Zamjenica ravnatelja HZJZ-a: Ne očekujem neka značajna poboljšanja od ovih mjera nakon tri tjedna

Foto: Damir Krajac/Cropix

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Marija Bubaš bila je gošća televizije N1 i komentirala nove mjere, kao i situaciju s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj.

Komentirala je možemo li očekivati efekte novih mjera 21. prosinca kada bi one trebale završiti.

“Možemo očekivati, tri tjedna je dovoljno da možemo reći kakav trend ćemo svjedočiti. Ali ne očekujem neka značajna poboljšanja s obzirom na ovoliki broj zaraženih, ipak sam mišljenja da će biti potrebno jedno dulje vrijeme. Vidjet ćemo zapravo kroz tri tjedna, teško je to sve projicirati”, rekla je Bubaš.

Smatra kako je maksimalnih korištenjem svih resursa moguće doći do plafona od 20 tisuća testiranja. “Ako padne broj zaraženih i ako uspijemo prekinuti lance zaraze, možda i nećemo morati dostizati taj plafon. Trenutno je 28 mjesta za testiranje u Hrvatskoj. Vjerujem da ćemo uspjeti kontrolirati ovu epidemiju učinkovitije”, kazala je.



Zašto se brzi (antigenski) testovi ne ubrajaju u statistiku zaraženih?

Bubaš kaže kako je u mnogim zemljama ta polemika “in”.

“Kada je krenula pandemija, ECDC je postavio definiciju postavljanja slučajeva, koja uključuje samo PCR. Sada će se ići u tom smjeru da brzi testovi ne budu samo pomoć u otkrivanju zaraza, već da se uvedu u definiciju”, kaže Bubaš.

Da bi se ubrajali u statistiku, najprije bi se moralo dobiti zeleno svjetlo ECDC-a i postupanje bi moralo biti isto za cijelu Europu, napominje.

“Mi evidentiramo te testove, znamo za sve testove i znamo rezultate, oni se koriste za prekidanje lanaca zaraze. Ne možemo ih prikazivati suprotno nekim smjernicama za testiranje”, pojašnjava Bubaš za N1.

Upitana zašto su cijene PCR testiranja u Hrvatskoj i dalje relativno visoke, kazala je da smo mi mala zemlja i da smo u početku teže dolazili do reagencija.

“Vjerujem da će se sada ići u tom smjeru da će se smanjiti cijena te metode testiranja i vjerujem da ćemo u skorije vrijeme ići u tom smjeru”, rekla je Bubaš.

Light lockdown i kazne

O tome jesmo li u nekoj vrsti light lockdowna, kaže kako bi se neke paralele mogle povući s onih 4 tjedna mjera u ožujku i u početku travnja.

Osvrnula se i na eventualno uvođenje kazni. “Sada, nakon toliko mjeseci epidemije nastao je pandemijski zamor. Mislim da su ljudi nakon više mjeseci zasićeni svega. Ja ne mogu govoriti o sankcijama. Mislim da to može imati učinak revolta i otpora. Zajedništvo i razumijevanje je uvijek kvalitetnije i daje bolje rezultate. Ne treba s blagim simptomima ići u društvo i na posao, to je puno važnije od kazni”, objašnjava Bubaš.

Misli kako je uvijek pametnije i kvalitetnije pozivati na svijest građana.

“Nema zemlje koja nije u crvenom, pogledajte kartu Europe pa ćete vidjeti. Čini mi se da je nastao pandemijski zamor. Vjerujem da će ove visoke brojke ipak imati učinak na ponašanje građana”, kazala je Bubaš.

Cjepivo u Hrvatskoj do kraja godine

Govoreći o prediktivnim mjerama, rekla da misli da je dobro uvijek reći što se očekuje.

“Za ove mjere zna se da će trajati tri tjedna, a najavilo se da će se možda i produljiti. Jako je dobro okupiti ljude koji puno znaju i onda razmijeniti mišljenja. Tu koriste i predikcijski modeli, ali oni su samo jedan od modela. Oni mogu pomoći, ali ih oprezno treba razmatrati i treba znati koja su njihova ograničenja i njihovi nedostaci”, rekla je Bubaš.

Što se cjepiva tiče, kazala je kako je plan do sada da bi negdje krajem ove godine prve doze pristigle u Hrvatsku i to u valovima.

Na pitanje bi li cjepivo trebalo biti obavezno, odgovara: “Kod nas u Hrvatskoj uvijek bolje rezultate daju cjepiva koja su obavezna, ali onda su već desetljeća u primjeni. Ja se ne osjećam pozvana da bi to komentirala, stručnjaci koji se time bave će imati dominantnu ulogu. Ako cjepivo bude dostupno i meni, ja ću se cijepiti.”

Komentari