VRHUNAC TOPLINSKOG VALA temperature idu do 37 stupnjava, u četvrtak opasnost od jakog nevremena

pixabay

Danas bi trebao biti vrhunac novog toplinskog vala u Hrvatskoj, a već u četvrtak stiže promjena vremena s nižim temperaturama i kišom. Ona će najprije stići u zapadne predjele, zatim u petak u unutrašnjosti Dalmacije, a u noći na subotu na istok zemlje.

Lokalno će biti izraženijih pljuskova i grmljavine, a moguća je i tuča. Na moru će biti mirnije i sunčanije, no vrućina će i ondje od četvrtka polako popuštati, najprije na sjevernom dijelu gdje će mjestimice pasti i malo kiše, uglavnom u Istri. Slab do umjeren jugozapadni i jugoistočni vjetar u četvrtak u okretanju na sjeverozapadnjak i zapadnjak, piše HRT.

Temperatura bi nakon srijede trebala biti u skladu s prosjekom.

S jugozapada će se nastaviti dotok toplog i suhog zraka, no utjecaj anticiklone malo će oslabjeti. U takvim će okolnostima na istoku zemlje utorak biti sunčan, popodne povremeno uz malo oblaka. Vjetar će većinom biti slab jugoistočni i jugozapadni.



Najniža jutarnja temperatura zraka od 16 do 20, a danju vrlo vruće s najvišim vrijednostima oko 36. U središnjoj Hrvatskoj bit će podjednako vruće, samo u sjevernim predjelima malo niže vrijednosti. Prevladavat će sunčano vrijeme, a tijekom prijepodneva zapuhat će umjeren jugozapadni vjetar, kao i u gorskim krajevima, dok će uz obalu puhati južni i jugoistočni vjetar. Nakon sunčanog jutra, popodne će povremeno biti malo oblaka.

Najniža temperatura u unutrašnjosti od 14 do 16, uz more od 19 do 24. Najviša dnevna između 31 i 34. U Dalmaciji će sutra prevladavati vedrina. Zapuhat će umjeren jugoistočni i južni vjetar, popodne i jugozapadni, zbog čega će more biti malo i umjereno valovito.

Najniža temperatura zraka u zaobalju od 17 do 21, na obali i otocima i do 25, a najviša dnevna između 32 i 37. Slične vrijednosti ujutro se očekuju i na krajnjem jugu, no dnevna temperatura ipak će biti malo niža. Jug Dalmacije obilovat će nebeskim plavetnilom uz umjeren jugoistočnjak i južni vjetar.

Sredina radnog tjedna na kopnu će još biti sunčana i vruća, no u četvrtak promjena vremena. Mjestimična kiša padat će ponajprije na zapadu, u petak i u unutrašnjosti Dalmacije, a u noći na subotu uglavnom u Slavoniji i Baranji. Lokalno su mogući izraženiji pljuskovi i grmljavina, no u četvrtak se ne može isključiti ni tuča. Temperatura zraka u padu. I na moru će vrućina postupno popuštati, osobito na sjevernom dijelu. U četvrtak i petak mjestimična kiša padat će uglavnom u Istri gdje su lokalno mogući izraženiji pljuskovi. U srijedu će još puhati slabo i umjereno jugo i jugozapadni vjetar, zatim sjeverozapadnjak i zapadnjak, a u petak podno Velebita bura.

“I dok mnogi muku muče s vrućinom, nekima već smeta i manjak oborina. Kiše je u lipnju, u većini krajeva bilo samo početkom mjeseca, a ponegdje, primjerice u Šibeniku, posve je izostala. Mirne dugotrajnije kiše koja bi natopila tlo nema na vidiku, a s promjenom vremena u četvrtak i petak – ponovno stižu lokalne oborine”, piše za HRT meteorologinja Kristina Klemenčić Novinc.

 

Komentari