Za koncesiju Radija 101 zainteresirani Tedeschi, Čermak, Prodanović…

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Za koncesiju na Radio 101, Vijeće za elektroničke medije (VEM) otvorilo je prošlog tjedna osam ponuda. Osim donedavnog koncesionara Radija 101, prijavile su se i tvrtke povezane s poduzetnicima Emilom Tedeschijem i Ivanom Čermakom. Uz to pojavile su se i neke za koje se sumnja da imaju prikrivene vlasnike.

Podsjetimo, na frekvenciji 101 MHz do ponoći 31. svibnja emitirao je nekad kultni Radio 101 čiji je vlasnik Thomas Alexander Thimme izgubio koncesiju jer je na ranijem natječaju tijekom svibnja VEM odbio njihovu ponudu zbog nepotpune dokumentacije.

Naime, Radio 101 d.o.o, tvrtka tog njemačkog poduzetnika, predala je izvan roka potvrdu o podmirenju poreznih obaveza. Osim toga, predali su i nedostatnu potvrdu o osiguranom novcu za tromjesečno poslovanje, a mediji su pisali o tome kako su se nagomilali dugovi zbog čega je “Stojedinica” došla u blokadu, piše Hina.

Drugi ponuditelj na tom natječaju bio je Top radio d.o.o, a vlasnik te tvrtke Ivan Jurić Kaćunić je prije odlučivanja o koncesiji iznenadno povukao svoju ponudu.



No, ta se tvrtka kao i Radio 101, ipak javila na ponovljeni postupak dodjeljivanja koncesije koji je VEM pokrenuo već 9. lipnja. No, stiglo je još šest ponuda, među kojima su i tvrtke nekih moćnih hrvatskih poduzetnika.

Jedna od njih je Zwei 01 d.o.o, tvrtka osnovana i u sudski registar upisana 23. lipnja, za vrijeme trajanja natječaja za 101 MHz, s temeljnim kapitalom od 60 tisuća kuna i s tri u javnosti poznata osnivača.

Riječ je o Siniši Švecu, nekadašnjem voditelju Radija 101, a današnjem voditelju zagrebačkog Yammat FM-a.

“Zwei 01 ima ukupno tri osnivača, a osim Šveca to su  odvjetnik Čedo Prodanović i poduzetnik Emil Tedeschi, vlasnik Atlantic grupe”, istaknuo je Zoran Kovačević s portala Media Daily i jedan od najboljih poznavatelja radijske scene.

“Tedeschi je preko svojih tvrtki suvlasnik Yammat FM-a s 51 posto pa u ovoj tvrtki, zbog zakonskih ograničenja, ne može imati više od 30 posto vlasništva. Za pretpostaviti je da će ime programa biti Radio 201, ako je suditi po imenu tvrtke”, rekao je Kovačević.

U natjecanju za 101 MHz je i tvrtka Crodux inženjering d.o.o., iza koje stoji poduzetnik Ivan Čermak koji, kako Kovačević ističe, doduše nema medijsko iskustvo, ali koji je poslovno i politički vrlo uspješan i moćan.

“Nedavno je prodao svoju naftnu tvrtku Crodux slovenskom Petrolu, a vjerojatno je jedini poduzetnik u ovom dijelu svijeta koji je čak tri puta izgradio i prodao naftnu kompaniju. Reklo bi se ‘pun je ko brod’, ali bolje je pitanje što će mu to? Možda za djecu ili unuke da se malo ‘igraju’ “, naglasio je Kovačević.

Ponudu je VEM-u predala i Nepce svijet d.o.o. tvrtka iza koje stoji Renato Perica, poduzetnik koji se bavi organiziranjem evenata i koncerata te suvlasnik tvrtke koja stoji iza programa zagrebačke Tvornice Kulture.

Za frekvenciju “Stojedinice” zainteresiran je Danijel Knežević, vlasnik tvrtke Dvadesetičetirisedam d.o.o. osnovane 18. lipnja s 20 tisuća kuna temeljnog kapitala. Kako poznavatelji radijske scene ističu, medijsko iskustvo tog ponuditelja je nepoznato, kao i motivi i pozadina uključivanja u borbu za radijsku koncesiju.

Još je jedna zainteresirana tvrtka, a to je 101 FM radio d.o.o., koja se do kraja lipnja zvala Laganini FM Split kojem je, pak, osnivač bio Josip Majher, a do prije petnaestak dana direktor Srđan Hasić Vuđan. Uoči odlučivanja o 101 MHz, tvrtka je preimenovana i promijenjena joj je vlasnička struktura. Sada je jedini osnivač i direktor Igor Horvat iz Zagreba.

Ponuditelj s priznatom reputacijom u radijskom svijetu je Hurin promocija d.o.o. iza koje vlasnički stoji radijska udruga Hurin, a na čijem čelu je Željko Švenda. Hurin je udruga koja okuplja šezdesetak radio stanica, a za istaknuti je da se dosad nije javljala na ovakve natječaje.

Zaključno, za 101 MHz, ponovno je ponudu dao i njemački vlasnik Radija 101 d.o.o, što su za Hinu prokomentirali radnici tog radija koji su nakon gašenja “stojedinice” u radijskom eteru nastavili emitirati preko online streaminga.

“Jedino logično što se očekivalo jest da Thomas Alexander Thimme ponovno preda natječajnu dokumentaciju za frekvenciju 101 Mhz. Iskreno se nadamo da će Radio 101 d.o.o. dobiti frekvenciju. Zbog volje povratka u eter smo i ovdje. To je koncesija za frekvenciju 101 Mhz, na kojoj Radio 101 emitira već 37 godina”, poručili su dodavši i kako ne žele komentirati nijednu ponudu osim one Radija 101.

“Vjerujemo da će bilo tko od navedenih ponuditelja, u slučaju da dobije koncesiju, prepoznati rad zaposlenika Radija 101 i održati duh Radija 101. Želimo da Radio 101 i dalje živi, volimo ga te smatramo da je Radio 101 institucija koja nikako ne smije nestati”, zaključuju.

Odluku o davanju koncesije za 101MHz VEM bi trebao donijeti do 15. kolovoza.

Komentari