Voditelj liječničkog tima Arene: Primili smo osam pacijenata, sutra dolazi još 20

Ilustracija Foto: MORH / F. Klen

Prvi pacijenti s blažim oblikom bolesti COVID-19 danas su primljeni u Arenu Zagreb. U Areni se trenutno nalazi osam pacijenata.

U RTL-u Danas gostovao je voditelj liječničkog tima u Areni Zagreb Damir Vagić.

“Zasad je osam pacijenata jer su počeli dolaziti iza podne. Ujutro smo se svi ovdje našli i liječnički i sestrinski tim i svi ostali koji trebaju i počeli sve pripreme i primati prve pacijente koji su premješteni iz Klinike Fran Mihaljević i KB Dubrava”, rekao je te dodao da će tijekom večeri doći još pacijenata.

“Sutra očekujemo oko 20 pacijenata što je dogovor da je takav početak, odnosno testni rad Arene. Od ponedjeljka i utorka će biti još pacijenata, a to nam je bitno da vidimo je li sve funkcionira kao što se dosad pokazalo da zasad sve odlično funkcionira i da možemo biti pripravni i za daljnje primanje pacijenata”, kazao je te dodao da mogu do 50 pacijenata primiti.



“Napravljeno je 100 kreveta i opremljeno je. Ljudske potencijalne imamo planirane za tih sto kreveta. To nam je plan za sljedeća dva do tri tjedna. U slučaju potrebe mi smo spremni na trećem katu proširiti to na 270 kreveta, a u slučaju potrebe planiramo i daljnje kapacitete”, kazao je.

Rekao je da su zasad primili uglavnom pacijente srednje životne dobi koji su u dobrom općem stanju. “Oni su pred otpust iz bolnice i oni su trebali biti u KB Dubravi i Fran Mihaljeviću biti tri, četiri ili pet dana prije otpusta. Kada se potpuno oporave, mi ćemo ih otpustiti kući. Na taj način se oslobađaju kreveti u KB Dubrava i Faan Mihaljeviću tako da se mogu smjestiti srednje teški i teški pacijenti tamo”, rekao je.

U Areni ima i sala za reanimaciju koja će služiti ako se nekom od pacijenta stanje pogorša.

“U slučaju da našem pacijentu postaje lošije ili ga treba intubirati, mi to ovdje možemo napraviti i potom ga prebaciti u neku od zagrebačkih bolnica”, kazao je i dodao da u Areni mogu i pratiti zdravstveno stanje pacijenata.

“Imamo i plinsku analizu krvi. Možemo gledati kakvo mu je stanje oksigenizacija i napraviti krvne pretrage”, kazao je i dodao da uz sve što će im biti potrebno mogu napraviti i u KB Sestre Milosrdnice.

“Sve što jedan stacionar treba imati – ovdje imamo”, kazao je za RTL i dodao da trenutno imaju 18 liječnika, od čega je 15 iz KB Sestre Milosrednice i tri liječnika su iz Hrvatske vojske, medicinskih sestara imaju 26 sestara, 20 sa KBC-a Rebro, a 6 iz HV-a. “Od ponedjeljka i utorka nam dolaze sestre, kada će trebati, iz KBC-a Sestre Milosrednice, i još 10 sestara nam je stavila na raspolaganje Psihijatrijska bolnica Jankomir u slučaju potrebe”, rekao je.

Rekao je da će ulazak u Arenu biti isti kao i u druge bolnice, a pripremili su i rezerve za liječnike koji bi se zarazili.

Komentari