Burno na Markovom trgu! Zastupnici se podjelili oko Matićeve rezolucije o općem pravu na pobačaj

Saborski zastupnici u hrvatskom Saboru su se podjelili oko rezolucije hrvatskog eurozastupnika Predraga Matić o općem pravu na pobačaj o kojoj bi Europski parlament sutra trebao glasovati.

Hrvoje Zekanović u ime Kluba Hrvatskih suverenista rekao je kako se s tom rezolucijom želi naložiti svim članicama EU-a da abortus bude legalan i dostupan, odnosno želi se onemogućiti donošenje zakona kojim bi se štitio život, te želi dokinuti pravo na priziv savjesti.

“Radi se o izvješću kojim naš kolega Fred Matić želi naložiti svim članicama Europske unije da abortus, pobačaj bude legalan”, rekao je Zekanović.

Zekanović nazvao zastupnike HDZ-a licemjerima, “jer potpisuju peticiju protiv tog izvješća, a ne žele na dnevni red staviti prijedlog Zakona o zaštiti života”.



Marija Selak Raspudić u ime Kluba Mosta rekla je kako je rezolucija neprihvatljiva, te smetra kako Europski parlament s njom prekoračuje svoje ovlasti jer se bavi pitanjima zdravlja, spolnog odgoja, reprodukcije i pobačaja koja su u zakonodavnoj nadležnosti država članica, ulazi u djelovanje povjerenika za slobodu vjeroispovijesti, te nastavlja regresivnu tendenciju dokidanja priziva saziva.

“Smatram da svi autentični borci za ljudska prava trebaju ustati protiv njega. Prvi argumet, Parlament njime prekoračuje svoje ovlasti”, rekla je između ostalog Selak Raspudić.

Marijana Puljak u ime Kluba Centra i GLAS-a rekla je kako smatra da bi abortus trebao ostati dostupan i da žene treba zaštititi.

“Imam kćer od 25 godina, imam kćer od 15 godina, sad će 16, nikad im ne bih savjetovala da pobace, ali ću braniti njihovo pravo da to žele uraditi”, rekla je Puljak.

Jure Brkan u ime kluba zastupnika HDZ-a poručuje kako HDZ ne želi sudjelovati u natjecanju u konzervativizmu.

“Nećemo sudjelovati u ovom današnjem natjecanju tko je konzervativniji ili liberalniji, razbacivati se riječima o prizivu savjesti, pobačaju i pravu na život čisto jer je to daleko kompleksnija i šira priča”, kazao je Brkan.

Bojan Glavašević iz Kluba Zeleno lijevog bloka njihovu reakciju nazvao je otužnim igrokazom.

“Kolegice i kolege iz HDZ-a podigli su veliku frku oko Matićevog izvješća i danima udaraju o prsa junačka u pokušaju da se pokažu kao konzervativci i budni čuvari na predziđu kršćanstva”, rekao je Glavašević.

Komentari