Vučić: S Hrvatskom ćemo morati imati bolje odnose ako želimo opstati i jedni i drugi jer imamo užasnu demografiju i natalitet nam je veliki problem

Srbija sa svim zemljama u regiji nastoji uspostaviti dobre odnose, rekao je srpski predsjednik Aleksandar Vučić. Dodao je kako se odnosi s Hrvatskom trebaju poboljšati.

“S Hrvatskom ćemo morati imati bolje odnose ako želimo opstati i jedni i drugi jer imamo užasnu demografiju i natalitet nam je veliki problem”, rekao je Vučić u emisiji “Ćirilica” provladine komercijalne televizije Happy.

Naglasio je kako je “dao sve od sebe” da Srbija ima najbolje moguće odnose sa svima u regiji. “Mnogo sam se trudio i dao sve od sebe zajedno s Anom (Brnabić) i Ivicom (Dačićem), Nikolom (Selakovićem) da imamo dobre odnose sa svima”, rekao je Vučić.

‘Mini Schengen je dobra ideja’, smatra Vučić

Prema njegovom mišljenju, regionalna inicijativa “mini Schengen” o slobodnom protoku ideja, ljudi, roba i kapitala među zemljama Zapadnog Balkana po načelima funkcioniranja Europske unije je “dobra ideja” te da utječe na najbolje moguće odnose među državama.


Takozvani “mali Schengen” ideja je kojom od jeseni 2019. Srbija s Albanijom i Sjevernom Makedonijom želi relaksirati ekonomske i trgovinske uvjete te olakšati promet roba i usluga, uz poziv i ostalim zemljama Zapadnog Balkana da se pridruže inicijativi.

Naglasio je kako je bio sretan 2017. i 2018. kad je vidio da je moguće ispuniti ono što su tražili Zagreb i hrvatska zajednica u Srbiji.

“Rekao sam ‘nije problem’ – to su naši građani. Uopće nas ne interesira šta se događa u Hrvatskoj, osim da pokažemo brigu i da se time ponosimo. Ali, sad vidite potrebu kod njih, poput predsjednika (Zorana) Milanovića da s pozicije sile nastupaju”, rekao je Vučić.

“Zbog čega bismo im se dodvoravali i ispričavali – zbog protjeranih Srba u Oluji, zbog Paga, Jasenovca…Neka mi to netko objasni u Europi”, dodao je.

Na kraju je poručio da Srbija nikoga ni za što neće moliti niti se ima potrebe dodvoravati.  No, naglasio je kako je Hrvatska zbog izostanka suradnje sa Srbijom “izgubila prioritetnu prugu”, koju Srbija sad gradi prema Budimpešti te će Beogradu “Beč biti bliži preko Pešte”.

Komentari