Zbog tenzija između Tomaševića i Pripuza, građani već tjednima trpe nagomilavanje neodvezenog glomaznog otpada

Ilustracija

Zbog nesuglasica, a možda i prije izazvanih tenzija aktualnog gradonačelnika i glavnog zbrinjavatelja otpada, reciklažna dvorišta više ne preuzimaju glomazni otpad, a građani se žale da se više ni ne odvozi.

Glomazni se otpad u Gradu Zagrebu ne odvozi posljednjih tjedan dana, a puna su i sva reciklažna dvorišta u koja građani otpad više ne mogu dostaviti.

Problem je, kako doznaje Jutarnji list, što su prije tjedan dana istekli ugovori s tvrtkom Ce-za-r, koja je dio C.I.O.S. grupe poduzetnika Petra Pripuza, vrijedni sto milijuna kuna za zbrinjavanje glomaznog otpada, čime je grad ostao bez deponija.

Kako neslužbeno doznaje list, Pripuz kojeg se povezivalo s pokojnim gradonačelnikom Milanom Bandićem, taj je posao odbio nastaviti raditi bez ugovora. U tijeku je, inače, novi natječaj za zbrinjavanje glomaznog otpada na koji se javila i njegova tvrtka Ce-za-r, a to bi moglo objasniti neodlučnost i oklijevanje zagrebačkog zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića da donese odluku o odabiru izvođača.



Nakon što je sve više građana u posljednjih tjedan dana prijavljivalo probleme s glomaznim otpadom koji se, kažu, ne odvozi iako su oni uputili zahtjev na Čistoću, zagrebački je gradonačelnik Tomašević na jučerašnjoj presici to demantirao.

“Koliko znam glomazni otpad se odvozi i obrađuje u suradnji s privatnim poduzećima. U tijeku je javna nabava za novi ugovor za zbrinjavanje glomaznog otpada pa ne mogu više ništa komentirati. Glomazni otpad, koliko ja znam se odvozi i tako će biti u budućnosti”, rekao je Tomašević.

Međutim, situacija je na terenu nešto drugačija. Na telefonu za upite građana Gradske Čistoće Jutarnji je doznao da se glomazni otpad u praksi ne odvozi, a pozivima prema trima reciklažnim dvorištima u Gradu Zagrebu brzo otkrili su da se glomazni otpad tamo ne prima do daljnjeg.

Tehničke poteškoće

“Molimo vas za strpljenje, imamo manjih tehničkih poteškoća, ali možete poslati zahtjev i javit ćemo vam se čim prije”, rekli su nam na telefonskom broju Čistoće, odjelu Odvoz glomaznog otpada.

Ista je priča i u reciklažnim dvorištima.

“Evo, puni smo! Ne možemo ništa primiti, takva je odluka s vrha, tamo nazovite pa vidite”, rekli su iz jednog reciklažnog dvorišta na zapadu grada.

Iz Dubrave, na drugom kraju grada, kažu da ni oni ne primaju glomazni otpad zbog punih kapaciteta.

Istekao ugovor

Dvogodišnji ugovor potpisan 2019. između Zagrebačkog Holdinga i zajednice ponuditelja tvrtke Ce-za-r i Reoma za preuzimanje, vaganje i obradu otpada glomaznog otpada sa zagrebačkih ulica i otpada s gradskih groblja istekao je prije tjedan dana. Tim ugovorom vrijednim 99 milijuna kuna predviđeno je, u dvije godine, skupljanje 50 tisuća tona glomaznog i tri tisuće tona otpada s groblja.

Trenutni je problem, čini se, kulminacija toga da na potezu od Hrvatskog Narodnog Kazališta pa do Trga žrtava fašizma stoje goleme hrpe građevinskog otpada koji, prema onome što kažu stanari, u nekim slučajevima nije odvezen i po dva mjeseca. No, nije to bio samo građevinski materijal, već i glomazni otpad na nekoliko lokacija u centru grada, a koje su sanirane tek nakon pisanja medija.

Komentari