Zbog velikog porasta novozaraženih zatvaraju se kafići, frizerski saloni, teretane, restorani, kina, crkve…

Ilustracija

Kalifornija je u utorak postala druga američka savezna država uz New York koja je prešla 400.000 slučajeva koronavirusa, pokazuju podaci Reutersa.

U najnaseljenijoj američkoj saveznoj državi Kaliforniji zabilježeno je ukupno 400.166 slučajeva zaraze i uskoro bi mogla prestići New York koji je bio epicentar epidemije u SAD-u s najvećim brojem zaraženih od pojave koronavirusa u siječnju.

New York trenutno ima ukupno 412.800 slučajeva koronavirusa i u prosjeku bilježi 700, a Kalifornija oko 8.300 novih zaraza dnevno od početka srpnja.

New York je uspio staviti širenje zaraze pod kontrolu i u ponedjeljak je zabilježio najmanje hospitalizacija u četiri mjeseca.



Kalifornijski guverner Gavin Newsom odustao je od najavljenih planova otvaranja i najavio zatvaranje prostora koji privlače veći broj ljudi – kafića, restorana, kina, zooloških vrtova i muzeja.

Također je naredio zatvaranje teretana, frizerskih salona i crkvi u 30 najpogođenijih okruga.

Newsom je prošli petak objavio i kontroverzni plan za otvaranje škola usred žustre debate diljem SAD-a o sigurnosti povratka učenika i učitelja u učionice.

Prošli tjedan je zbog pandemije otkazana Parada ruža u Pasadeni u Kaliforniji za 2021. koja se, uz nekoliko iznimki, održavala od 1890. godine na Novu godinu.

U SAD-u je umrlo 141.000 ljudi, što je gotovo četvrtina svih smrti od koronavirusa u svijetu. Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti procjenjuje da će do 8. kolovoza umrijeti 157.000 ljudi.

Komentari