VREMENSKA PROGNOZA Nakon hladnoće u sljedećim danima zatopljenje

U srijedu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti djelomice sunčano – osobito poslijepodne. Magla bi, iako raširena, trebala biti samo jutarnja pojava jer će zapuhati umjeren jugozapadnjak s kojim će temperatura od 0 °C porasti do između 12 i 15 °C – što će uvelike otopiti postojeći snijeg.

Podjednako i u nizinama središnje Hrvatske. Doduše ujutro će u malo toplijem Međimurju mraz izostati, drugdje bi ga opet moglo biti, kao i lokalne jutarnje magle. Magla će najdugotrajnija biti na Banovini i u Pokuplju. Umjeren jugozapadnjak uglavnom poslijepodne.

U gorju od jutra jugozapadni vjetar, ponegdje i jak. Uz promjenjivu naoblaku u Gorskom kotaru i na širem riječkom području može pasti malo kiše. Na ujutro mirnom moru sjevernog Jadrana uz slab vjetar moglo bi biti i sumaglice. Najniža temperatura u gorju od -1 do 3 °C, na moru od 6 do 10 °C, a najviša većinom od 10 do 13 °C.

U Dalmaciji umjereno oblačno. Ujutro u unutrašnjosti postoji vrlo mala mogućnost za slab mraz dok će na obali najniža temperatura biti oko 8 °C, a dnevna uz sunčana razdoblja između 12 i 16 °C. More najprije mirno, a uz jačanje juga prema otvorenome i valovito.



Usprkos promjenjivoj naoblaci na krajnjem će jugu Hrvatske biti uglavnom suho. U Dubrovniku, primjerice, na ovogodišnji dan njihovog zaštitnika, vjerojatnost obilnije kiše bit će manja od 20 % – kolika je statistička vjerojatnost oborine veće od 5 mm tijekom blagdana sv. Vlaha. U posljednjih 60 godina to se dogodilo samo 12 puta. Pritom će biti i razmjerno toplo uz slab do umjeren južni vjetar – i jugo koje će jačati krajem dana. Temperatura u zaobalju od 3 do 7 °C, na obali i otocima oko 10 °C, a najviša dnevna uglavnom oko 15 °C.

U nastavku tjedna još toplije, ali posvuda ne i suho

I idućih dana na Jadranu podjednako toplo i promjenjivo. Lokalne kiše bit će uglavnom na oblačnijem sjevernom dijelu, a Dalmacija bi u petak mogla nakupiti priličan broj sunčanih sati. Umjereno jugo i oštro jačat će prema vjetrovitijem vikendu.

Na djelomice sunčanom kopnu od četvrtka sve toplije pa će biti iznadprosječno toplo za početak veljače, s jutarnjom temperaturom od 5 do 8 °C te dnevnom iznad 10 °C. Štoviše, u subotu u središnjoj Hrvatskoj vjerojatno i do 17 °C. Malo kiše će pasti uglavnom u Gorskom kotaru, u četvrtak moguće i na istoku, a jugozapadnjak će većinom biti umjeren, u gorju za vikend i jak, piše HRT.

Komentari