VREMENSKA PROGNOZA Čekaju nas južina i vrućina, za vikend temperature i do 35 stupnjeva

profimedia

Sljedeći dani donose jačanje južine uz pad tlaka. Na kopnu će puhati jugozapadnjak, a na moru jugo uz dotok sve toplijeg i vlagom sve bogatijeg zraka, i to ponajprije u zapadnoj polovini zemlje. Bit će pritom vruće, mjestimice i sparno.

Do nedjelje se u većini krajeva očekuje sunčano.

Oblačnije uglavnom u najzapadnijim predjelima gdje će porasti vjerojatnost za mjestimičnu kišu ili pljuskove s grmljavinom tijekom subote, a osobito u drugome dijelu nedjelje.

Naši će krajevi u petak i idućih dana biti na prednjoj strani prostrane ciklone. S jugozapada će nam u takvim okolnostima pritjecati sve topliji te postupno vlažniji zrak.

Petak će na istoku obilježiti sunce. Povremeno mala i umjerena naoblaka, a ujutro mjestimice uz rijeke može biti magle.

Uz slab i umjeren jugoistočnjak temperatura će danju porasti do 30-ak stupnjeva.

Podjednako toplo tijekom dana i u zapadnijim područjima. Jutarnja pak temperatura ondje oko 15 stupnjeva.

Uz to, predviđa se pretežno sunčano, ponegdje uz umjerenu naoblaku, a samo rijetko u jutarnjim satima i kratkotrajnu maglu. Puhat će jugoistočni i južni vjetar, većinom slab i umjeren.

Na Jadranu će postupno jačati jugo, a u gorju će puhati jugozapadni i južni vjetar. Ponegdje pritom umjerena, samo lokalno u dijelu Gorskog kotara i u unutrašnjosti Istre moguće i povećana naoblaka uz malu mogućnost za poneki pljusak.

Najviša temperatura očekuje se od 25 do 29 u gorju te između 28 i 31 stupanj u Istri i Hrvatskom primorju.

Dalmacija

U Dalmaciji većinom vruće s najvišom temperaturom višom od 30 stupnjeva.

Samo mjestimice mala naoblaka, a u unutrašnjosti ujutro rijetko magla.

I tu će zapuhati jugo koje će prema kraju dana jačati, osobito na otvorenom moru koje će biti malo, navečer i umjereno valovito.

Juga će, slabog do umjerenog, uz malo valovito more, biti i na krajnjem jugu. Prevladavat će pritom vedro, a najviša temperatura bit će između 29 i 33 stupnja.

Za vikend južina i vrućina, temperature i iznad 35

Vikend će na kopnu obilježiti južina te vrućina, nerijetko i sparina, osobito na krajnjem istoku gdje temperatura može dosegnuti pa i prijeći 35 stupnjeva.

Puhat će jugozapadni i južni vjetar koji u nedjelju mjestimice može na udare biti jak.

Potkraj nedjelje na zapadu nestabilnije uz povećanu vjerojatnost za kišu na koju treba računati početkom tjedna kada će osvježiti, ponajprije na zapadu.

Uz to, neće biti iznenađenje ako lokalno bude nevremena i obilnije kiše.

Na moru će uz jugo, mjestimice i jako, više oblaka prekrivati nebo na sjevernom Jadranu gdje ponekog pljuska može biti već u subotu, a osobito u nedjelju kada su izgledne i nevere.

U ponedjeljak je ondje moguća i obilnija kiša uz nižu temperaturu.

Na južnom i na dijelu srednjeg Jadrana vjerojatnost je za kišu većinom mala, a zadržat će se toplije vrijeme nego na sjeveru, piše HRT.

Komentari