Zagrebački stožer objavio je novosti u testiranju na koronavirus

Foto: Biljana Blivajs / CROPIX

U posljednja 24 sata u Zagrebu je zabilježeno 580 slučajeva zaraze koronavirusom. Brojka je i dalje velika, ali je broj novih slučajeva ipak manji nego dan ranije kad smo imali čak 705 novozaraženih.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč rekao je da je i dalje loša epidemiološka situacija. ”Imamo potrebu za striktnim pridržavanjem protuepidemijskih mjera”, poručio je.

Glavna sestra ‘Andrije Štampara’ Cecilija Rotim rekla je da je određena mjera samoizolacije za 894 osobe. Većina novooboljelih je kontakt ranije zaraženih, 18 korisnika domova za starije je zaraženo, jedna je osoba preminula. Novo radno vrijeme za testiranje na Štamparu je od ponedjeljka do subote od 10 do 14 sati, a nedjeljom i blagdanima od 8 do 10 sati. Svi se moraju naručiti, kazala je.

Zamjenica gradonačelnika Olivera Majić rekla je da se Advent sigurno neće održati na način na koji smo navikli, ali se razrađuju različiti modeli održavanja. Sve će ovisiti o epidemiološkoj situaciji. Najavila je da od večeras počinje za 30 posto povećan broj linija autobusa prema gradskim grobljima, a dan uoči i na dan Svih svetih 1. studenog uvode se i izvanredne linije.



Na pitanje hoće li biti novih mjera za Zagreb, rečeno je da o tome odlučuju epidemiolozi. Rotim je rekla da se zasad neće donositi nove mjere i apelirala je na građane da izbjegavaju veća okupljanja. Nema posebnih arišta u glavnome gradu.

“S obzirom na velik broj slučajeva, epidemiolozi ne stignu obraditi sve kontakte u 24 sata. Očekujemo i veće brojeve. Moramo povećati resurse, zdravstvene kadrove koji će nam pomoći pratiti kontakte ili mijenjati strategiju”, poručila je za Dnevnik Nove TV zamjenica ravnatelja NZJZ-a Sandra Šikić.

U Zagrebu je zabilježeno 580 novozaraženih, Šostar apelira na ozbiljnost i pridržavanje mjera

Komentari