Zavadlav proglašen krivim, osuđen je na 40 godina zatvora

Milan Sabic/PIXSELL

Filip Zavadlav (26) koji je u siječnju prošle godine kalašnjikovom iz “bezobzirne osvete” u splitskom Varošu likvidirao trojicu muškaraca u utorak je na Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora.

Osim za trostruko ubojstvo Zavadlav je osuđen je i zbog nedozvoljenog držanja oružja i opće opasne radnje, a tužiteljstvo je tražilo najveću moguću kaznu od 50 godina.

Presudu je objavila predsjednica sudskog vijeća splitskog Županijskog suda, sutkinja Višnja Strinić.

Zavadlav je 11. siječnja 2020. s 37 metaka iz automatske puške ubio Marina Bobana (24), Juricu Torlaka (38) i Marina Ožića Paića (25) koji su se u vrijeme ubojstva nalazili na dvama motorima.



Nakon krvoprolića u Varošu Zavadlav se predao splitskoj policiji samo nekoliko sati nakon što je pucao na trojicu naočigled šokiranih građana. Uhićen je u kafiću u blizini Policijske uprave splitsko-dalmatinske, a prije toga je u obližnji kontejner na cesti odbacio pušku koju su kasnije pronašli istražitelji.

Nakon ubojstava bio je na promatranju u zagrebačkoj zatvorskoj bolnici u kojoj su psihijatri utvrdili kako ima poremećaj ličnosti. Suđenje mu je počelo u kolovozu prošle godine, a u Palaču pravde je dolazio iz zatvora u Gospiću. U i oko zgrade je tijekom suđenja osiguranje bilo na najvišem nivou, a pred kraj suđenja je Zavadlav, ali i pravosudni policajci koji su ga dovodili iz Gospića nosio neprobojni ‘pancir’ prsluk. Cijelo vrijeme suđenja bio je u lancima oko ruku i nogu.

Tijekom suđenja je saslušano više od 20 svjedoka, a među prvima su to bili roditelji ubijenih te očevici koji su se toga dana zatekli u Varošu.

Zavadlav je na početku suđenja rekao da se generalno ne osjeća krivim, a nakon završenog dokaznog postupka je to ponovio dodavši da je u to vrijeme bio “na moru”. Tražio je da ga nominiraju za Nobelovu nagradu za mir, a sutkinju je čak u jednom trenutku “zamolio” da mu odmah presudi.

Komentari