Zašto Andrej Plenković mrzi sve što je hrvatsko

Jedan od ključnih argumenata obrane vlade od kritike posljednjih dana tvrdnja je da su neki ljudi, oporba ili mediji uvijek protiv. Uvijek su ti neki zločesti protiv vlasti i pozitivnih planova koje vlada i premijer Andrej Plenković imaju. Kritizeri svega postojećeg koji nikad ne vide nešto dobro, kvalitetno.

Ti mrzitelji ne razmišljaju pozitivno. Kako je rekla Dubravka Šuica, komesarka Europske unije za demokraciju možete ih prepoznati po nazivanju stradalih mjesta u potresu Banijom umjesto Banovinom.

HDZ-ovci, pogotovo oni starog kova poput Dubravke koji su preživljavali i Ivu i Jadranku i Tomislava i svakom partijskom režimu služili vjerno, znaju prepoznati te hrvatske šibolete, riječi koje razlikuju određenu klasu ili skupinu ljudi, a koji nisu pravovjerni izvornom HDZ-ovom iskazivanju domoljublja.

Pravovjerni domoljubi i krivovjerni mrzitelji i kako ih prepoznati

A zbog takvih ljudi koji se ne znaju reći pravovjerni šibolet, zbog tih kritizera riječi i dijela svemoćnog predsjednika HDZ-a i bana, propadaju obećanja jer da, intelektualno ili stvarno, nisu saboteri, bilo bi nam bolje.



U svojoj beskrajnoj zlobi tako su neki kritičari Partije, jer HDZ jest svojim ustrojstvom, djelovanjem i mentalnim osobnostima stvarni i živući nasljednik Saveza Komunista, jednostavno skloni stalnom prigovaranju, a oni svojim prigovaranjem jednostavno pokazuju kako mrze sve što je hrvatsko.

Mjesecima, godinama tako oni šute, a onda se pobune kad se grade nekakve garaže, kad se otkrije marifetluk trenutnog HDZ-ovog župana ili ratno profiterstvo, korupcijska hobotnica ili nešto drugo što Partiju i njenog neprikosnovenog šefa dovedu u situaciju da se moraju braniti, uzmicati ili ne daj Bože odgovarati na neugodna pitanja ili čak osuditi Partiju i druga.

Takvi ispitivači, krtice, i mrzitelji, oni nemaju ponosa jer nemaju identiteta, nemaju pripadnosti. To su histerični individualci koji imaju neku svoju agendu, a možete ih prepoznati po istom nazivniku: oni su uvijek protiv HDZ-a. Oni mrze sve što je hrvatsko.

Pogotovo mediji i oporba. Oni su najveći mrzitelji Hrvatske i svega hrvatskog. Pogotovo ako se ujedine u slamanju jednog od najvećih simbola korupcije, nepotizma i uhljebništva. S druge strane, Ivo Sanader, Josipa Rimac, Ivica Todorić, Josip Klem, Tomislav Horvatinčić, Ivo Žinić, Milan Bandić, Darko Puljašić, Žarko Tušek, Božidar Kalmeta, Dubravka Šuica…(slobodno nastavi niz) oni vole sve što je hrvatsko. Dali bi krvi ispod vrata za Hrvatsku.

Politika, političko djelovanje i interesi

Svi koji ulaze u politiku, u svim strankama ulaze iz određenih interesa. nekima su to osobni interesi poput još jednog dohotka koji možeš nagurati, nekima stvarna briga za svoju jedinicu lokalne samouprave ili eto za dobrobit naroda i Domovine. A nekima je jednostavno oboje.

Ti posljednji, oni imaju cilj kojeg žele ispuniti kako bi zadovoljili određene osobne interese koji bi im mogli donijeti uspjeha u karijeri, recimo ako jednog dana želite sjediti u kakvoj fotelji, na finoj plaći u kakvom birokratskom konglomeratu poput Europske unije. Onda se, ponekad, rijetko ali se dogodi, neke dobre stvari, preklapaju s vašim ciljem, Ali ako ste premijer jedne suverene zemlje, onda je najbolje da drugo ništa ne talasa kako bi vi mogli u svom jednom ili dva mandata napraviti sve kako bi stigli sve odraditi.

Andreju Plenkoviću, premijeru RH i predsjedniku HDZ-a bitno je ispunjavanje njegovih i europskih ciljeva. To nisu po Hrvatsku loši ciljevi. Uvođenje eura, ulazak u Schengen, ulazak u OECD to su genijalni ciljevi i za Hrvatsku će dugoročno donijeti više koristi nego štete.

Ali to s rak ranama hrvatskog društva gotovo nema nikakve veze. Te stvari neće riješiti probleme u raspalom, korumpiranom i pod stalnim političkim pritiscima lošem pravosuđu. To neće riješiti probleme u prezaduženom i neorganiziranom zdravstvenom sustavu. To neće riješiti ni probleme u mirovinskom sustavu koji nam pred očima propada, a još manje će, ako uopće, riješiti problem s napuhanim birokratskim sustavom u kojem sve političke stranke kadroviraju kako ih volja.

Ne, ti ciljevi HDZ-ovog neprikosnovenog vođe, europeiziranog Aleksandra Vučića, neće ni riješiti ni bespotrebnu regulativu, zakone, propise, namete, ogroman broj lokalnih jedinica, bespotrebne županije..

Sve za ciljeve, ciljeve za ništa

Ciljevima Andreja Plenkovića, njegovom stabilnom i vjerodostojnom mandatu u kojem će uvesti Hrvatsku u euro, Schengen i OECD ne smije nitko zasmetati. Sve ostalo ne smije talasati. Zato oporba, mediji i mali koalicijski partneri ne smiju dirati HGK, Turističku zajednicu, lokalne HDZ-ove šerife.

Jer ništa ne smije poremetiti stabilnost. Upravo zato je Plenković onako nervozno nastupio u petak kad su mali koalicijski partneri odbili poslušnost. Tanka većina u parlamentu na koju se neprestano mora paziti može uzrokovati valove nestabilnosti, a oni mogu zaljuljati ostvarenje ciljeva koje ćeš jednog dana upisati u životopis pri predaji za udobnu fotelju.

I zato su Andreju potrebne sve te institucije i svi ti lokalni šerifi kojima se žmiri na lopovluk jer ga podržavaju dok on “stabilno vlada”, dok on ostvaruje ciljeve.

A ti šerifi i ti top uhljebi po HGK, FINA-i, Podravci, HEP-u, Županijskim sudovima, upravama bolnica, brojnim sektorima, odjelima, direkcijama ministarstava, agencijama rade točno ono što drži Hrvatski na predzadnjem mjestu u EU. Ali bitno je samo jedno, da ne ljuljaju stabilnost i ne remete ciljeve.

Sve ostalo? To je nebitno. Ali to nebitno i to što može čekati i to što nisu njegovi ciljevi je ono s čime svakodnevno žive hrvatski građani. I živjet će i onda kad Plenković zauzme kakvu komesarsku fotelju iz koje će hladno, birokratski i mehanički odgovarati na ista takva pitanja novinara jer budimo realni iz te fotelje ima odgovornost samo za izvršavanje nekakvih velikih ciljeva i ideja, a ne za stvarni život građana.

I zbog toga svega treba se upitati, zašto Andrej Plenković mrzi sve hrvatsko kad ne želi rješavati one stvari koje najviše muče hrvatski narod i koji su najveća prepreka njegovoj dobrobiti? Koji su ciljevi važniji: oni zbog kojih je izabran ili one koje je on izabrao?

Komentari