Voditeljica hrvatskog ureda WHO-a: Nisam pretjerani optimist, ali vjerujem da bi krajem godine ili početkom iduće mogli imati cjepiva

screenshot

Voditeljica ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj Antoinette Kaić-Rak kaže da je porastao broj zaraženih u svim nižim dobnim skupinama.

“Najveći porast bilježimo u dobi od 15-24 godine, znači adolescenti i mladi ljudi. To su mladi ljudi, oni su najviše vani, vole se podružiti, često se ne pridržavaju ovih epidemioloških mjera i rezultat je porast”, kaže profesorica.

Kaić-Rak kaže i kako su predmet istraživanja i osobe koje su preboljele COVID-19. Kod nekih se razvio trajni imunitet, dok su drugi ponovno pozitivni nakon nekoliko mjeseci. Osvrnula se i na razvoj cjepiva.

“Ima nekoliko cjepiva koja su sada u trećoj fazi, u kliničkom ispitivanju, to je vrijeme u kojem se na desecima tisuća ljudi ispituje cjepivo, njegova učinkovitost, sigurnost. Nisam pretjerani optimist, ali vjerujem da bi krajem godine ili početkom iduće mogli imati cjepiva”, kaže Kaić-Rak te ističe da bi se ona cijepila. “Svi se žure i htjeli bi izaći prvi s cjepivom, neke faze su se očito skraćivale jer je hitno, ali treba provesti dobro istraživanja. Ja bih se cijepila”, istaknula je profesorica.



Prokomentirala je i brze testove za koronavirus koji ne zahtijevaju bris iz nosa, već uzorak sline. Profesorica kaže da su i takvi testovi precizni.

“Tih brzih testova je već bilo na tržištu. PCR je zlatni standard, to je test koji će vam reći jeste li zaraženi sad ili niste, dok su serološki testovi rade da se vidi ima li čovjek antitijela pa se zna je li bio zaražen ili nije. Brzi testovi su najbolji u ranoj fazi. FDA je dala dozvolu, to jest, razvijen je test koji se zove Saliva Direct, razvio ga je Yale u suradnji s NBA ligom, nema interesa za profitom, navodno je jako kvalitetan u smislu da je pouzdan, od 88-94 posto, isto brzi test, koji je bezbolniji nego bris”, zaključila je Kaić-Rak, piše Dnevnik.hr.

Komentari