da doniraju sukladno popisu koji se nalazi na mrežnoj stranici u sklopu uputa za doniranje.

Ponude za opremom i mehanizacijom možete poslati na e-adresu [email protected]

Moguća je i novčana pomoć, a Crveni križ u tom slučaju moli građane da doniraju na sljedeći račun:

Banka: Privredna banka Zagreb d.d.
IBAN: HR6923400091511555516
Poziv na broj: 770
Za uplate iz inozemstva – SWIFT CODE: PBZGHR2X

Uplatiti se može na račun koji je otvorila Zaklada Solidarna, od ranije poznata po humanitarnim akcijama i to na idući račun.

Račun za hitne i krizne akcije: HR2424020061500078406
Svrha: SOLIDARNO S PETRINJOM & SMŽ
Poziv na broj: 01-2021
SWIFT SWIFT/BIC: ESBCHR22

Navijački klubovi prikupljaju namirnice

Brojni navijački klubovi poput Bad Blue Boysa i Armade prikupljaju namirnice za potrebite koji su nastradali u potresu, ali i druge organizirane skupine te jedinica tijela lokalne samouprave iz cijele Hrvatske.

Na Facebooku je otvoreno već nekoliko grupa za sve koji traže i nude pomoć, a pokrivaju područje gotovo cijele zemlje. Tako su nastale grupe poput Dubrovnik za Petrinju i Sisak te Pomoć Petrinji Splitsko dalmatinska županija.

Facebook stranica Geekovi za Petrinju i Sisak prilagodila je svoje objave novonastaloj situaciji.

Sa svih strana stiže i apel da je glavnina pomoći otišla u Petrinju te da su Glina i sela u okolici poput Strašnika, Križa Hrastovačkog, Hrastovice, Cepeliša, a u nekima nema kuće koja nije razrušena, ostala zakinuta. Potrebne su im osnove; voda, hrana i agregati, deke.

Treba vam pomoć?

Kako smo ranije izvijestili, pomoć za smještaj pogođenih potresom nude građani iz cijele Hrvatske.

Ponudama su se pridružili i naši nogometaši među kojima i Dejan Lovren koji je na raspolaganje ponudio i svoj hotel za 16 najpotrebitijih obitelji iz Petrinje.

Iako nije provjerena, internetom kruži i Googleova tablica u kojoj su ispisani kontakti svih onih koji diljem zemlje nude smještaj za pogođene u potresu.

Osim toga, korisnik Facebooka Vlado Cingel na svojem je profilu objavio da je osmislio aplikaciju za pomoć oko pronalaska smještaja za osobe koje su u razornim potresima u Petrinji i okolici izgubili krov nad glavom.

Tvrtka GLS Croatia pozvala je sve kojima treba prijevoz osobnih stvari i potrepština da se jave na [email protected]. Tvrtka je sve resurse stavila na raspolaganje osobama koji žive na područjima pogođenim potresom.

Ante Čale iz Splita nudi barem tri kombija za prijevoz pomoći prema najteže pogođenim područjima. Kontakt je 099 3700 090.

Nije se zaboravilo ni na kućne ljubimce, pa tako Tomislav Horvat iz Kutine nudi privremeni smještaj i prijevoz za pse za ljude iz Petrinje. Kontakt je 097 6820 321.

U situaciji s potresom, nije nužna samo materijalna, već i psihološka pomoć koja se nudi. U akciju se uključilo Hrvatsko psihološko društvo i Hrvatska psihološka komora, Hrabri telefon, Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” i linije psihosocijalne podrške Crvenog križa.

 

Komentari