Zavod za javno zdravstvo objavio preporuke za proslavu pravoslavnog Badnjaka i Božića

Porfirije Peric, mitropolit zagrebacko-ljubljanski. Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je preporuke za vjerske obrede uoči pravoslavnog Badnjaka i Božića u skladu s epidemiološkim mjerama za prevenciju širenja zaraze koronavirusa.

Preporučuje se korištenje zaštitnih maski tijekom cijelog boravka u hramu, osobito za vrijeme govora i pjevanja, vjernici trebaju nositi maske za lice ili medicinske maske (osim u vrijeme pričesti).

Prije obreda i nakon obreda treba se pridržavati ograničenja vezanih uz fizički kontakt s osobama koje nisu članovi kućanstva te izbjegavati fizički dodir (rukovanje i ljubljenje) pri čestitanju Božića.

Pri ulasku u hram potrebno je dezinficirati ruke.Preporučuje se kraćenje svih obreda u božićno vrijeme, koliko god je moguće skratiti trajanje, a povećati broj obreda te svi obredi trebaju završiti najkasnije do 22 sata.

Potrebno je ograničiti maksimalni broj vjernika na obredu u hramu na način da broj vjernika koji mogu istovremeno biti u hramu ovisi o unutarnjoj površini hrama – ne smije biti više od jednog vjernika na sedam kvadratnih metara prostora predviđenog za vjernike. U površinu hrama se ne računa prostor oko oltara, a istovremeno treba osigurati dva metra razmaka u svim smjerovima između vjernika.

Obavijest o najvećem dopuštenom broju vjernika treba biti istaknuta na ulazu te je potrebno zadužiti osobu koja će nadzirati broj vjernika koji ulaze u hram.

Članovi istog kućanstva i obitelji koje zajedno dođu na obred ne trebaju održavati međusobni razmak od dva metra, ali između jednog kućanstva/obitelji i drugog kućanstva/obitelji treba biti razmak od dva metra.

U redu za pričest treba održavati razmak od dva metra i smjer kretanja treba biti takav da se nakon pričesti vjernik ne vraća istim putem kojim je išao na pričest, već da zaobiđe klupe i vrati se na svoje mjesto.

Podjelu pričesti preporučuje se organizirati na način koji ne uključuje zajedničko dijeljenje i korištenje istih predmeta.

Obred je potrebno organizirati bez zbornog pjevanja, stoji u preporukama HZJZ-a.

Komentari