Zajednički nastup desnih stranaka mogao je ozbiljno zaprijetiti Bandiću. Sad će ga biti izuzetno teško skinuti

Cropix

Čelnik Hrvatskih suverenista Hrvoje Zekanović pozvao je u utorak sve suverenističko-kršćanske opcije na zajednički nastup na lokalnim izborima i pozvao Domovinski pokret i Most da u zajedništvu razbiju duopol HDZ-a i SDP-a i izmijene Hrvatsku, a na dogovor apelira i Miroslav Škoro.

No, Most s drugim stankama desnice ne želi na izbore.

Imaju svog kandidata

Marija Selak Raspudić kaže kako Most nikada nije pregovarao s Domovinskim pokretom niti su im se iz te stranke obratili da pregovaraju o zajedničkom kandidatu.

“Mi smo pronašli kandidata u kojeg zaista vjerujemo i koji može donijeti pobjedu, a svi koji ga žele podržati su dobrodošli”, zaključila je u osvrtu na očekivanja čelnika Domovinskog pokreta Miroslava Škore da pokušaju dogovoriti zajednički nastup na izborima.



Komentirala je i kandidaturu Zvonimira Troskota za gradonačelnika Zagreba rekavši da su zajedničkim razgovorom došli do toga da je on najbolji kandidat jer ono je Zagrebu potrebna temeljita revizija financijskoga poslovanja. “Stoga mi u bitku za Zagreb upravo šaljemo revizora”, poručila je.

Kampanju za lokalne izbore ne može se voditi na društveniim mrežama 

Neizlazak s drugim strankam na izbore aposlutno je legitimno pravo svake stranke. Pogotovo nakon što je na parlamentarnim izborima dobila čak osam saborskih zastupnika i uspjela ostati u parlamentu iako su joj mnogi predviđali kraj. Međutim na lokalnim izborima, birači na stvari gledaju drugačije i svakako je potreban drugačiji pristup tijekom izborne kampanje nego je to recimo potreban na parlamentarnim.

Dok je na parlamentarnim izborima vođenje kampanje na društvenim mrežama moguće, jer se u kampanji govori o nekim općenitim idejama i prijedlozima koje određena stranka želi provesti u zakone, na lokalnoj razini stvari su itekako prizemljenije. Izbore nitko ne može dobiti samo na temi žičare i financijske malverzacije u proračunu. Na lokalnim izborima govori se o komunalnoj infrastrukturi, vrtićima, školama, asfaltu…

Upravo zato je široki nastup velikog broja stranaka čak i potreban u Zagrebu jer na taj način se može dobiti sinergija različitih interesa i rješavanja problema na razini općinskih organizacija.

Nakon raspada suradnje ljevice, raspala se i suradnja desnih stranaka

Kako trenutno političke stvari stoje u Zagrebu, što se oporbe tiče Milan Bandić može mirno spavati. Naravno da to neće napraviti, jer mu nije u interesu da sljedećih mjeseci propusti učiniti bilo koju sitnicu koja bi mu mogla donijeti glasove, ali svakako mu ide na ruku što nema ujedinjenog ni lijevog ni desnog bloka koji bi mu mogao zaprijetiti.

I dok mu lijevi, s obzirom na ukupno biračko tijelo, ne može tako lako zaprijetiti, pogotovo kad se pokrene cijeli Bandićev aparat koji mu više od dva desetljeća donosi pobjedu, desnica je to mogla.

Naime Milan Bandić s desnicom dijeli biračko tijelo te je desni blok, s pravim ljudima i porukama, lakše mogao srušiti Bandića nego što bi to ljevica ikad mogla. Sad kad HDZ ponovno nema ni kandidata ni organizaciju koja bi toj stranci mogla donijeti bar nešto što bi moglo ličiti na pobjedu, što je i normalno, jer dva desetljeća drže ljestve Bandiću, zajednički nastup Mosta, Hravtskih suverenista i Domovinskog pokreta, da su se uspjeli dogovoriti mogao je ozbiljno zaprijetiti dugovječnom zagrebačkom gradonačelniku.

Komentari