Vlada uskoro predstavlja aplikaciju za praćenje izloženosti virusu

Službeni naziv aplikacije koja će javnosti biti predstavljena u utorak, jest “aplikacija za praćenje izloženosti virusu”. Tko ju, dobrovoljno, preuzme na svoj mobitel i bude u kontaktu s osobom koja aplikaciju također ima, njihovi će mobiteli razmijeniti bluetooth signale.

Svatko će ju na svoj mobitel moći ‘skinuti’ ako želi, a vlasnika mobitela će upozoriti da je unatrag 14 dana bio u rizičnom kontaktu. Bit će efikasnija što ju više ljudi bude imalo, razmišlja se da bude obavezna preko granice

Ako se netko tko ima aplikaciju zarazi korona virusom, unijet će to sam u aplikaciju, i ona će svima ostalima koji ju imaju, a bili su pored zaraženoga duže od 15 minuta i na manje od dva metra, javiti da su imali rizičan kontakt, i da se jave liječniku odnosno epidemiologu. Pritom, obavještena osoba neće znati tko je zaražena osoba zbog koje dobija obavijest nego će samo dobiti informaciju da je bila sa nekim zaraženim u kontaktu, bez imena.

Kod onih s aplikacijom mobiteli će, dakle, bilježiti trajanje kontakta s drugom osobom koja ima aplikaciju, i kad netko dobije pozitivan nalaz pa to ‘ukuca’ u aplikaciju, svi će njegovi kontakti unatrag 14 dana, koji aplikaciju imaju, dobiti obavijest da su bili sa zaraženim u dužem, rizičnom kontaktu. Nakon 14 dana se spremljeni podaci o kontaktima koje smo imali sami brišu, jer tad završava inkubacija, odnosno potencijalna mogućnost prijenosa virusa, pišu 24 sata.



Komentari