WHO odbio objaviti rezultate istraživanja o podrijetlu koronavirusa u Wuhanu

Nakon što je provela istagu o podrijetlu koronavirusa u Kini te je najavila cjelovito izvješće o tome, Svjetska zdravstvena organizacija – WHO odustala je od objave istog. 

Voditelj tima koji je provodio istragu Peter Ben Embarek najavio je kako će cjelovito izvješće bit će predstavljeno nakon 14. ožujka, umjesto preliminaronog od kojega se odustalo.

Svjetska zdravstvena organizacija je odabrala desetak znanstvenika koje je predvodio Embarek kako bi istražili u Wuhanu otkrili od kuda se je mogao pojaviti koronavirus koji uzrokuje Covid-19.

Embarek je je predstavio rezultate istraživanja koji nisu posve jasni, te se čini kako je prema tim rezultatima isključena mogučnost da je virus ‘pobjegao’ iz laboratorija, već da je, kako se i predpostavljalo prešao sa šišmiša, preko posrednika na čovjeka.



Znanstvenisi su potvrdili kako je Kina bila suzdržana u djeljenju infromacija koju su bili ključni u istraživanju, a koji bi moglo potvrdili kako se Covid-19 širio mjesecima prije nego je službeno potvrđena, što je i sam WHO stavilo na udar kritika kako se u istraživanju previše oslanjaju na kompromitirane kineske podatke.

26 znanstvenika je objavilo otvoreno pismo u kojemu navode kako navedeno istraživanje “nije imala mandat, neovisnost, ili potreban pristup da provede potpunu, neometanu istragu”.

Komentari