ZAVRŠENO ROČIŠTE Odvjetnik Smiljane Srnec očekuje oslobađajuću presudu

Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPX

Obrana Smiljane Srnec, nepravomoćno osuđene na 15 godina zbog ubojstva sestre čije je tijelo 2019. nađeno u zamrzivaču, ustvrdila je pred Vrhovnim sudom koji je u utorak razmatrao njenu žalbu da se presuda temelji na nekoliko indicija koje su pogrešno utvrđene i izložene.

”Ne može se bez sumnje utvrditi tko je počinio kazneno djelo. Pogrešna je teza da je samo optužena vremenski i prostorno mogla počiniti kazneno djelo. Indicije na kojima se temelji presuda su pogrešne. Optužena nije dobila priliku braniti se“, kazao je odvjetnik Krešimir Golubić koji smatra da presudu varaždinskog Županijskog suda treba ukinuti zbog bitnih povreda Zakona o kaznenom postupku i provesti novo suđenje.

Golubić je kazao da je tijekom postupka izneseno više netočnih tvrdnju te da su u obdukciji sudjelovale pristrane osobe.

”Nije utvrđeno čija je pronađena sijeda vlas. DNA tragovi su bili savršeno očuvani, a vještak ih je olako uputio na mjesto za koje zna da će propasti”, kazao je branitelj dodajući da je oko ledenice u kojoj je pronađeno mrtvo tijelo Jasmine Dominić bio niz osoba. Nadodao je i kako je očevid obavljen nestručno te da je zanemaren muški trag pronađen na čarapi kojom je bilo vezano tijelo.



Uz to, branitelj je podsjetio kako optužena zbog dijagnosticirane skolioze nije mogla sama pomicati škrinju, a sud je odbio njeno zdravstveno vještačenje.

”Netko je tu škrinju morao tamo ugurati. Tu škrinju su 15. veljače 2019. izgurali iz tog kuta upravo optužena, njena kćer, njen zet i to su učinili jedva”, pojasnio je Golubić.

Optužena Srnec, koja je raspravu pratila putem video-linka iz varaždinskog zatvora, kazala je kako se slaže sa svime što je rekao njezin branitelj te da nema što za dodati.

Nakon zaključivanja sjednice, sudac Damir Kos je najavio da će odluka biti objavljena naknadno putem prvostupanjskog suda.

Varaždinski Županijski sud ranije je utvrdio da je Srnec 2000. godine ubila sestru zadavši joj najmanje pet udaraca u glavu, nakon čega je tijelo sakrila u zamrzivač u obiteljskoj kući u Palovcu. Nestanak Jasmine Dominić bio je prijavljen 2005., dok je tijelo otkriveno u veljači 2019. godine, a istog dana Smiljana Srnec je privedena i otada je u zatvoru.

Osuđena je na kaznu od 15 godina zatvora koja je bila najveća za takav zločin po zakonu koji je vrijedio u vrijeme ubojstva. Presuda je izrečena nakon osam mjeseci suđenja, ispitivanja tridesetak svjedoka, vještačenja, ispitivanja obitelji i susjeda. Srnec je dvaput vođena na poligrafsko ispitivanje koja nisu provedena iz zdravstvenih razloga.

Sud u Varaždinu je kao otegotnu okolnost uzeo izravnu namjeru, jačinu ozljeda, žrtvu kao mladu osobu i dugogodišnje skrivanje tijela te zaključio da je riječ o podmuklom načinu izvršenja. Jedina olakotna okolnost je što je Smiljana Srnec majka troje djece.

Vrhovni sud trebao bi donijeti odluku o sudbini Smiljane Srnec

Komentari