Vuk Vuković: Novac iz Vladinog plana završit će kod firmi s vezama u politici

Twitter

U 9 sati održava se 15. sjednica Odbora za financije i proračun Hrvatskog sabora na kojoj će glavna točka biti rasprava o vladinom Nacionalnom planu za oporavak i otpornost.

Na toj sjednici će u ime Ekonomskog savjeta UGP-a sudjelovati Vuk Vuković, koji će predstaviti njihov prijedlog kako najbolje pomoći. Dokument će predstaviti javnosti nakon što ga Vuković obrazloži.

Vuković je na Facebooku objavio kako će UGP vršiti kontinuirani pritisak na vladu.

“Glavni problem Vladinog plana: Nije usredotočen na oporavak, već na financiranje tekuće proračunske potrošnje.”



“Glavni problem sa planom kojeg je predstavila Vlada je da on u svojoj suštini *nije* usredotočen na oporavak ekonomije, već je njegova funkcija da financira tekuću proračunsku potrošnju, odnosno projekte javnog sektora koji stoje neiskorišteni (poput izgradnje ‘trga pravde’, arhivskog ureda, obilaznih cesta, odvodnje i slično). Doslovno su prepisani projekti iz vladinih ranijih planova i strategija.

Druge zemlje stavljaju najveći naglasak na dvije stvari: pomoć građanima i pomoć malim firmama, pogotovo onima koji su najviše stradali tokom pandemije. Rade to ili kroz direktne subvencije ili kroz porezne poticaje. Infrastrukturna ulaganja, zelena ekonomija i digitalizacija također su dio svačijih planova, no one su tek treći prioritet. Prvi je podići agregatnu potražnju i tako što prije pokrenuti oporavak.

Građanima nula, sredstva će završiti u paraprivatnom sektoru

Hrvatska će, po trenutnom prijedlogu Nacionalnog plana oporavka, tek 7% sredstava izdvojiti za privatni sektor. Građanima nula. Sva ona infrastrukturna ulaganja, sredstva za digitalizaciju i zelenu ekonomiju (54% plana) će, po standardnom domaćem političko-ekonomskom obrascu, završiti u paraprivatnom sektoru, kod firmi sa vezama u politici. A to je najgori scenarij potrošnje ovakvog tipa novca jer generira negativan povrat na investiciju. Sa takvom distribucijom sredstava nemojte očekivati nikakav snažan ekonomski oporavak niti održivi model rasta.

Sutra ćemo dakle predstaviti kako bi trebalo postaviti plan oporavka. Koliko će ga Vlada htjeti poslušati je pitanje.

O ovom pitanju vršiti ćemo kontinuirani pritisak idućih mjesec dana, dok Vlada ne dostavi finalni prijedlog Komisiji. Ni nakon toga nećemo posustati. Nakon Savjeta, već idući tjedan na redu će biti i naš EU Odbor sa svojim prijedlozima konkretnih projekata. Stay tunned!” napisao je Vuković u objavi.

Komentari