Zagrebački dragovoljci u otvorenom pismu Plenkoviću: Zašto se u Hrvatskoj šuti?

Bruno Konjevic / CROPIX

Udruga zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara uputili su otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojem od njega traže da reagira na objavu makedonskog državnog službenika Gorjana Tozija u kojoj govori o pozdravu ‘ZDS’. Njihovo prosvjedno pismo prenosimo u cijelosti:

“Udruga zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara okuplja Zagrepčane dragovoljce koji su početkom srbijansko-crnogorske i JNA agresije na Hrvatsku spremno stali u obranu svoje domovine znajući kako se ona ne brani na kućnom pragu nego tada u Vukovaru. Stoga nam je nepojmljivo kako se na opetovane napada ne našu domovinu Hrvatsku od strane visokog makedonskog državnog službenika ŠUTI. Pozdravom “Za Dom Spremni” Hrvatsku smo branili i obranili kako bi bila uspješna i ponosna zemlja ponosnih ljudi. Taj je pozdrav ugrađen u temelje ove države kojoj ste Vi na čelu. Zato mi nećemo šutjeti kada oni koji su u poziciji i kojima je dužnost braniti čast i ugled Hrvatske to ne čine.

Kada ste došli na čelo hrvatske Vlade morali ste položiti prisegu: “Prisežem da ću dužnost člana Vlade savjesno i časno obnašati, poštivati Ustav, zakone i pravni poredak, te se zalagati za svekoliki napredak Republike Hrvatske.” Zakon o Vladi Republike Hrvatske.

Sukladno članku 110. Hrvatskog Ustava tražimo da izvršite ustavnu obvezu kao predsjednik hrvatske Vlade te reagirate i zaštite ugled i čast Republike Hrvatske od bezočnih nasrtaja jednog visokog makedonskog državnog službenika. Obveza Vam je zatražiti od makedonske vlade očitovanje podržavaju li oni stav svog dužnosnika u kojem javno napada Hrvatsku kao fašističku zemlju, a hrvatsku vladu kao kriminalce.



Gorjanu Toziji ovo nije prvi napad na Hrvatsku u kojem se usudio jednu državu koja je teškom mukom i krvlju svojih ratnika izborila slobodu protiv srbijanskog fašizma nazivati fašističkom, a sveti pozdrav pod kojim je obranjena difamirati. O ovom skandalu je već nebrojeno objava u makedonskom tisku. Zašto se u Hrvatskoj šuti?

Predsjedniče Vlade nemate pravo šutjeti! Tražimo da sukladno hrvatskom Ustavu i pozitivnim zakonima Republike Hrvatske putem nadležnih institucija žurno reagirate spram makedonske vlade i stava njihovog viskokog državnog službenika te zaštitite čast i ugled naše domovine Hrvatske”, stoji u pismu koje potpisuje Zorica Gregurić, predsjednica Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara.

Slovenija zbog Gorjana Tozije najavljuje prosvjednu notu, ali pokreće i istragu. Hrvatska još šuti

Komentari