Za stradale u potresu uplaćeno oko 44 milijuna kuna

Potres/Slavko Midzor/PIXSELL

Hrvatski Crveni križ (HCK) izvijestio je u ponedjeljak da je na ime Apela za pomoć stradalima u potresu do 24. siječnja uplaćeno 68.378 donacija, u ukupnom iznosu od 44.305.654,97 kuna.

Stradalom stanovništvu moguće je pomoći i kriptovalutama, a upravo na taj način pristiglo je 100.852,94 kuna, priopćeno je iz HCK-a.

Sve valute uplaćene na žiro račun HCK uključujući i kriptovalute, automatski se pretvaraju u hrvatske kune i pribrajaju u gore navedeni ukupan iznos prikupljenih sredstava.

Na donatorskom telefonu 060 9011 zabilježeno je 92196 poziva u vrijednosti od 576.225,00 kuna (uključujući PDV i naknadu tele operatera).



HCK evidentirao 3368 osoba koje su nakon potresa napustile svoje domove

Služba traženja Hrvatskog Crvenog križa u sklopu prikupljanja podataka o osobama koje su evakuirane u izmještajne centre ili su otišle u druge dijelove Hrvatske, do sada je evidentirala 3368 osoba koje su napustile svoje domove.

Volonteri i djelatnici Crvenoga križa pomažu stradalim osobama u obnovi kontakta s njihovim obiteljima putem telefona, a najviše u tehničkoj podršci – nabavci kartica ili mobitela, punjenju mobitela i sl. dodaju iz HCK-a.

“Odgovara se i na pojedinačne upite građana vezane uz traženje osoba za koje obitelji nemaju vijesti, a ne nalaze se u evakuacijskim centrima. Riječ je o osobama koje ne žele ići u drugi smještaj, borave u svojim kućama ili pored njih, a katkada i o osobama koje borave u inozemstvu. Služba traženja Hrvatskog Crvenog križa informacije o aktivnostima poduzetima na potresom pogođenom području prosljeđuje Međunarodnom odboru Crvenoga križa i mreži službi traženja svih društava Crvenoga križa u zemljama diljem svijeta. Zahvaljujući tim informacijama, olakšava se i ubrzava mogućnost pokretanja zahtjeva za traženje tražitelja koji ne borave u Hrvatskoj”, ističu iz HCK-a.

Timovi Službe traženja Hrvatskog Crvenog križa svakodnevno djeluju u evakuacijskim centrima i na terenu obilaze stradale i pružaju im pomoć u obnovi kontakata s članovima obitelji ili drugim osobama.

Podijeljeno više od 580 tona hrane i 94 tone higijenskih potrepština

Također Hrvatski Crveni križ do sada je podijelio više od 580 tona hrane, 94 tone higijenskih potrepština, 46 tona odjeće, 2174 grijalice, 2602 deke, 114 agregata, više od 3000 paketa dječje hrane i opreme te više od 260 paketa za životinje, uz svu ostalu humanitarnu pomoć.

Svi oni koji su nakon potresa otišli u druge hrvatske gradove, mogu se javiti najbližem društvu Crvenoga križa kako bi dobili humanitarnu pomoć.

Stanovnici potresom pogođenog područja bore se s osjećajima straha, neizvjesnosti i panike zbog čega timovi Hrvatskog Crvenog križa svakodnevno pružaju individualnu pomoć, a do sada je pruženo više od 7200 usluga psihosocijalne podrške, naveli su iz HCK-a.

Komentari