Vrkljan: Pupovac je najekstremniji oblik jugoslavenske ideje koja je mentalno zarobila kompletan vrh RH

Milan Vrkljan N1

Milan Vrkljan, novoizabrani saborski zastupnik Domovinskog pokreta, gostovao je u emisiji N1 televizije i komentirao obilježavanje Oluje u Kninu, kao i preporuku nošenja maski u Hrvatskom saboru.

Posljednjih se dana često postavlja pitanje treba li SDSS poslati izaslanstvo na proslavu vojno-redarstvene akcije Oluja, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja. Milan Vrkljan iz Domovinskog pokreta na pitanje treba li SDSS poslati nekoga u Knin kaže:

“G. Pupovac je etnobiznismen koji je sa sedam posto glasova svoje nacionalne manjine protuustavno i protuzakonito ušao u Hrvatski sabor. On je najekstremniji oblik jugoslavenske ideje koja je zarobila mentalno kompletan vrh vlasti RH i radi toga radi ovo što radi, a s druge strane njegov učenik g. Boris Milošević vjerojatno će krenuti istim putem kao i on, no dosezi g. Miloševića neće biti takvi kao ovi Milorada Pupovca.”

No, ne bi li neka institucija poništila izbore da je netko ušao protuustavno i protuzakonito u Sabor, Vrkljan ističe da je Domovinski pokret pokrenuo to pitanje u Saboru:



“Domovinski pokret je u raspravama o tome pokrenuo pitanje. Prikazali smo da je Ustavni sud donio rješenje i mišljenje da su izbori u 11. i 12. izbornoj jedinici neustavni, da se nikome ne može garantirati da će temeljem nekoliko stotina glasova ući u Sabor i da se unaprijed garantira ulazak u Sabor. Domovinski pokret nema problema s nacionalnim manjinama. Hrvatska je dovoljno bogata da svim pripadnicima manjina može osigurati školovanje i na materinjem jeziku i da razvijaju svoju kulturu. Smeta nas da je g. Pupovac 20 godina u vlasti, a ništa nije napravio za svoju nacionalnu manjinu. Bitan je biznis u politici, a ne stvarno zbrinjavanje ljudi.”

Ipak, ne smatra da bi dolazak SDSS-a u Knin bio velik korak naprijed: “Nebitni su u političkom korpusu hrvatskog naroda. Kad g. Pupovac, koji ima veze u Beogradu, ode i riješi sve nestale hrvatske branitelje, da se vrati iz Beograda pokradeno kulturno i ostalo blago, da se plati ratna šteta Hrvatskoj, tad će postati vjerodostojan.”

Na pitanje treba li netko onda iz vlasti u Grubore gdje su stradali srpski civili, Vrkljan je rekao:

“Ne u Grubore, nego u sva mjesta gdje je netko stradao. U Knin idemo, a za druga mjesta ne znamo što se planira. Vlada koja je organizator, nije obavijestila, nismo dobili materijale da se vidi tko će sudjelovati. Osobno nemam problem da se svakom stradalom izda dužno poštovanje. Naravno da su sve civilne žrtve jednake.”

“Kad Vlada RH, koja ima dopredsjednika Vlade iz zajednice srpske manjine, da službeno priopćenje kojim poziva sve koji smatraju da bi trebali biti na mjestu gdje su žrtve, mi ćemo se očitovati”, dodao je Vrkljan i uputio Miloradu Pupovcu poruku:

“Javno pozivam g. Pupovca, idemo zajedno, organizirat ćemo izaslanstvo Domovinskog pokreta, a on neka organizira izaslanstvo SDSS-a. Ali ćemo otići u Široku Kulu gdje je pobijeno nekoliko desetaka hrvatskih građana, pa u Grubore, pa u Sv. Rok, pa u Udbinu, sve i jedno mjesto koje je stradalo ili od hrvatske ili srpske strane pa ćemo vidjeti je li to ono što Pupovac propagira. Ja ću osobno ići s njim.”

Komentirajući odluku Karoline Vidović Krišto da u Saboru ne nosi masku, rekao je da je razgovarao s njom i da je odluku donijela jer “od nadležnog Stožera nema službenog naputka koji je pravno obvezujući”.

“Vjerojatno će se idućih dana donijeti odluka o nošenju maske u Saboru. Nisam siguran da je maska, koju ja nosim, toliko sigurna da štiti i nas ili ljude oko nas, kao liječnik nisam u to potpuno siguran. Vjerojatno je sigurnije. Sabor ili Stožer moraju donijeti odluku obvezujuću za sve građane RH ili sabornike. Odluke o koronavirusu moraju se donositi u parlamentarnom odboru za zdravstvo, tu se treba sve raspraviti jer Sabor kontrolira izvršnu vlast”, rekao je Vrkljan.

Smatra da je Stožer izgubio ulogu struke te da su s “nekoliko katastrofalnih poteza” upropastili cijelu ideju Stožera i doveli gospodarstvo na koljena.

“Saborski odbor za zdravstvo, gdje su stručnjaci, u jednom bi danu prodiskutirao problematiku, u Stožer postavio još određeni broj ljudi s različitim mišljenjima, ali ne bi se dogodilo da članovi stožera donose odluke i savjete i preporuke i uključuju ili isključuju pojedince iz javnog života na temelju jednog mišljenja”, dodao je Vrkljan za N1.

Komentari