Zamjenica ravnatelja HZJZ-a: Porast koji imamo u općoj populaciji imamo i u školama

Ilustracija Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Klinička slika pacijenata u Hrvatskoj sve je gora. Prema podacima Ministarstva obrazovanja, 48 škola u potpunosti nastavu ima online što je 30 škola više u odnosu na podatke od prije mjesec dana.

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i liječnica školske medicine Ivana Pavić Šimetin za RTL komentira trenutnu situaciju.

“Ako promatramo točno prije mjesec dana imali smo 908 pozitivnih učenika i 200 djelatnika škola, došlo je do povećanja. To je povećanje nešto manje od 100 posto kod učenika i nešto više od 100 posto kod djelatnika škola. Porast koji imamo u općoj populaciji imamo i u školama”, rekla je Pavić Šimetin.

Iako se nastoji što bolje provoditi epidemiološke mjere, nije moguće u potpunosti izbjeći prijenos zaraze među učenicima.



“Od 24.000 razredna odjela koje imamo, na današnji dan je u jednom razrednom odjelu šestero učenika pozitivno, u tri razredna odjela petero učenika, u devet razrednih odjela četiri i u 22 je tri učenika pozitivno. Uvijek se može špekulirati da su se jedni od drugih zarazili, ali kada je velika cirkulacija virusa u populaciji veoma je teško utvrditi kako je došlo do zaraze i gdje se tko zarazio. Svatko od njih se mogao i negdje drugdje zaraziti, a ne baš u tom razredu. Isto tako, učenici se druže u slobodno vrijeme i to su isto načini na koji se mogu zaraziti”, izjavila je Pavić Šimetin za RTL.

Komentari