Žarko Puhovski o tajnom sastanku s urednicima medija: Očekivati potpuno korektnu situaciju u Hrvatskoj je skoro nepristojno

Među novinarima raznih portala i medija, članovima Hrvatskog novinarskog društva i Sindikata novinara Hrvatske negativno je odjeknula vijest kako je predsjednik Vlade Andrej Plenković, zajedno s predstavnicima Vlade, 17. ožujka održao tajni sastanak s glavnim urednicima tiskanih medija te nacionalnih televizija i radija, na kojem su razgovarali o tome kako bi mediji trebali pratiti epidemiju koronavirusa.

Navodno je čak i Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture, glavnim urednicima pozvanih medija obećala pomoć države, ako im izostane prihod od oglašivača.

Što misli o tom neobičnom i na neki način diskriminacijskom potezu samog predsjednika Vlade i članova njegove Vlade prema ostalim glavnim urednicima raznih portala i medija te novinarima, upitali smo političkog analitičara Žarka Puhovskog koji kaže kako se radi o razumnoj mjeri u kriznoj situaciji i samo ako je izvedena na način koji je nediskriminirajući. 

“U ovom trenutku nemam način provjeriti jesu li svi pozvani koji su trebali biti pozvani. Ako su po nekom kriteriju pozvani urednici najtiražnijih novina, za ‘prvu ruku’ se to čini razumnim pristupom, a pitanje je, naravno, što će se nakon toga činiti, jer država doista treba nadoknaditi činjenicu da je zabranjena proizvodnja”, rekao je Puhovski.



Dodao je kako zbog toga što je zabranjena proizvodnja, nema potrebe za promidžbom i tu država treba intervenirati.

“Pitanje je samo može li se to u Hrvatskoj izvesti na način koji nije suspektan u kategorijama rođačke, stranačke ili lokalne pristranosti”, istaknuo je Puhovski.

‘Ajmo se ugodno iznenaditi’ da neće biti pristranosti’

Upitali smo ga, je li moguće uopće ‘normalno’ funkcionirati bez takvih oblika pristranosti, na što je odgovorio kako njegovo “iskustvo u tom pogledu nije pozitivno”.

“Ali, moja pokojna baka je znala reći ‘ajmo se ugodno iznenaditi'”, naglasio je Puhovski.

Je li normalno da Vlada, a pogotovo predsjednik Vlade naređuje glavnim urednicima što će i kako će pisati o koronavirusu i koronakrizi, Puhovski je rekao kako “to nije normalna situacija”.

Istaknuo je čl. 17. Ustava u kojem se navodi da “sloboda mišljenja i izražavanja ni u kojoj situaciji ne može biti umanjena što znači da mišljenje ne smije biti ugroženo”.

Ipak, to će realno biti ugroženo, i to ne u tolikoj mjeri, prema njegovom mišljenju, zbog same države, koliko zbog javne histerije. “Po mom mišljenju je mnogo veći problem histerija među ljudima zbog koronavirusa i koronakrize”, istaknuo je Puhovski.

Za sada se čini da stvari idu relativno dobro u državi, dapače, iznad očekivanja je dobro, smatra on. Koliko će to trajati, ne zna se.

Hina je trebala objaviti informaciju

Osvrnuvši se ponovno na sastanak predstavnika Vlade s glavnim urednicima mainstream medija, Puhovski je naglasio da je problem u tome što nije dato Hini da objavi tu informaciju, koju bi pak prenijeli svi ostali mediji.

“Trebalo je dati upute tzv. manjim medijima i uredništvima gdje se mogu javiti sa svojim problemima. Tada bi to bila potpuno korektna situacija”, istaknuo je Puhovski dodajući kako “očekivati potpuno korektnu situaciju u Hrvatskoj je skoro nepristojno”.

Komentari