Zekanović: Sve mjere koje su uvedene, uvedene su onda kad je to odgovaralo HDZ-u, odnosno nakon unutarstranačkih izbora

Bruno Konjevic / CROPIX

Saborski zastupnik Kluba suverenista Hrvoje Zekanović komentirao je izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, odnosno uvođenje kazni za nenošenje maski te javna i privatna okupljanja u većem broju od dozvoljenog. 

“Dogovorili smo se da nećemo podržati izmjene zakona, smatramo da ove ponuđene mjere nisu odgovarajuće. Ono što najviše smeta građane i nas u politici je nevjerodostojnost Stožera. Sve mjere koje su uvedene, uvedene su onda kad je to odgovaralo HDZ-u, odnosno nakon unutarstranačkih izbora”, ističe.

Dodaje kako je poslao upit zašto mora i dalje nositi masku ako je prebolio koronavirus, na što je dobio odgovor od Krunoslava Capaka da na sluznici nosa može imati virus i zaraziti druge ljude. ‘To nema veze s mozgom i na tom mom konkretnom slučaju vidimo tu nedosljednost i neupućenost stožera civilne zaštite”.

Ističe kako ih najviše smetaju izjave poput cinkanja svojih kolega, odnosno susjeda ako se u nekom stanu okupi eventualno 11 ljudi. “Takve poruke hrvatske politike nisu dobre”.



“Mi smo i kad je bio prvi lockdown jasno govorili da on nije dobar i da je bio poguban za hrvatsko gospodarstvo. Ne postoji grana hrvatskog gospodarstva koja nije patila. Imali smo potpuno zatvorene škole, online nastava to ne može nadomjestiti nastavu u učionici. Također zatvorile su se crkve, što stožer nije imao pravo ući u domenu crkve”, smatra.

Vezano za poreznu reformu navodi kako ima nekoliko mjera koje su dobre, no međutim ukazuju na jednu nelogičnost, odnosno na to da neke strane tvrtke rade u Hrvatskoj i ostvaruju goleme profite, a da ne plaćaju lipu poreza.

“Spomenuo sam tu dvije vrste kompanija, jedne se bave uslugama u turizmu koje zarađuju preko pet milijardi kuna godišnje, a da na te novce ne plaćaju niti lipu poreza i s druge strane imamo kompanije koje se bave pružanjem internetskim uslugama, na primjer društvene mreže, koje također zarađuju golemi novac na hrvatskom virtualnom tržištu od hrvatskih građana, a za to ne plaćaju nikakav porez. To su dvostruka mjerila, nekome puštamo da izvlači novac iz Hrvatske, a s druge strane ćemo malog čovjeka doslovno ubiti financijski”, naglašava.

Za Zakon o ovrhama navodi kako je bio dosad slučaj da su se ljudima skidali novci s računa, a da nisu dobili opomenu, što je sada promijenjeno. No, nisu zadovoljni sa prijedlogom zakona jer smatraju da javni bilježnici ne bi trebali biti u procesu ovrha. “Fina, odvjetnici i javni bilježnici opet povećaju onaj iznos duga, i to nije normalno. Da netko parazitira i krade od onih koji su najsiromašniji”.

“Ne postoji jedinica lokalne uprave gdje HDZ nije uspio uhljebiti svoje članove i simpatizere, njemu nije važno ima li u gradskom vijeću 15 ili 20 vijećnika, on će čak i htjeti da ima autokratsku vlast, da sve poslove obnaša gradonačelnik. Ako HDZ stvarno želi rasteretiti lokalni proračun, i državni u konačnici, neka se potrudi i neka ukine tisuće radnih mjesta sa plaćom od 15 tisuća kuna, neka se tu napravi rez. No to se neće napraviti. Neće se napraviti rez kad se kupuju skupocjeni automobili u javnim poduzećima”, poručio je.

Dodaje da su oni za rezove i da bi odmah ukinuli nekoliko općina, nam primjer općinu Cetina Civljane u Šibensko – kninskoj županiji koja ima sto stanovnika te zaposlenog jednog načelnika i zamjenika. “Tu bih općinu odmah ugasio”.

Komentari