VREMENSKA PROGNOZA Predbožićna južina, a onda kratka promjena vremena

U četvrtak će na istoku Hrvatske oblaka biti više nego u srijedu, a uz jače naoblačenje potkraj dana sa sjeverozapada stiže kiša. Puhat će većinom umjeren jugozapadnjak. Najviša temperatura i do 16 °C.

U središnjoj Hrvatskoj umjereno do pretežno oblačno, razmjerno vjetrovito i također toplije nego uobičajeno za doba godine. Iako malo kiše može pasti već poslijepodne, glavnina će biti na Badnju večer i u božićnoj noći. Puhat će umjeren do jak jugozapadnjak. Najniža temperatura od 6 do 9 °C.

U gorskim predjelima i na sjevernom Jadranu vrijeme će biti najnepovoljnije. Pretežno oblačno, povremeno kiša, osobito u drugom dijelu dana. A oborina će na širem riječkom području i u Gorskome kotaru lokalno biti i obilnija. Usto, puhat će umjeren i jak jugozapadnjak. Temperatura većinom između 10 i 15 °C, u gorju ujutro malo niža.

Dalmacija

U Dalmaciji umjereno do pretežno oblačno, ponegdje uz malo kiše, većinom u unutrašnjosti. Puhat će umjereno, prema otvorenom srednjeg Jadrana do jako jugo uz umjereno valovito more. Najviša temperatura od 11 °C u Zagori do 16 °C na otocima.



Badnjak na jugu Hrvatske također umjereno i pretežno oblačan uz mjestimičnu slabu kišu, te umjereno jugo. Potkraj dana jugo u jačanju uz umjereno valovito more. Jutarnja temperatura od 7 °C u zaobalju do 12 °C na obali, a dnevna od 14 do 16 °C.

Na Božić promjena, ali kratka

Na Božić u unutrašnjosti povremeno kiša, ali i okretanje vjetra na sjeveroistočni, uz postupni pad temperature zraka. Pritom će u gorju kiša prijeći u susnježicu i snijeg, uz stvaranje snježnog pokrivača. U subotu snijeg još osobito u Lici, a uz kišu bit će ga i u unutrašnjosti Dalmacije i Slavoniji, dok se na sjeverozapadu očekuje smanjenje naoblake. U nedjelju prestanak vjetra i razvedravanje, te ujutro prilično hladno, pogotovo u gorju.

Na Jadranu u iduća dva dana prevladavat će oblačno i povremeno s kišom, na sam Božić moguće i grmljavinom, te mjestimice obilnijim pljuskovima. Umjereno do jako jugo i jugozapadnjak okrenut će na jaku, podno Velebita i olujnu buru, uz zahladnjenje. Pritom su na blagdan sv. Stjepana snježne pahulje moguće gdjegod i na obali. U nedjelju razvedravanje i slabljenje bure, piše HRT.

Komentari